SPLETNA REVIJA O GLASBI


1500 mladih pevcev v Zagorju ob Savi

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
26. marec 2012, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

MPZ OŠ Nazarje, zborovodkinja Katja Gruber, najboljši zbor 22. revije otroških in mladinskih zborov Zagorje ob Savi 2010 (foto: Janez Eržen)
MPZ OŠ Nazarje, zborovodkinja Katja Gruber, najboljši zbor 22. revije otroških in mladinskih zborov Zagorje ob Savi 2010 (foto: Janez Eržen)

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) pripravlja v torek, 27. 3., in sredo, 28. 3. 2012 s pričetkom ob 9.00 v Delavskem domu v Zagorju ob Savi 23. revijo Zagorje ob Savi, državno tekmovanje otroških in mladinskih zborov Slovenije. V dveh dneh bo nastopilo 1500 mladih pevcev najboljših slovenskih otroških, mladinskih, dekliških in mešanih mladinskih zborov. Prireditev je bienalna in poteka že od leta 1968. Poleg priznanj za najvidnejše dosežke zborov bosta Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Glasbena matica Ljubljana po izboru žirije podelila denarno nagrado slovenskemu skladatelju za »naj skladbo« Zagorja 2012. Vstop na prireditev je prost.

Letos se bo na državnem tekmovanju v Zagorju ob Savi predstavilo 37 najboljših zborov, od tega 20 otroških, 9 mladinskih, štirje dekliški in štirje mešani mladinski zbori. V programu, ki ga mora predstaviti vsak zbor, je obvezna izvedba slovenske ljudske pesmi v izvirni obliki ali obdelavi, umetne pesmi slovenskega avtorja in izvedba ene oziroma dveh pesmi po lastni izbiri. Zbore bo ocenjevala petčlanska žirija, sestavljena iz najvidnejših slovenskih zborovodij. Predsednica komisije bo Karmina Šilec, člani pa Martina Batič, Andraž Hauptman, Helena Fojkar Zupančič in Marko Vatovec. Žirija bo med drugim podelila tudi posebna priznanja za najboljšo sestavo programa ter najboljšo izvedbo slovenske ljudske in slovenske umetne skladbe.

Zborovstvo je zagotovo tista kulturna dejavnost, po kateri nas zelo dobro poznajo tudi v svetu, saj je kakovost naših zborov že leta nadpovprečna in se še izboljšuje. Kako smo Slovenci zavezani zborovski glasbi, veliko povedo tudi številke. V državi z dvema milijonoma prebivalcev je aktivnih članov pevskih zborov več kot 50.000. Pri spodbujanju kakovostne rasti naših zborov je veliko vlogo odigrala tudi revija Zagorje, na kateri se vsaki dve leti zberejo in predstavijo najboljši otroški in mladinski zbori. Mnoge pevke, pevci in njihovi zborovodje, ki danes predstavljajo sam vrh zborovskega petja tako v slovenskem kot tudi mednarodnem prostoru, so svoje prve izkušnje nabirali prav na zagorskem odru.

V vseh teh 44 letih je v Zagorju nastopilo 1015 zborov, čez 200 zborovodij, mnogi slovenski skladatelji pa so jim prav za nastop na tej reviji napisali kar 82 novitet. Tako smo dobili neprecenljivo zapuščino otroških pesmi, zborovodje pa so s svojim delom in programskimi usmeritvami odločilno vplivali na razvoj naše glasbene kulture.


DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice