SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > 20 let prečkanja žanrov

20 let prečkanja žanrov

Gašper Prus
03. april 2012

Zasedba Žoambo Žoet Workestrao z albumom obeležuje 20 let delovanja.
Zasedba Žoambo Žoet Workestrao z albumom obeležuje 20 let delovanja.

Zasedba Žoambo Žoet Workestrao, ki že leta ustvarja inovativno glasbo, katere lovke dosegajo različne žanrske oblike, je izdala novo studijsko ploščo z naslovom Soap For Sweatshops oziroma po slovensko Milo za delovno silo.

Plošča vsebuje deset skladb, ki so jih člani zasedbe ustvarjali štiri leta, in ravno toliko let je preteklo tudi od izdaje njihove zadnje plošče Lahko je s polno ritjo celibati. Kot pravijo o novi izdaji, »je plošča rezultat štirih let kolektivne kompozicije na šestnajst let podlage«. Trio namreč že šestnajst let ustvarja v nespremenjeni zasedbi, kar ima za posledico izredno kompaktno muziciranje. To se že dvajset let spogleduje tako s svobodnim jazzovskim izrazom in etno godbo kot tudi s punkovsko energijo in nekonvencionalno rockovsko estetiko.

Zasedbo tvorijo ustanovitelja Ivo Poderžaj (bas/glas) in Gregor Belušič (kitara/glas) ter tolkalec Marjan Stanić. Soap For Sweatshop je šesta studijska plošča po vrsti, nanjo pa je trio umestil osem avtorskih skladb ter dve priredbi, poleg tega si je ob posameznih skladbah omislil nekaj gostujočih glasbenikov oziroma izvajalcev, ki so avtorskim skladbam prispevali dodano vrednost. Med gosti najdemo tako legendo istrske godbe, virtuoza na istrskih glasbilih Daria Marušića, kot tudi istrskega vokalista Elvisa Šuko. V saksofon pa je pihnil tudi švedski jazzist in improvizator Martin Küchen, ki ga slovensko občinstvo že pozna. Zasedbi se kot občasni četrti član priključi Andrej Fon, ki s saksofonom dodatno razširi že tako širok in unikaten izraz, ki v domačem glasbenem prostoru ni pogost.

Kot rečeno, je novost na plošči ta, da je na njej moč najti dve priredbi, kar pri Žoambo Žoet Workestrao ni običajno. Prva, El Šaban, je priredba pesmi U godini jedan dan bošnjaškega pevca Muharema Serbezovskega, Grčin pa združuje priredbi dveh rebetskih pesmi, Dhiamando Alaniara ter Ossi echoune polla lefta, ki segata v leto 1936.

Zasedba se je ploščo odpravila snemat čez mejo, v hrvaško Istro in mesto Pulj, konkretno v studio Partyzan. Deset kompozicij je posnel njihov dolgoletni tonski mojster Bojan Babič, ki mu je pomagal Ivo Lorencin. Za končni zven plošče je z miksanjem poskrbel kar priznani producent Aldo Ivančić (sicer doma iz Pulja), ki z zasedbo tokrat sodeluje prvič.

Album Soap for Sweatshops bo zasedba predstavila na nastopu 6. aprila 2012 v ljubljanski Stari mestni elektrarni.

Kot pravijo člani zasedbe o glasbi z nove plošče: »Še nikdar ni bila tako samorodna, pa obenem dišeča kot presnojedski topilni lonec žanrov, v katerem naletimo na uhelj Čajkovskega, odsev langobardske fanfare, stopicanje grške kornjače ali pa na zmrznjenega zdomca iz vzhodnega Berlina«. Zvokovno razkošno ploščo Milo za delovno silo oziroma Soap for Sweatshops, ki je izšla za Zavod Sploh, bo zasedba Žoambo Žoet Workestrao predstavila na promocijskem nastopu 6. aprila 2012 v ljubljanski Stari mestni elektrarni.

NE SPREGLEJTE:


Žanrska mavrica v simfo estetiki
sobota, 08. september 2012
Še vedno iskre
sreda, 04. julij 2012
Čista in še večja jeba – Mi2
ponedeljek, 09. februar 2015
Čez znamenito zebro in nazaj
četrtek, 20. november 2014
Čao Portorož
torek, 07. januar 2014
»Vi, častilci zlatnikov, vi niste moji ljudje!«
sreda, 22. julij 2015
»To smo mi, v dobrem in slabem«
četrtek, 02. april 2015
»Tišina«, ki rjove
nedelja, 12. april 2015
»Naša kaseta bo kvazipank«
sreda, 24. avgust 2011
»Mi«
četrtek, 27. marec 2014

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice