SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > 28. Druga godba, drugi del

28. Druga godba, drugi del

uredništvo
22. maj 2012

Aurelio (foto: Druga godba)
Aurelio (foto: Druga godba)

Po desetdnevnem premoru se letošnja Druga godba nadaljuje s pestrim programom, ki poleg koncertov vključuje še okroglo mizo, delavnico in filmsko projekcijo. Slednja bo tudi začela drugi del letošnjega festivala, saj bodo v Kinu Šiška 22. maja ob 21.00 zavrteli dokumentarec Soundbreaker o ustvarjanu ekstravagantnega finskega harmonikarja Kimma Pohjonena. Ta velja za enega izmed bolj nekonvencionalnih »meharjev«, ki v svojem izrazu združuje ljudsko glasbo, eksperiment, moderno klasično glasbo, elektroniko ter vizualne učinke. Filmsko zgodbo o glasbeniku, ki je pri nas med drugim nastopil na Drugi godbi in festivalu Jazz Cerkno, je posnel režiser Kimmo Koskela, ki je zanjo na prestižnem 30. mednarodnem festivalu FIFA (Festival International for Films on Art) v Montrealu prejel veliko nagrado festivala za najbolj kreativen film.

Sledil bo večer afriške glasbe (24. maja), pa čeprav ena zasedba izmed dveh nastopajočih prihaja iz Hondurasa. Aurelio & The Garifuna Soul Band namreč igrajo glasbo ljudstva Garifuna, potomcev afriških sužnjev, ki so se naselili v številnih državah Južne Amerike. Aurelio Martinez bi pred leti že moral nastopiti na Drugi godbi, in sicer z zasedbo Andyja Palacia, a ni imel vize. Andy Palacio je najbolj zaslužen, da je prišla glasba Garifunov v ospredje širšega poslušalstva, po njegovi prezgodnji smrti pa Aurelio nadaljuje njegovo poslanstvo. Na njegovem hvaljenem drugem albumu Laru Beya gostuje senegalski zvezdnik Youssou N'Dour, saj je Aurelio nekaj časa bival v Senegalu kot N'Dourjev varovanec. Nastop Aurelia in njegove zasedbe bo uvedla zasedba Jagwa Music iz Tanzanije, ki igra ritmično plesno glasbo mchiruku. Gre za kombinacijo tradicionalnih slogov z zvoki starinskih Casio klaviatur in številnimi izvirnimi in doma narejenimi tolkali. Zaradi združevanja akustičnih in elektronskih glasbil zasedbo primerjajo z gibanjem congotronics, katere najvidnejše predstavnike Konono No 1 smo pri nas že lahko slišali. Jagwa Music bodo v sredo, 23. maja, nastopili tudi na čolnu na Ljubljanici. Afriški večer bo zaokrožen z okroglo mizo Afriške godbe pri nas doma, ki jo skupaj pripravljajo Druga godba in Aktiv poslušalcev v sodelovanju s spletno revijo Nova Muska. Pogovor, ki bo potekal v Kinu Šiška 24. maja ob 19.00, bo poskušal med drugim odgovoriti na vprašanje »Ali je pri nas Afrika tudi na glasbenem področju postala zapostavljena celina?« Okroglo mizo bo vodil Ičo Vidmar z gosti.

Tudi na sklepnem dnevu Druge godbe, v soboto, 26. maja, so organizatorji pripravili spremljevalni program. Tokrat bo to delavnica za otroke Vidim glasbo – slišim sliko z Nežo Trobec, na kateri se bodo otroci poigravali z zvokom, pesmijo in sliko. Brezplačna delavnica bo potekala od 11.00 dalje na Vodnikovi domačiji, nanjo pa se lahko prijavite na na e-naslovu pr@drugagodba.si. Celodnevno dogajanje sklepnega dne se bo nadaljevalo v atriju ZRC Sazu, kjer bo na brezplačnem zvočnem performansu z naslovom iT Crying Games ob 18.30 nastopila vokalna performerka Irena Tomažin. Večerni koncert (20.30) v Klubu Cankarjevega doma bo odmeval v orientalskih glasbah. Najprej turške, ki jo bosta odigrala Erkan Oğur & Derya Türkan, virtuoza na posebej izdelani kitari in mali turški violini kemanče. Za sam konec festivala pa bodo na sporedu sevdalinke in druge balkanske pesmi v izvedbi pevke Amire Medunjanin in spremljevalnega kvarteta, v katerem so priznani pianist Bojan Z, kontrabasist Nenad Vasilić in tolkalec Bachar Khalife. Kvartet bo predstavil album Amulet z novimi aranžmaji tradicionalnih pesmi iz Bosne, s Kosova, iz Srbije in Makedonije.

Letošnja Druga godba ima svojevrsten »podaljšek«; gre za koncert južnokorejske zasedbe Tori Ensemble, ki ga pripravlja Cankarjev dom v okviru festivala Nasmeh Koreje, Druga godba pa pri tem koncertu nastopa kot partner. Tori Ensemble je zasedba, ki igra na tradicionalne korejske inštrumente z namenom, da bi lokalni slog odprla srečevanjem z glasbo od drugod. Koncert bo 11. junija ob 20.30 v Klubu Cankarjevega doma in je brezplačen.


DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice