SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > 28. Druga godba, prvi del

28. Druga godba, prvi del

Mario Batelić
07. maj 2012

Quantic in Alice Russell (foto: Druga godba)
Quantic in Alice Russell (foto: Druga godba)

Kot je zdaj že nekaj let navada, poteka festival Druga godba na več prizoriščih in v časovno manj zgoščenem okvirju. Tako bo letošnja, že 28. izdaja festivala zasedla malone ves maj, s tem, da v času med 13. in 22. majem ne bo nobenega dogodka. Na to so se odločili tudi iz solidarnosti do festivala Jazz Cerkno, ki poteka med 17. in 19. majem. Na prvem delu Druge godbe, ki bo potekal od 8. do 12. maja, bomo lahko slišali tri izvajalce, medtem ko bodo v drugem delu (od 22. do 26. maja) na sporedu štirje večeri s petimi izvajalci in filmom. Svojevrsten dodaten koncert bo 11. junija, ko bo v Cankarjevem domu v sklopu festivala Nasmeh Koreje nastopila zasedba Tori Ensemble, pri tem koncertu pa Druga godba nastopa kot partner. V drugem delu festivala bodo pripravili tudi dva dogodka iz spremljevalnega programa, okroglo mizo o afriških glasbah (24. 5.) in delavnico za otroke (26. 5.).

Festival bo potekal v Kinu Šiška, Atriju ZRC ter Cankarjevem domu. V Klubu Cankarjevega doma se bo Druga godba začela in zaključila. Otvoritveni koncert (8. maja) bo pripadel zasedbi Moriarty, ki sicer prihaja iz Francije, njeni člani pa so potomci francoskih in ameriških staršev. Tako je njihova samosvoja, v angleščini odpeta glasba amalgam številnih ameriških in francoskih zvrsti, od countryja in bluesa do folka in šansona. Sedemčlanska zasedba, ki si je ime nadela po junaku kultnega beatniškega romana Na cesti Jacka Kerouaca (vsi člani se predstavljajo z enakim priimkom, podobno kot na primer Ramonesi), se je širše uveljavila s pesmijo Jimmy s prvega albuma. Pri nas bodo predstavili drugi album The Missing Room.

Drugi koncert Druge godbe prinaša srečanje s predstavniki britanskega soula, pa tudi z novo kolumbijsko godbo. Cenjeni britanski glasbenik, aranžer, didžej in producent Quantic (s pravim imenom Will Holland; pri nas je pred leti že didžejal) namreč že pet let živi v Kolumbiji, kjer je nastal album Look Around The Corner. Gre za njegovo prvo sodelovanje z eno najbolj cenjenih pevk britanskega novega soula Alice Russell. Na albumu gostuje nekaj kolumbijskih glasbenikov, ki so si nadeli ime Combo Bárbaro, glasba pa je zmes soula, funka in latino-ritmov. Quantic and Alice Russell with the Combo Bárbaro bodo nastopili v Kinu Šiška v četrtek, 10. maja. Svojevrstni finale prvega dela se bo odvil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, kamor se 12. maja vrača portugalska zasedba Madredeus (ki je prvič pri nas nastopila prav na Drugi godbi leta 2001), a tokrat z novo pevko Beatriz Nunes, ki je nadomestila Tereso Salgueiro (ta je zasedbo zapustila leta 2009). Glasbo Madredeus sicer nekateri povezujejo s fadom, a gre za precej drugačno glasbo, ki se bolj napaja v srednjeveški pa tudi liturgični glasbi, s fadom pa si deli občutek hrepenenja in melanholije. Madredeus letos praznujejo 25 let delovanja, zato so na svoj novi album Essencia uvrstili starejše pesmi v novih aranžmajih in kajpak z novim vokalom.

NE SPREGLEJTE:


Svet se vrti na vzhod, zavrti se še ti!
sreda, 14. maj 2014
Eri beri muzikeri ali katalensko osvobajanje peskovnika
sobota, 23. maj 2015
28. Druga godba, drugi del
torek, 22. maj 2012
Ženski in drugi glasovi Druge godbe
torek, 26. maj 2015
Vzvišena in razkrojena zvočna narativnost
četrtek, 27. december 2012
Vse drugače ali nič drugače
četrtek, 27. marec 2014
Vsa milina Brininega podkožja
sobota, 29. oktober 2011
Vrnitev h koreninam
petek, 13. marec 2015
Vloga (slovenskega) glasbenega promotorja v tujini
četrtek, 05. september 2013
Vija vaja, Katalena pa nagaja
torek, 28. april 2015

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice