SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > 53. jazz festival Ljubljana

53. jazz festival Ljubljana

uredništvo
28. junij 2012

John Scofield bo predstavil svoj John Scofield Hollowbody Band, v katerem igra tudi kitarist Kurt Rosenwinkel. (foto: arhiv festivala)
John Scofield bo predstavil svoj John Scofield Hollowbody Band, v katerem igra tudi kitarist Kurt Rosenwinkel. (foto: arhiv festivala)

Jazz festival Ljubljana, naš osrednji jazzovski festival, nadaljuje lani začeto sodelovanje z vodjo portugalske založbe Clean Feed Pedrom Costo, ki je tudi letos ob Bogdanu Benigarju sokurator festivala. Costa je za letošnji festival izbral tudi tematsko osišče oziroma rdečo nit, in sicer trobento. Tako bomo lahko slišali vrsto mlajših in starejših mojstrov tega glasbila, med drugim starosto Joeja McPheeja in številne mlajše, a že dobro uveljavljene glasbenike, kot so Nate Wooley, Peter Evans ali Susana Santos Silva, ki bo nastopila dvakrat, v zasedbi Adam Lane's Full Throttle Orchestra ter z lastnim triom Lama.

Omenjena portugalska trobilka ne bo edina, ki bo na oder stopila večkrat, saj festival nadaljuje lani začeto prakso, da nekateri glasbeniki nastopijo večkrat. Tudi Joe McPhee se bo ob duu z basistom Ingebrigtom Håkerjem Flatenom predstavil še na solističnem recitalu, solo se bo predstavila tudi naša Kaja Draksler, ki bo pa v Križankah zaigrala tudi kot članica kvarteta Jure Pukl Abstract Society (prevzela bo vlogo, ki jo je na istoimenskem Puklovem albumu imel hvaljeni pianist Vijay Iyer). V enaki dvojni vlogi (solo in v zasedbi) bomo imeli priložnost preveriti tudi Petra Evansa, ki bo ob solo koncertu na oder stopil tudi kot član zasedbe Trumpet & Drums. Koncert slednjega projekta (gre za svetovno premiero), bo posnela založba Clean Feed, tako kot nekatere druge koncerte, ter objavila v svoji novi diskografski nanizanki Ljubljana Jazz Series, pri kateri sta letos kot prva tovrstna albuma izšli plošči zasedb Angels 8 ter Igor Lumpert Trio s posnetki z lanskoletnega festivala.

Letošnji ljubljanski jazz festival ob nekaj zvenečih imen sredinskega jazza, kot sta priljubljeni kitarist John Scofield ali pevka Dee Dee Bridgewater, ki bosta nastopila v Križankah, ponuja obilo koncertov modernejših formacij, ki bodo zvečine nastopile na popoldanskih, popoldanskih in nočnih koncertih v Klubu Cankarjevega doma. Med drugim bomo lahko slišali omenjeni zasedbi Adam Lane's Full Throttle Orchestra ter Trumpet & Drums (ki bo združil trobilca Petra Evansa in Nata Wooleyja ter bobnarja Jima Blacka in Paula Lyttona), domačo zasedbo Žiga Murko 13 ter portugalsko-kanadski trio Lama. Sobotni festivalski dan, ki se bo začel ob 11.30 s solo nastopom Drakslerjeve, pa se bo sklenil v Križankah s tremi zasedbami: John Scofield Hollowbody Band, Ibrahim Maalouf Diagnostic (Maalouf je v Franciji delujoči libanonski trobentač, ki igra mešanico slogov od modernega popa do tradicionalne arabske glasbe) ter Neneh Cherry & The Thing (sodelovanje nekoč priljubljene pop in soul pevke Neneh Cherry in skandinavskega udarnega freejazzovskega tria Thed Thing).

Letošnji festival ob nekaj zvenečih imen sredinskega jazza, kot sta John Scofield ali Dee Dee Bridgewater, ki bosta nastopila v Križankah, ponuja obilo koncertov modernejših formacij, ki bodo zvečine nastopile v Klubu Cankarjevega doma.

Festival se je pravzaprav začel že 20. junija s Festivalom 12 Points, evropsko iniciativo oziroma »izborom različnih sodobnih jazzovskih praks, ki zaradi novega pristopa privlačijo mlade in nagovarjajo tiste, ki jih kreativnost v glasbi vedno znova navdušuje«. Na festivalu 12 Points, ki je letošnji dobitnik nagrade za najbolj pustolovski festival, ki jo podeljuje Europe Jazz Network, so nastopile tri mlajše zasedbe: Elifantree, slovensko-mednarodni Kaja Draksler's Acropolis Quintet ter britanski World Service Project. V spremljevalnem programu so organizatorji pripravili še tekmovanje za oblikovalsko zasnovo plakata za festival prihodnje leto (izbrani plakati so na ogled v Mali galeriji Cankarjevega doma) ter predavanje Džezologija, na katerem bo slovensko-zagrebški novinar in glasbenik Vid Jeraj, ki nastopa pod vzdevkom VJ Sluško alias Sublimeni Kid, predstavil povezave literature, filozofije in jazza. Brezplačno predavanje bo potekalo pred prvim petkovim koncertom (Joe McPhee solo, Štihova dvorana, 18.00), in sicer v Klubu CD ob 16.30. Med festivalom bo v Ljubljani zasedalo tudi vodstvo Europe Jazz Network, mreže festivalov in organizacij, v katero je vključen tudi Jazz festival Ljubljana.

NE SPREGLEJTE:


Zlati zvoki trobent
sreda, 04. julij 2012
Slovenski jazz med bremenskimi godci
četrtek, 08. maj 2014
Raznolikost improvizacije
petek, 24. junij 2011
Poglobljeno mnogozvočje
sreda, 10. september 2014
Pisan vrt mladega jazza
torek, 05. julij 2011
Med črnim in belim
sobota, 11. januar 2014
Jazz z zanosom
petek, 08. julij 2011
Glasba bo zmagala
ponedeljek, 13. junij 2011
14. junija poletje otvarja Imago Sloveniae
sreda, 13. junij 2012
Življenje v ogledalu glasbe sveta
nedelja, 13. oktober 2013

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice