SPLETNA REVIJA O GLASBI

  Radio Slovenija - program Ars

Mozartine 2012 – 3. koncert

14. marec 2012, Polona Kovačič, Radio Slovenija - program Ars
Mozartine 2012 – 3. koncert

Na predzadnji nedeljski matineji letošnjega cikla Mozartine , ki ga Simfonični orkester RTV Slovenija tradicionalno pripravlja že skoraj desetletje, bo v ospredju glasba Richarda Wagnerja, Josepha Haydna in Roberta Schumanna. Romantično-klasicistični program ni tematsko zasnovan, je pa med dvema točkama sporeda, Wagnerjevo Siegfriedovo idilo in Schumannovo 2. Simfonijo , mogoče najti vzporednico – v času ustvarjanja obeh sta bila avtorja v posebnem čustvenem stanju. Wagnerjevo dušo je polnila in navdihovala ljubezen do žene Cosime in njunega sina Siegfrieda. Delo, imenovano po plodu njune ljubezni, je skladatelj zlil na papir kot »simfonični rojstnodnevni poklon« svoji ženi. Nasprotno pa se je Schumann v Simfoniji št. 2 , tudi »Simfoniji usode«, bojeval s temó – kot izraz njegove močne manične depresije –, ki jo v zadnjem stavku le premaga svetloba. Med » ljubeznijo in usodo « bo na nedeljski matineji zvenel Koncert za rog in orkester št. 1 v D-duru Josepha Haydna, ki ga je izbral solist, hornist Mihajlo Bulajić. V kadencah koncerta se bo Bulajić naslonil na različico slovitega avstralskega hornista Barryja Tuckwella. Mozartine 2012 dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija, Ljubljana, 18. 3. 2012 ob 11.00 Mihajlo Bulajić je diplomiral na Akademiji za glasbo v Beogradu in bil dve leti član pihalnega kvinteta Akademije za glasbo v Beogradu, s katerim je muziciral v vseh...

Mozartine 2012 – 2. koncert

23. februar 2012, Polona Kovačič, Radio Slovenija - program Ars

V nedeljo, 26. 2., bo v Slovenski filharmoniji drugi koncert letošnjega cikla Mozartine, kii ga pripravljajo Simfoniki RTV Slovenija.

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice