SPLETNA REVIJA O GLASBI


Mozartine 2012 – 3. koncert

Polona Kovačič
14. marec 2012, Radio Slovenija - program Ars

Hornist Mihajlo Bulajić (foto: arhiv RTV Slovenija)
Hornist Mihajlo Bulajić (foto: arhiv RTV Slovenija)

Na predzadnji nedeljski matineji letošnjega cikla Mozartine, ki ga Simfonični orkester RTV Slovenija tradicionalno pripravlja že skoraj desetletje, bo v ospredju glasba Richarda Wagnerja, Josepha Haydna in Roberta Schumanna. Romantično-klasicistični program ni tematsko zasnovan, je pa med dvema točkama sporeda, Wagnerjevo Siegfriedovo idilo in Schumannovo 2. Simfonijo, mogoče najti vzporednico – v času ustvarjanja obeh sta bila avtorja v posebnem čustvenem stanju. Wagnerjevo dušo je polnila in navdihovala ljubezen do žene Cosime in njunega sina Siegfrieda. Delo, imenovano po plodu njune ljubezni, je skladatelj zlil na papir kot »simfonični rojstnodnevni poklon« svoji ženi. Nasprotno pa se je Schumann v Simfoniji št. 2, tudi »Simfoniji usode«, bojeval s temó – kot izraz njegove močne manične depresije –, ki jo v zadnjem stavku le premaga svetloba.

Med »ljubeznijo in usodo« bo na nedeljski matineji zvenel Koncert za rog in orkester št. 1 v D-duru Josepha Haydna, ki ga je izbral solist, hornist Mihajlo Bulajić. V kadencah koncerta se bo Bulajić naslonil na različico slovitega avstralskega hornista Barryja Tuckwella.

Mozartine 2012
dvorana Marjana Kozine,
Slovenska filharmonija,
Ljubljana, 18. 3. 2012
ob 11.00

Mihajlo Bulajić je diplomiral na Akademiji za glasbo v Beogradu in bil dve leti član pihalnega kvinteta Akademije za glasbo v Beogradu, s katerim je muziciral v vseh večjih dvoranah republike Srbije. Leta 2009 je postal redni član evropskega mladinskega orkestra Gustav Mahler, od leta 2006 do 2010 pa je bil prvi solo hornist beograjske Opere. Leta 2010 se je zaposlil v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija.

Dirigentsko paličico bo v rokah držal gostujoči dirigent Alpaslan Ertüngealp, umetniški vodja Mozartin. V Turčiji rojeni glasbenik že 25 let živi na Madžarskem. Na akademiji Franza Liszta v Budimpešti je končal študij klavirja in dirigiranja. Je dobitnik več nagrad na dirigentskih tekmovanjih in je pred letom dni postal asistent dirigenta Claudia Abbada.

Koncert bo Radio Slovenija ob 11.00 neposredno prenašal na programu Ars.

NE SPREGLEJTE:


Mozartine 2012 – 2. koncert
četrtek, 23. februar 2012
Čas Elliotta Carterja
ponedeljek, 21. november 2011
»Modernost« in historična izvajalska praksa
četrtek, 04. avgust 2011
Zlati zven trobil
petek, 26. julij 2013
Zgodovinska izvajalska praksa?
torek, 08. maj 2012
Zborovski tekmovanji v Mariboru
torek, 17. april 2012
Zaradi krčenja sredstev brez plavajočega odra na Dravi
petek, 26. junij 2015
Z umetnostjo raste tudi družba
sreda, 19. september 2012
Vrhunsko, salonsko in jazzy
sobota, 01. oktober 2011
Uspeh skladatelja Vita Žuraja na Rostrumu
torek, 12. junij 2012

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice