SPLETNA REVIJA O GLASBI


Koncerti v sklopu prireditev Imago Sloveniae od 25. do 30. 7.

25. julij 2012, Imago Sloveniae - Podoba Slovenije

Audi Tescarollo Duo (foto: arhiv organizatorja)
Audi Tescarollo Duo (foto: arhiv organizatorja)

sreda, 25. 7., ob 21.00, Ljubljana, Mestni muzej

IMAGO SLOVENIAE 2012 in
24. POLETJE V STARI LJUBLJANI:

AUDI TESCAROLLO DUO (Brazilija)
Carlos Audi – violončelo
Hamilton Tescarollo – klavir

Audi Tescarollo Duo sestavljata violončelist Carlos Audi in pianist Hamilton Tescarollo, vrhunska glasbenika, ki sta za svoje delo prejela številne nagrade.

Carlos Audi je študij glasbe pričel s sedmimi leti. Naziv doktorja glasbene umetnosti je pridobil na državni univerzi na Floridi. Bil je član številnih orkestrov v Braziliji in Združenih državah Amerike, vključno z opernim orkestrom Tampa. Nastopal je na številnih koncertih v ZDA, Nemčiji, Avstriji, na Slovaškem in v Braziliji. Deluje tudi kot profesor na univerzi na Floridi.

Hamilton Tescarollo je docent glasbe in direktor študija klaviatur na univerzi v Indiani. Prejel je dve prvi nagradi na klavirskem tekmovanju Escola Municipal de Música de São Paulo in zasedel drugo mesto na državnem Mozartovem tekmovanju v Braziliji. Leta 2001 je prejel nagrado učitelja leta na Schimmel-AZ Piano Young Artist Piano Competition. Svoj orkestralni debi je imel z državnim simfoničnim orkestrom São Paulo.

Vstop prost.


petek, 27. 7., ob 20.00, Dobrna, Zdraviliška dvorana

IMAGO SLOVENIAE 2012:

LJUBLJANSKI TRIO VIOLONČEL
Matija Lorenz
Stane Demšar
Edvard Adamič

Trio je bil ustanovljen leta 2009 ter pričel nastopati v letu 2010. Gre za ugledne slovenske violončeliste z dolgoletnimi izkušnjami tako na področju komorne, kakor tudi solistične ter orkestrske igre. Skrbno izbran repertoar ansambla obsega najkvalitetnejša dela najvidnejših svetovnih ustvarjalcev, bodisi v originalu, kakor tudi v priredbah, ki so jih pripravili člani ansambla.

Vstopnina 5€.


petek, 27. 7., ob 20.30, Bled, Zgornja terasa gradu

IMAGO SLOVENIAE 2012:

MOJCA ZLOBKO VAJGL – harfa
KAROLINA ŠANTL ZUPAN – flavta

Mojca Zlobko Vajgl je kot solistka nastopila s številnimi uglednimi zasedbami, med drugim z Berlinskimi simfoniki, Stockholmskim komornim orkestrom, komornim orkestrom Hamburške filharmonije, Kijevskim komornim orkestrom, Beograjsko filharmonijo, Sarajevsko filharmonijo in Hrvaškim komornim orkestrom iz Zagreba. Kot solistka se je večkrat predstavila tudi s komornim orkestrom Dunajskih simfonikov (Wiener Concert Verein). Pri nas smo jo pogosto videli nastopiti s Slovensko filharmonijo in s simfoniki RTV Slovenija. Raznolik repertoar umetnice sega od baroka prek klasike do del sodobnih skladateljev (Takemicu, Globokar, Eben, Gubaidulina ...).

Katarina Šantl Zupan je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je končala tudi podiplomski študij. Šolanje je nadaljevala na Visoki šoli za upodabljajočo umetnost na Dunaju in ga z odliko končala. V času študija je prejela več prvih nagrad na nekdanjih republiških in zveznih tekmovanjih, leta 1993 pa prvo nagrado na tekmovanju glasbenih umetnikov Slovenije. Na mednarodnem tekmovanju v Markneukirchnu je prejela posebno nagrado.

Vstop prost.


petek, 27. 7., ob 20.30, Ljubljana, Gornji trg 18

24. POLETJE V STARI LJUBLJANI, JAZZ NA GORNJEM TRGU:

VLADO BATISTA JAZZ DUO (Slovenija, Kuba)
Vlado Batista – violina
Ariel Cubria – kitara

Vlado Batista je študiral klasično violino, nato pa se je posvetil tudi skladanju glasbe v različnih zvrsteh, največ v jazzu, resni in etno glasbi. Deluje kot skladatelj, aranžer, violinist in dirigent pa tudi kot avtor filmske in gledališke glasbe ter glasbeni pedagog. Njegovo glasbo redno izvaja Komorni orkester solistov Društva slovenskih skladateljev na glasbenih festivalih doma in po svetu.

Glasba kitarista Ariela Cubrie je spoj različnih zvrsti od jazza, popa in rocka do bolera in glasbe njegove domovine Kube. Leta 1998 se je preselil v Madrid, kjer je sodeloval na snemanjih in turnejah različnih glasbenikov, kot so Gloria Gaynor, Olga Guillot ali Inma Serrano. Leta 2005 je z glasbo opremil gledališko predstavo Ana en el tropico, ki je prejela nagrado Pulitzer in bila predstavljena v Teatru Alcazar v Madridu. Trenutno živi in dela v Ljubljani.

Vstop prost.


ponedeljek, 30. 7., ob 21.00, Ljubljana, Mestni muzej

IMAGO SLOVENIAE 2012 in
24. POLETJE V STARI LJUBLJANI:

ANKE HELFRICH QUARTET
(Nemčija / Hrvaška / Makedonija / Slovenija)
Anke Helfrich – klavir
Ratko Zjaca – kitara
Martin Gjakonovski – kontrabas
Ratko Divjak – bobni

Anke Helfrich velja na mednarodnem prizorišču za eno izmed najboljših evropskih jazz pianistk mlade generacije. Leta 2003 je s svojim triom odprla jazz festival v Sofiji (Bolgarija). Istega leta je prejela nagrado Jazz Award of the city of Worms in bila uvrščena v leksikon Kunzlers Jazzlexikon. Njena kompozicija Der Turm se je uvrstila v finalni izbor jazz kategorije na mednarodnem tekmovanju International Songwriting Competition. Njeni zgoščenki sta bili pohvaljeni v vseh pomembnejših glasbenih revijah v Evropi in ZDA, druga je bila celo nominirana za cenjeno nagrado nemških glasbenih kritikov. Nastopila je na koncertnih odrih v Nemčiji, Španiji, Franciji, Turčiji, na Poljskem, Švedskem, Danskem, Nizozemskem, v Bolgariji, Litvi, ZDA, Švici, Luksemburgu, Namibiji in na Mavriciju ter na mnogih festivalih na Kitajskem, v Maleziji in v Italiji. Leta 2008 je bil njen Anke Helfrich Trio izbran za predstavnika nemške jazz scene na sejmu Jazz Ahead v Bremnu. Je tudi varovanka založbe Enja. V Ljubljani bo nastopila z mednarodno uveljavljenimi vrhunskimi glasbeniki.

Vstop prost.


DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice