SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Akademski pevski zbor Tone Tomšič gre 28. avgusta znova v boj za Veliko nagrado Evrope!

Akademski pevski zbor Tone Tomšič gre 28. avgusta znova v boj za Veliko nagrado Evrope!

Tanja Benedik
22. avgust 2013

APZ Tone Tomšič lansko leto v Arrezu, kamor se zbor odpravlja tudi letos. Morda mu kot prvemu uspe tretjič osvojiti Veliko nagrado Evrope. (Foto: Andrej Oberstar)
APZ Tone Tomšič lansko leto v Arrezu, kamor se zbor odpravlja tudi letos. Morda mu kot prvemu uspe tretjič osvojiti Veliko nagrado Evrope. (Foto: Andrej Oberstar)

V zadnjem tednu avgusta se bodo pevke in pevci Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani odpravili na turnejo v Italijo, v sklopu katere se bodo udeležili tekmovanja za Veliko nagrado Evrope, ki bo potekalo 28. avgusta v Arezzu.

Pevke in pevci Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič in njihov zborovodja Sebastjan Vrhovnik se na tekmovanje intenzivno pripravljajo že vso sezono. Dirigent je tudi tokrat za tekmovanje izbral pester nabor skladb iz različnih glasbenozgodovinskih stilnih obdobij. Svojo pripravljenost bo zbor na tekmovanju pokazal s skladbami Musica noster amor (Gallus), Unsere Trübsal (J. L. Bach), Rytmus (Hrušovský), Plangit Nonna (Holten), in kot je že v navadi, tudi tokrat ne bodo manjkali slovenski skladatelji. V spored so umestili skladbe Liebst du um Schönheit (Mahler), ki jo je za dvozborje transkribirala Nana Forte, ZmiƏrom moram bondrati Lojzeta Lebiča ter skladbo Fortuna Tadeje Vulc.
Konkurenca v Arezzu bo tudi tokrat velika. Pomerili se bodo Musica Quantica voces da cámera iz Argentine, Batavia Madrigal Singers iz Indonezije, Youth Choir »Kamer…« iz Latvije ter Chamber Choir Credo iz Ukrajine.

Velika nagrada Evrope (European Grand Prix for Choral Singing) je eno najprestižnejših zborovskih tekmovanj na svetu. Tu se vsako leto pomerijo najboljši svetovni zbori, zmagovalci petih evropskih tekmovanj, ki se odvijejo leto poprej v Arezzu (Italija), Tolosi (Španija), Toursu (Francija), Varni (Bolgarija) ter Debrecenu (Madžarska) oziroma Mariboru. APZ Tone Tomšič ter Filipinski madrigalisti sta edina zbora, ki sta Grand Prix osvojila že dvakrat, APZ leta 2002 v Arezzu pod vodstvom Stojana Kureta ter leta 2008 v Debrecenu, ko je zbor vodila Urša Lah. Morda bo prav Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, tokrat pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika, tisti, ki bo letos kot prvi in edini zbor na svetu tretjič osvojil Veliko nagrado Evrope.

O pričakovanjih in načrtih smo povprašali zborovodjo Vrhovnika, ki APZ Tone Tomšič vodi že štiri leta. Razen tega vodi MePZ Akademije za glasbo in Komorni zbor Obala Koper in kot gostujoči dirigent sodeluje s Komornim zborom RTV Slovenija, zborom mariborske Opere, Žensko vokalno skupino ČarniCe ter Slovenskim komornim zborom


DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice