SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Avven na mednarodni turneji

Avven na mednarodni turneji

uredništvo
24. april 2012

Avven (foto: arhiv zasedbe)
Avven (foto: arhiv zasedbe)

Domača folkmetalska skupina Avven se te dni mudi na obsežnejši mednarodni turneji, ki zajema tudi Slovenijo. Pravzaprav je naša zasedba del mednarodnega potujočega festivala BeltineFest 2012, ki bo v petih evropskih državah ponudil vpogled v aktualno dogajanje znotraj trše metalske glasbe oziroma folk metala. Ob Avven bodo na skupni turneji igrali še Oganj (Hrvaška), Niburta (Madžarska) in Cruadalach (Češka), koncertna karavana pa bo zasedbe popeljala v omenjene države ter tudi Slovaško in kajpak Slovenijo. Tako bodo Avven ob nekaterih tujih zasedbah nastopili tudi pred domačim občinstvom, in sicer v sredo, 25. 4., v mariborski Pekarni, dan kasneje, v četrtek, 26. 4., pa v ljubljanskem Kudu France Prešeren.

Že od ustanovitve leta 2003 člani zasedbe ustvarjajo avtorsko glasbo z besedili v slovenščini, za katero sami pravijo, da gre za »rock Vzhoda«

Skupina Avven si je ime nadela po stari keltski besedi awen, ki pomeni »navdih«. Zasedbo ta hip sestavlja sedem glasbenikov: Uroš Rozina na baskitari in vokalu, Primož Lajovic na vokalu in kitari, Peter Dimnik na klaviaturah, Anej Ivanuša na irskih piščalih, leseni flavti in dudah, Miha Bes na tolkalih, Gašper Šinkovec na kitari, vokalu in harmoniki ter Barbara Upelj na violini. Že od ustanovitve leta 2003 člani zasedbe ustvarjajo avtorsko glasbo z besedili v slovenščini, za katero sami pravijo, da gre za »rock Vzhoda«. S tem namreč želijo poudariti slovenske in slovanske korenine svoje glasbe oziroma njeno razlikovanje od zahodnjaške ali pa severnjaške (skandinavske) metalske in folkmetalske glasbe.

Leta 2006 je zasedba objavila prvenec Panta Rhei, istega leta pa je nastopila na mednarodnem glasbenem tekmovanju Newcomer 2006 v avstrijskem Gradcu, kjer je v konkurenci 105 evropskih skupin zasedla 6. mesto po oceni žirije in 4. mesto po glasovanju publike. Še bolj uspešni so bili naslednje leto, saj so v finalu istega tekmovanja dosegli skupno 4. mesto. Leta 2010 sta izšla dva singla, Ros in Zmaji, ki sta napovedala prihajajoči drugi album. Ta je izšel leta 2001 pod naslovom Kastalija, ime pa so si člani zasedbe sposodili iz grške mitologije (pomeni izvir, h kateremu so ljudje hodili po navdih). Na albumu gostuje kar nekaj glasbenikov; tako je na njem moč slišati godalni kvartet, fanfare, piščali, spremljevalni zbor in obsežno paleto različnih ljudskih inštrumentov.

Pri nas bodo Avven skupaj z drugimi zasedbami potujočega BeltineFesta igrali 25. 4. (mariborska Pekarna) in 26. 4. (ljubljanski Kud France Prešeren). Na Odzvenovem Facebooku si lahko prislužite vstopnici.

Na pričujočo turnejo BeltineFest 2012 so se Avven odpravili v ponedeljek, 23. 4., ko so nastopili v Zagrebu, 25. in 26. 4. sledita omenjena ljubljanski in mariborski koncert, nato pa se bodo nastopajoči na BeltineFestu oglasili še v Bratislavi (27. 4.), Budimpešti (28. 4.), Salzburgu (2. 5.), Pragi (4. 5.) in Brnu (5. 5.). Vmes bo naša zasedba nastopila še v Rovinju (29. 4.), poleti pa jo čaka še nekaj slovenskih koncertov, v Radovljici (Ko Radovljica zaživi, 29. 6.), Kobaridu (Festival Fronta; 14. 7.) ter na tolminskem MetalCampu.

NE SPREGLEJTE:


Žanrska mavrica v simfo estetiki
sobota, 08. september 2012
Še vedno iskre
sreda, 04. julij 2012
Čista in še večja jeba – Mi2
ponedeljek, 09. februar 2015
Čez znamenito zebro in nazaj
četrtek, 20. november 2014
Čao Portorož
torek, 07. januar 2014
»Vi, častilci zlatnikov, vi niste moji ljudje!«
sreda, 22. julij 2015
»To smo mi, v dobrem in slabem«
četrtek, 02. april 2015
»Tišina«, ki rjove
nedelja, 12. april 2015
»Naša kaseta bo kvazipank«
sreda, 24. avgust 2011
»Mi«
četrtek, 27. marec 2014

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice