SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Bardova Drevo in zvezda

Bardova Drevo in zvezda

Katarina Juvančič
04. februar 2011

Tomaž Pengov (foto: Kino Šiška)
Tomaž Pengov (foto: Kino Šiška)

Le dve leti zatem, ko je Jim Morrison, sedeč na straniščni školjki, odpel vokale za znamenito ploščo L. A. Woman, je na drugem koncu sveta mladi kitarist in poet Tomaž Pengov s pomočjo tonskega mojstra Aca Razbornika v globokem akustičnem odmevu stranišča posnel dobršni del kultne plošče Odpotovanja (1973), s katero je postavil temelje slovenskemu in jugoslovanskemu kantavtorstvu ter neodvisnemu glasbenemu založništvu.

Pesmi, ki jih je Pengov posnel za svoj prvenec, so se mu zapisovale na poti v Amsterdam. V tišini tedaj opuščene kölnske katedrale Groß St. Martin je nastala tudi Cesta, ki je Pengova ustoličila kot večnega popotnika, liričnega barda oziroma »pevca magičnega eksistencializma«, kot ga je označil njegov sodobnik in glasbeni prijatelj Milan Dekleva. S slednjim je v drugi polovici 70. let Pengov sodeloval tudi v eksperimentalnem glasbenem kolektivu Salamander, v katerem so se kalili priznani glasbeniki in literati, kot so Jerko Novak, Metka Zupančič, Lado Jakša in Bogdana Herman.

Pengovov diskografski opus je kljub pretanjeni veličini njegovih liričnih izpovedi ter izjemno subtilnemu spoju stihov in akordov – ali morda prav zaradi tega – skromen. Poleg Odpotovanj in dveh malih plošč je v več kot štirih desetletjih glasbenih vandranj obelodanil le še albume Pripovedi (1988), Rimska cesta (1992), Biti tu (1995) in Koncert (2007) ter prispeval glasbeno podlago za nekaj gledaliških predstav in filmov (Krč Boža Šprajca iz leta 1979 ter skladbi za dokumentarna filma Cukrarna iz leta 1972 in Dar Fur – Vojna za vodo, 2008).

V zvočni knjigi Drevo in zvezda založbe Sanje, katere izid pričakujemo na predvečer kulturnega praznika, se nam bo Tomaž Pengov razkril predvsem v vlogi pesnika in instrumentalista, »poslušalca dolgih stoletij človeških skrivnosti«, kot ga je poimenovala urednica knjige Tjaša Koprivec.

Izid poezij in priložene zgoščenke bo na kulturni dan, 8. 2. 2011, pospremil Pengovov solistični koncert v Kinu Šiška. Kot gostja se mu bo pridružila Bogdana Herman: »S Tomažem se od Salamandrov naprej redko srečujeva, a večkrat slišiva. V preteklih letih sva nekajkrat glasbeno sodelovala, predvsem z izvedbo ljudske pesmi Pegam in Lambergar. Mogoče je tudi to eden od vzgibov, zaradi katerih me je Tomaž povabil na svoj zgodovinski koncert. Zelo sem počaščena, da se je tako odločil.«


DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice