SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Big Band RTV Slovenija v družbi Patti Austin

Big Band RTV Slovenija v družbi Patti Austin

Alja Pušnik
24. maj 2011

Patti Austin (foto: pattiaustin.com)
Patti Austin (foto: pattiaustin.com)

Koncert, ki je bil napovedan za 26. maja, so žal morali odpovedati zaradi lažje poškodbe pevke v prometni nesreči. Nadomestni koncert bo 17. 6..

Za tokratni spomladanski koncert je Big Band RTV Slovenija ponovno pripravil poslastico. Po izredno uspešnem nastopu prejšnji teden na festivalu Jazz Cerkno, kjer se je zasedbi pridružil eden najvidnejših italijanskih jazz glasbenikov, Gianluigi Trovesi, tokrat v goste prihaja ameriška pevka Patti Austin, dirigiral pa bo Michael Abene, ki je že stari znanec big banda.

Patti Austin je hči pozavnista Gordona Austina, njena botra pa sta slovita Quincy Jones in Dinah Washington. Glasbeno kariero je začela pri štirih letih, pri petih je podpisala pogodbo z založbo RCA Records in pri devetih s Quincyjem Jonesom odpotovala na prvo evropsko turnejo. Na začetku sedemdesetih let 20. stoletja je bila ena najbolj iskanih ustvarjalk televizijskih oglasov, razen tega pa je postala tudi ena najbolj profiliranih studijskih pevk. Snemala je z glasbeniki, kot so Paul Simon, Billy Joel, George Benson, Joe Cocker, Roberta Flack, Cat Stevens, James Brown, Luther Vandross in Diana Ross. Solo kariera se ji je začela strmo vzpenjati v osemdesetih, njene skladbe so se uvrstile na glasbene lestvice, albumi so bili nominirani za nagrado grammy.

V njeni diskografiji zasledimo glasbene žanre od popa do jazza in R'n'B-ja. Leta 2008 je izšla zgoščenka z naslovom Avant Gershwin, ki je Patti Austin po skoraj petdesetih letih ustvarjanja končno prinesla nagrado grammy, in sicer v kategoriji za najboljši jazzovski vokalni album. Pred kratkim je izšla njena osemnajsta zgoščenka, Sound Advice, s katero se po nekajletnem »klasičnem« jazzovskem ustvarjanju vrača h koreninam. Na četrtkovem koncertu bomo lahko prisluhnili pesmim s prejšnjih albumov, saj bodo med drugim na sporedu dela Duka Ellingtona, Georga Gershwina in Elle Fitzgerald. Vedno simpatičnim fantom Big Banda RTV Slovenija bo tokrat dirigiral Michael Abene, ki jih je nazadnje vodil na koncertu z Erniejem Wattsom. Abene, ki je s Patti Austin posnel nagrajeni album Avant Gershwin, je trenutno eden najbolj iskanih jazzovskih aranžerjev in komponistov, ustvarja pa z najboljšimi evropskimi in svetovnimi jazzovskimi orkestri. Ob takšnih imenih in referencah spada četrtkov koncert bržkone med letošnje glasbene vrhunce, in to ne samo za jazzovske sladokusce.

NE SPREGLEJTE:


Življenje v ogledalu glasbe sveta
nedelja, 13. oktober 2013
Življenje kot v črni kroniki 
torek, 07. julij 2015
Živi posnetki na »suhi« plošči
nedelja, 30. september 2012
Ženski in drugi glasovi Druge godbe
torek, 26. maj 2015
Šalamonov kreativni homunkulus
petek, 28. oktober 2011
Čas, ki ga živimo, vedno dojamemo prepozno
sobota, 01. januar 2011
Čas za ves ta djézz
torek, 03. marec 2015
»Harmonika je dno … in vrh.«
petek, 28. februar 2014
Zveneči ostri robovi
petek, 08. maj 2015
Zmes raziskovanja in občutka za pesem
ponedeljek, 15. april 2013

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice