SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Broken.Heart.Collector

Broken.Heart.Collector

uredništvo
23. september 2011

Broken.Heart.Collector (foto: Zoe*Fotografie)
Broken.Heart.Collector (foto: Zoe*Fotografie)
Broken.Heart.Collector
Kino Šiška, Ljubljana
petek, 23. 9. 2011. 21:00

Na Dunaju živečo kranjsko glasbenico Majo Osojnik smo doslej pri nas – čeprav ta klasično izobražena glasbenica deluje tudi v rockovskih in sodobnoglasbenih projektih (Rdeča Raketa, FruFru, Subshrubs) – še najbolj spoznavali po projektih, ki so se napajali pri ljudski glasbi, jazzu in šansonu. Skladbe z albumov Oblaki so rdeči in Črne vode, predstavljene na Ljubljanskem jazz festivalu in Drugi godbi, pa so bile, kljub navezavi na jazzovsko glasbo, ljudsko motiviko ali Ježkovo zapuščino, dodobra zasnovane na eksperimentalnih postopkih. Osojnikova je namreč tako do zapuščine kot znanih motivov vedno pristopala z ustvarjalno radovednostjo, ki je že znanim temam podala nove zvočne in konceptualne okvire.

Še bolj pa v eksperimentalni glasbi temelji izraz zasedbe Broken.Heart.Collector, s katerim se bo naša glasbenica predstavila v petek, 23. 9., v Kinu Šiška. Zasedba je pravzaprav nastala okrog pri nas že znanega avstrijskega alter-rockovskega banda Bulbul, ki je na seriji nastopov k sodelovanju povabil gostujoče glasbenike. Med njimi sta bili tudi Osojnikova in inštrumentalistka Susanna Gartmayer, ki je zelo dejavna na dunajski improvizacijski sceni ter med drugim znana po delovanju s skupinami When Yuppies Go To Hell ter The Vegetable Orchestra. Obe sta sedaj članici nove zasedbe, ki se spogleduje s kopico žanri, od art in temačnega rocka prek jazza do noisa in sodobne glasbe.

Maja Osojnik je v zasedbi glavna vokalistka (z izjemo ene Ježkove pesmi je napisala tudi vsa besedila, in sicer večinoma v angleščini) in igra na basovsko flavto ter upravlja z zvočnimi objekti, omenjena Gartmayerjeva igra basovski klarinet, jedro primarnega banda BulBul pa tvorijo kitarist in pevec Raumschiff Engelmayr, basist in pevec Derhunt in bobnar DD Kern. Glasba zasedbe Broken.Heart.Collector je polna nepričakovanih prehodov med številnimi dvojicami: hrupom in tišino, kriki in šepetanjem, udarnostjo in melanholijo. Slovenska premiera zasedbe Broken.Heart.Collector je bila napovedana za letošnji festival Sajeta, a je žal Osojnikova zbolela, tako da je band nastopil brez nje. Zasedba bo predstavila letošnji prvenec, objavljen pri založbi Discorporate Records.

NE SPREGLEJTE:


Zmes raziskovanja in občutka za pesem
ponedeljek, 15. april 2013
Zaradi krčenja sredstev brez plavajočega odra na Dravi
petek, 26. junij 2015
V Šiški še ni bilo toliko bobnov
ponedeljek, 26. januar 2015
Tisto, kar je med vrsticami
četrtek, 27. februar 2014
Sramežljivo zadržani elektronski biser
sobota, 23. marec 2013
Samozavestni fusion
četrtek, 04. april 2013
Povsod so kakšne zapornice ...
nedelja, 20. april 2014
Panonske fantazije
torek, 07. april 2015
Osmišljanje poslušanja
nedelja, 14. julij 2013
Na začetku je bilo seveda šokantno
četrtek, 14. marec 2013

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice