SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Čas za staro glasbo

Čas za staro glasbo

Tomaž Gržeta
23. junij 2011

Ansambel Marquise nastopa v izvirnih rokokojskih oblačilih. (foto: www.marquise.hu)
Ansambel Marquise nastopa v izvirnih rokokojskih oblačilih. (foto: www.marquise.hu)

Tudi letos bo med 22. junijem in 4. septembrom potekal mednarodni festival stare glasbe SEVIQC Brežice, v sklopu katerega se bo na najrazličnejših lokacijah po vsej Sloveniji zvrstilo kar 30 koncertov. Organizatorji festivala si prizadevajo predstaviti glasbo minulih stoletij v čim bolj avtentičnih prostorih, zato se koncerti prirejajo v cerkvah, gradovih, palačah ...

Slovenija se glede na svojo majhnost ponaša z lepim številom strokovnjakov, tako raziskovalcev kot izvajalcev, ki se ukvarjajo s staro glasbo. Koncertov stare glasbe je pri nas največ poleti, ko potekata osrednja slovenska festivala stare glasbe, Festival SEVIQC Brežice in Festival Radovljica. Festivala druži skupna zgodovina. Začelo se je poleti leta 1982, ko so v Radovljici prvič organizirali mojstrske tečaje za staro glasbo. Naslednje leto je manifestacija prerasla v pravi festival. Leta 1997 se je program festivala preselil v Brežice, leta 2007 pa je brežiški festival dobil novo ime – SEVIQC, kar je kratica za latinsko sempre viva quam creata (»vedno živa, kot ustvarjena«). Po preselitvi sedeža festivala v Brežice je del sodelavcev ostal v Radovljici in nadaljeval z izvajanjem samostojnega programa, ki je zaživel kot Festival Radovljica.

Med festivalom potekajo na različnih lokacijah po Sloveniji tudi predavanja, in sicer od 25. 5. do 1. 7., razen tega bodo med 23. 6. in 3. 7. v Škofji Loki potekali mojstrski tečaji baročne violine, kljunaste in prečne flavte, viole da gamba, glasbil s tipkami in plesa.

Festival SEVIQC vodi Klemen Ramovš, poznavalec stare glasbe in izvajalec na kljunasti flavti. Tako kot doslej, bo festival tudi letos ponudil raznovrsten in obsežen program. Med 22. junijem in 4. septembrom se bo zvrstilo 30 koncertov na različnih lokacijah po vsej Sloveniji. Organizatorji festivala si prizadevajo predstaviti glasbo minulih stoletij v čim bolj avtentičnih prostorih, zato prirejajo koncerte v cerkvah, na gradovih in v palačah, za katere je ta glasba izvirno tudi nastala. Koncerte bomo tako lahko poslušali na velenjskem gradu, gradovih Mokrice, Pišece, Slovenska Bistrica, v graščini Novo Celje, v cerkvah v Šentrupertu, Bogojini, na Kumu, na Gornjem Gradu itd., kar bo za obiskovalce obenem priložnost za spoznavanje likovne oziroma arhitekturne dediščine Slovenije. Med festivalom potekajo na različnih lokacijah po Sloveniji tudi predavanja, in sicer od 25. 5. do 1. 7., razen tega bodo med 23. 6. in 3. 7. v Škofji Loki potekali mojstrski tečaji baročne violine, kljunaste in prečne flavte, viole da gamba, glasbil s tipkami in plesa.

Koncertno dogajanje bodo tudi letos bogatili ansambli z različnih koncev Evrope. Uvodni koncert, ki bo 22. junija v župnijski cerkvi imena Marijinega v Dobovi, je pripravila Capella de Ministrers, ansambel, ki bo predstavil glasbo, vezano na poezijo in liturgijo srednjeveške Španije. Sledila bo bizantinska pravoslavna glasba v izvedbi pevke Divne Ljubojević in ruskega ansambla Melodi (28. 6. v cerkvi sv. Marte v Kopru in dan pozneje v ljubljanski cerkvi sv. Cirila in Metoda). Izpostavimo naj še koncert italijanskega ansambla Il Canto di Orfeo, ki bo izvedel zadnje delo Orlanda di Lassa, zbirko madrigalov Solze sv. Petra (8. 8. v cerkvi sv. Trojice v Hrastovljah), ter koncert »Rococo Salon« v izvedbi madžarskega ansambla Marquise, ki nastopa v izvirnih rokokojskih oblačilih (25. 8. v Turjaški palači, Ljubljana, 26. 8. Na gradu Pišece in 27. 8., Šmartno pri Litiji, Grad Bogenšperk).


DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice