SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > tuje > Dunajski Waves Vienna je letos luči usmeril na aktualno slovensko glasbeno produkcijoDunajski Waves Vienna je letos luči usmeril na aktualno slovensko glasbeno produkcijoUredništvo
10. oktober 2013

N'toko na nastopu ob slovenskem sprejemu in predstavitivi na Waves Vienna festivalu. (Foto: SIGIC)
N'toko na nastopu ob slovenskem sprejemu in predstavitivi na Waves Vienna festivalu. (Foto: SIGIC)

Med 3. in 6. oktobrom se je na Dunaju že tretjič odvijal največji srednjeevropski klubski mednarodni festival in glasbena konferenca Waves Vienna. Letos se je s partnerji (iz Slovenije SIGIC, Skica, CUK Kino Šiška) osredotočil na slovensko in belgijsko glasbo. Nastopilo je devet domačih izvajalcev, na temo slovenske popularne glasbe sta se odvili dve okrogli mizi in ena predstavitev, delegati konference pa so se v velikem številu odzvali tudi na slovenski sprejem. 

Slovenske zasedbe in izvajalci It's Everyone Else, Werefox, Kill Kenny, Milk Drinkers, New Wave Syria, N'toko, Ian GreenComa Stereo  in The Toronto Drug Bust so se letos pridružili kar stosedemintridesetim nastopajočim na letošnjem festivalu Waves Vienna.

16 koncertnih prizorišč je obiskalo skoraj 13 tisoč ljudi. V okviru konference, ki se je je udeležilo 811 delegatov, je bil poudarek na slovenski in belgijski glasbi. Poleg poudarka na osveščanju o dogajanju na obeh scenah so se razprave, okrogle mize in predavanja osredotočali na možnost mreženja evropskih držav, nekateri slovenski delegati so sodelovali tudi pri širših razpravah, denimo Irena Povše (Buba Booking) pri okrogli mizi o ženskah v glasbeni industriji, Sandi Maver (KURZ Rock Vibe) na debati o malih tržiščih in prostoru za glasbene menedžerje v njih in Roman Fileš (MetalDays) pri okrogli mizi o »metalskem« delu industrije in poslušalcih tovrstnih žanrov ter pri razpravi o južnovzhodnih evropskih festivalih, kjer so sodelovali tudi predstavniki festivalov Exit (Srbija) in Taksirat (Makedonija). Precej zanimanja je razen tega požela razprava o sorodnih festivalih Wavesa; na njej so sodelovali predstavniki Tallinn Music Week (Estonija), festivala The Great Escape (Velika Britanija), svetovno poznanega ameriškega SXSW idr. Skupno se je konference aktivno udeležilo več kot deset predstavnikov naše glasbene industrije – založnikov, koncertnih promotorjev in menedžerjev.
V okviru festivalskega mota »Ko vzhod sreča zahod« in fokusa na Slovenijo, poimenovanega Slovenia on Waves, je zgodovino glasbene scene in industrije pri nas predstavil Odzvenov urednik in glasbeni kritik Luka Zagoričnik. Pozneje so se mu pri razpravi o dogajanju na domačem tržišču pridružili Miran Rusjan (Indie-Grad, Moonlee Records), Andraž Kajzer (Kapa Records, Hrup, Specialka) in Matjaž Manček (programski vodja Kina Šiška). Slednji je prevzel vodenje tretje okrogle mize, kjer so svoj pogled na sodelovanje s Slovenijo razkrili Dragan Ambrozić (Dom Omladine, Beograd), Tim Ertl (Springfestival, Graz), Nick Hobbs (agencija Charmenko) in Reinhold Seyfriedsberger (Ink
Music
, Dunaj). Zelo dobro obiskan posebni slovenski sprejem, »Meet the Slovenes«, je naletel na odličen odziv, nenazadnje tudi po zaslugi nastopa našega reperja in producenta N'toka. Med glasbenimi profesionalci iz cele Evrope se je precej govorilo o slovenskih zasedbah in glasbi in prvi odzivi mednarodnega mreženja glasbenih profesionalcev so polni optimizma. Za slovenske izvajalce so interes izkazali tako nekateri evropski novinarji kot tudi promotorji festivalov in založniki. 

Med množico nastopajočih na festivalu je nastopilo tudi nekaj mednarodno precej prepoznavnih skupin, denimo CSS (Cansei de Ser Sexy), Iceage, Múm, Skream, The Electric Soft Parade, Japanther, Charli XCX, Mmoths, Girls in Hawaii, predstavilo se je nekaj glasbenih filmov, del konference pa se je zadnji dan preselil v Bratislavo, partnersko mesto festivala.

Prispevek na RTV Slovenija: http://ava.rtvslo.si/predvajaj/waves-vienna/ava2.174241833/

 

Fotogalerija› celotna galerija

NE SPREGLEJTE:


Tiskovna konferenca Waves Vienna 2013 na Dunaju
ponedeljek, 10. junij 2013
Učenje, poslušanje, mreženje
četrtek, 14. februar 2013
Nov moMENT za slovensko glasbo na Waves Vienna
torek, 16. september 2014
MENT- prvi showcase festival pri nas
sobota, 31. januar 2015
Glasbeniki, podvizajte se, prihaja STG!
četrtek, 17. januar 2013
Pomagaj si sam in NPK ti bo pomagal!
četrtek, 25. julij 2013
Terraneozaver Rex
četrtek, 22. avgust 2013
Classical:NEXT 2014 – prihodnost klasične glasbe oblikujemo ZDAJ
petek, 27. junij 2014
29 ur Druge godbe
sreda, 17. april 2013
Vrednost zvoka
sobota, 18. januar 2014

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice