SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > dvatisoč11 s šestimi udarnimi bandi

dvatisoč11 s šestimi udarnimi bandi

uredništvo
21. december 2011

ŠKM banda
ŠKM banda
V sodelovanju z organizatorji smo pripravili nagradno igro, v kateri bomo podelili vstopnico za koncert. Nagradna igra poteka na Odzvenovih profilih na Facebooku in Twitterju.

Konec koledarskega leta je običajno čas, ko se v glasbenem svetu objavljajo lestvice najboljših – koncertov, plošč, festivalov in drugih dogodkov. Ekipa, ki v Gala hali na Metelkovi pripravlja serijo koncertov pod naslovom Specialka, pa si je omislila kar koncert alternativnih bandov, ki so po njihovem mnenju tako ali drugače obeležili iztekajoče se leto. Na dogodku dvatisoč11 bodo v četrtek, 22. decembra, ob 20.30 nastopile zasedbe ŠKM banda, Werefox, Čao Portorož, Nina Bulatovix, The Canyon Observer in Joko Ono. Po koncertu bosta didžeja Blush & Krejzer vrtela izbor iz domače in tuje produkcije v letu 2011.

Prekmurski inštrumentalni kvartet ŠKM banda je letos objavil tretji studijski album z naslovom Rdeči, letošnje leto pa je za prekmursko zasedbo pomembno tudi zato, ker je več koncertov odigrala v tujini kot doma. ŠKM banda deluje od leta 2003; svojo prepoznavno zlitje različnih vplivov od rocka in jazza do postrocka in noisea so člani poimenovali »eklektični post-jazz«. Lani je izšel dvd s posnetki iz oddaje Izštekani, istega leta pa je band nastopil tudi na Drugi godbi, in sicer z gosti, Mlado beltinško bando. Band Werefox se je ljubljanskemu občinstvu nedavno predstavil na koncertu angleške zasedbe Lamb. Čeprav gre za novo ime, sestavljajo band člani dobro znanih zasedb Psycho-Path, Sphericube, Manul in Lollobrigida. Izraz banda odlikujejo »sonične« in melodične kitare ter atmosferičen, a energičen zvok.

Člani ljubljanskega banda Čao Portorož so že pred poldrugim desetletjem igrali v različnih zasedbah, nato pa je sledilo obdobje ukvarjanja s filmom in grafiko. Eksperimentalna zasedba, ki je letos objavila istoimenski prvenec, združuje indie rock, pop estetiko in punkovsko energijo ter se v skladbah navezuje na artfeakte pop kulture iz nekdanje skupne države (npr. bonbon »505 sa crtom«) ter globalno znane popkulturne ikone (»Mister Clint, svaka čast!«). Tik pred začetkom leta 2011 je prvenec povila tudi skupina Nina Bulatovix, ki jo sestavljajo člani bandov We Can’t Sleep at Night, Vortex Magnolia in Coma Stereo. Band je prvenec posnel na koncertu v mariborskem Štuku ter na njem zabeležil svojo vizijo postpunka, hardcora, indie rocka in noisea.

Med bolj opažene zasedbe po mnenju Specialke sodi tudi The Canyon Observer, band, ki je z delovanjem začel letos ter že objavil EP Chapter I: The Current of Her Ocean Brings Me to My Knees. Svojo brezkompromisno mešanico postmetala, hardcora in sludga je band predstavil tudi na desetdnevni balkanski turneji. Band Joko Ono se je zbral lani, ko je inštrumentalni del zasedbe Intimn Frizurn našel energično in jezno pevko Živo. Osvežili so zapuščino punka in hardcora in jo med drugim predstavili na lanskem koncertu Jella Biafre v Kinu Šiška ter na letošnjem Klubskem maratonu Radia Študent. Ekipa Specialke je ob prihajajočem dogodku dvatisoč11 pripravila intervjuje z vsemi zasedami, ki jih lahko preberete na njihovem blogu.

NE SPREGLEJTE:


Karavana nove glasbene ustvarjalnosti
četrtek, 10. september 2015
Bodimo previdni
torek, 30. december 2014
Čao Portorož
torek, 07. januar 2014
»Helou Slovinija«
četrtek, 23. avgust 2012
Zmes raziskovanja in občutka za pesem
ponedeljek, 15. april 2013
Zgodba o Buldožerjih
torek, 08. september 2015
Yoko Ono Versus Joko Ono EP
nedelja, 27. oktober 2013
Vija vaja, Katalena pa nagaja
torek, 28. april 2015
V spomin Branetu Bitencu
četrtek, 11. september 2014
Samo konji in heroji
sobota, 17. december 2011

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice