SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > Ensemble Modern v Ljubljani sodeluje s slovenskimi glasbenimi močmi

Ensemble Modern v Ljubljani sodeluje s slovenskimi glasbenimi močmi

Maia Juvanc
11. januar 2015

Ensemble Modern je eden najbolj priznanih ansamblov za izvajanje sodobne klasične glasbe na svetu. (Foto: Ernst Neisel)
Ensemble Modern je eden najbolj priznanih ansamblov za izvajanje sodobne klasične glasbe na svetu. (Foto: Ernst Neisel)

Koncert trobilne sekcije Ensemble Modern, ki deluje pod imenom Trio Savasa, je v soboto, 10. januarja, v okviru cikla sodobne glasbe Predihano napovedal obsežnejše sodelovanje med frankfurtskim ansamblom sodobne komponirane glasbe in slovenskimi ustvarjalci.

Ensemble Modern (EM) iz Frankfurta bo v Ljubljani gostoval med 10. in 14. marcem 2015. Svoje sodelovanje na slovenskih odrih je trio 10. januarja skupaj s slovensko zasedbo Neofonía vpeljal s prvim izmed treh načrtovanih koncertov. V Klubu CD so zazvenele številne krstne izvedbe del mednarodnih ustvarjalcev, med katerimi so Elliott Carter, Hermann Kretzschmar, Manfred Trojahn, Martin Matalon, in pripadnikov mlade slovenske skladateljske generacije, kot so Vito Žuraj, Nina Šenk, Nana Forte in Matej Bonin.

Večgeneracijsko tradicijo slovenskih skladateljev predstavlja vključitev mladih umetnikov v času njihovih študijskih let v mednarodno umetniško okolje, kjer si s širšimi estetskimi vpogledi lažje izoblikujejo svojstven glasbeni jezik. Tako kot že veliki predstavnik starejše generacije Vinko Globokar (1934) in prepoznavna skladatelja srednje generacije Uroš Rojko (1954) in Igor Majcen (1952), tako so tudi komponisti današnje mlajše generacije, katerih dela so bila na sporedu na koncertu Predihanega, svoj izraz oblikovali v sodelovanju z nemškimi akademskimi, raziskovalnimi in umetniškimi institucijami. Bonin, Žuraj in Šenkova so v preteklosti že intenzivneje sodelovali s frankfurtskim ansamblom, na pobudo Žuraja in Šenkove pa zdaj skupaj z EM pripravljajo tri koncerte in eno novo ploščo.

Marca bo Ensemble Modern v Ljubljani snemal gradivo za portretno zgoščenko Vita Žuraja in bo v tem sklopu izvedel dva koncerta. 10. marca bo v okviru cikla Predihano pod taktirko Johannesa Kalitzke potekala ponovitev koncerta, ki bo izveden nekaj dni prej v frankfurtski Stari operi. V petek, 13. marca, pa bo EM za otvoritveni dogodek jubilejnega 30. festivala Slovenski glasbeni dnevi in v sodelovanju s Simfoniki RTV Slovenija v Gallusovi dvorani izvajal skladbe Vita Žuraja in Arnolda Schönberga.

Žurajevo sodelovanje z EM, ki se je začelo leta 2009 z njegovim sprejetjem v Mednarodno akademijo Ensemble Modern (International Ensemble Modern Academy) in nadaljevalo z izborom za sodelovanje pri skladateljskem seminarju Ensemble Modern, bo obogatila še portretna plošča. Snemanje bo potekalo marca v sodelovanju z Nemškim glasbenim svetom (Deutscher Musikrat) in založbo Wergo


DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice