SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Festival Godibodi tokrat v treh slovenskih krajih

Festival Godibodi tokrat v treh slovenskih krajih

Tanja Benedik
12. april 2012

Tanja Drašler – Katice, Marko Boh – Nula Kelvina, Gregor Budau, Janez Dovč in Uroš Korenčan. (foto: Tanja Benedik)
Tanja Drašler – Katice, Marko Boh – Nula Kelvina, Gregor Budau, Janez Dovč in Uroš Korenčan. (foto: Tanja Benedik)

Zadruga Celinka je na tiskovni konferenci predstavila program festivala Godibodi in nove zgoščenke, ki jih je tokrat kar devet. O festivalu so govorili direktor zadruge Janez Dovč, predstavnika nastopajočih (Katice, Nula Kelvina) in direktor Lutkovnega gledališča Uroš Korenčan. Predstavitev je vodil Gregor Budau.

Festival Godibodi, peti po vrsti, bo letos odre v Ljubljani, Kranju in Mariboru zasedel med 17. in 21. aprilom. S sloganom »Odprite ušesa« organizatorji nagovarjajo poslušalce in umetnike, saj so živi nastopi na eni strani izvir umetnikove kreativnosti, po drugi strani pa prinašajo sprostitev za poslušalce. V teh časih je kultura zelo pomemben dejavnik, festival pa vrhunskim izvajalcem daje priložnost, da se predstavijo občinstvu. Festival si je v teh letih že ustvaril svojo identiteto, opažajo se pozitivne spremembe, kar med drugim dokazuje vedno številnejši obisk občinstva.

Do spremembe lokacije (koncerti v Ljubljani bodo v Lutkovnem gledališču namesto v Stari elektrarni) je prišlo zaradi želja in potrebe, da se preizkusi nova dvorana Lutkovnega gledališča – dobesedno Oder pod zvezdami, kajti dvorana ima stekleno streho, ki razpira pogled na zvezde in zeleni grajski hrib. Lutkovno gledališče je tako usposobilo že šesto dvorano, dela na za tovrstne prireditve izvrstnem koncertnem prostoru pa so trajala kar deset let. Tu bodo nastopile skupine Katice, Volk Folk, Neomi, Jazoo, Klarisa Jovanović, Pinela, Nula Kelvina in Katja Koren.

Druga ljubljanska lokacija je hostel Celica, ki že devet let ob torkih odpira oder glasbenikom in ima že zvesto publiko. Na tem odru se bodo zvrstili Chris Eckman (otvoritev festivala 17. 4. ob 21.00), Jana Sen in duo Aritmija.

V Mariboru se bodo koncerti zvrstili na dveh lokacijah, v klubu Satchmo (Eva Hren, Katja Koren) in v Pekarni, kjer bo festivalsko dogajanje odprla skupina Nula Kelvina. Za izvajalce, ki imajo radi manjše odre, sta to pravšnji lokaciji.

Kranjska Hiša Layer bo gostila skupine Volk Folk, Neomi in Jazoo. Tam je partner festivala postala kavarna z lepim vrtom, ki je v regiji novo stičišče za ljudi z estetskim in kulturnim posluhom.

Posebna pozornost velja spremljevalnim dogodkom festivala. Tako bo 21. aprila v Lutkovnem gledališču ob 11.00 na sporedu »Glasbena pustolovščina«, glasbena kulturnovzgojna učna ura, ki jo bosta za najmlajše pripravila dobro znana Janez Dovč in Boštjan Gombač. Program z naslovom »Sozvočja sveta« bo otrokom in mladostnikom na zanimiv način predstavil ljudske glasbe sveta.

Kot doslej bo tudi letos vzporedno s koncerti potekal projekt »Unikatni ovitki«. Na koncertu v Lutkovnem gledališču bo prisoten likovni umetnik, ki bo ustvarjal ovitek za zgoščenko. Posnetek koncerta, ki ga bo ta ovitek obeležil, bo nato prodan na dražbi po koncertu.

Festival bo na posebni okrogli mizi, ki bo potekala 20. aprila ob 17.00 v hostlu Celica, opozoril na problematiko spontanih uličnih nastopov. Govor bo o pogojih za tovrstne nastope in o ukrepih kulturne politike za zagotavljanje in izboljševanje le-teh. Svojo prisotnost so med drugim potrdili predstavniki Mestne občine Ljubljana, Policijske postaje Ljubljana – Center, MIZKS, koordinator varstva nesnovne dediščine SEM, Ekologi brez meja, KUD Sestava in društvo za ENO glasbo.

Za konec obveščamo, da je Celinka v petih letih izdala že 42 zgoščenk. Tokratna bera jih prinaša devet; na njih se predstavljajo Aleš Hadalin, Duo Aritmija, Eva Hren & Sladcore, Jana Sen, Igor Matkovič, Katice, Moonlight Sky Trio, Pinela in Volk Folk. Sedem albumov je že izšlo, dva pa bosta do konca festivala.

NE SPREGLEJTE:


Ustvarjalno polje, ki odpira ušesa
sobota, 30. maj 2015
Te kaj še pesem nese?
sobota, 20. junij 2015
Srce na dlani
sreda, 21. maj 2014
Življenje kot v črni kroniki 
torek, 07. julij 2015
Vija vaja, Katalena pa nagaja
torek, 28. april 2015
Suprematizem in renesansa
torek, 25. junij 2013
Pop prihodnosti ali (pol)preteklosti?
ponedeljek, 22. april 2013
Pomagaj si sam in NPK ti bo pomagal!
četrtek, 25. julij 2013
Pesem o morju
nedelja, 30. junij 2013
Obujanje pozabljenega časa
torek, 21. januar 2014

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice