SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Festival Ljubljana v šestdeseti izdaji

Festival Ljubljana v šestdeseti izdaji

uredništvo
20. junij 2012

Program so predstavili direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek in predstavniki sodelujočih institucij: Damjan Damjanovič (SF), Barbara Hieng Samobor (MGL) in Mitja Bervar (SNG Opera in balet ). (foto: Odzven)
Program so predstavili direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek in predstavniki sodelujočih institucij: Damjan Damjanovič (SF), Barbara Hieng Samobor (MGL) in Mitja Bervar (SNG Opera in balet ). (foto: Odzven)

Med 20. junijem in 13. septembrom bo Ljubljana spet živela s Festivalom Ljubljana. Že 30. maja so odprli razstavo na začetku Jakopičevega sprehajališča. Posvečena je 60-letnici Festivala Ljubljana in 140. obletnici rojstva Jožeta Plečnika, na ogled pa je vse do 3. septembra. Prav tako se je že začel Junij v Ljubljani na Kongresnem trgu, katerega sklepno dejanje bo jutri, na dan poletnega solsticija, ko se bo Ljubljana spet pridružila več kot 340 mestom po svetu, ki bodo slavila praznik glasbe. Igralo in pelo se bo ves dan na različnih trgih in ulicah – vse do večera, ko bodo Kongresni trg preplavile zimzelene melodije iz zakladnice slovenske popevke.

Na tiskovni konferenci 19. 6. 2012 so sodelujoče inštitucije (SF – Damjan Damjanovič, FL – Darko Brlek, MGL – Barbara Hieng Samobor, SNG Opera in balet – Mitja Bervar) predstavile svojo vizijo nadaljnjega dela. Kot po naključju tudi Mestno gledališče ljubljansko v tej sezoni obhaja 60 let obstoja. Ravno v času festivala bo tako vrh slavnostnega dogajanja v tem gledališču zaznamovala izvedba muzikala Čarovnice iz Eastwicka (6. in 7. julija). Režiser predstave je Stanislav Maša, devet glasbenikov pa bo nastopilo pod taktirko Žarka Prinčiča.

SNG Opera in balet se praznovanju pridružuje s svojo 120. obletnico, z dvema ponovitvama predstave Kogojevih Črnih mask ter s premiero sodobne slovenske opere Ljubezen kapital Janija Goloba. Libreto je delo Vinka Möderndorferja, dirigent bo Marko Hribernik (28., 29. in 30. junij).

Direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič je poudaril, da prav vzajemno sodelovanje in združevanje inštitucij zagotavlja njihov obstoj v teh časih. V programu festivala sodelujejo na treh dogodkih (Vadim Repin: 3. 7., Béjart Ballet: 19. 7., Inva Mula in Leo Nucci: 27. 8.), še več pa se jih odvija v dvoranah SF.

Današnjo otvoritev festivala bo zaznamoval koncert Dunajskih filharmonikov, ki jih bo vodil sir Simon Rattle, sicer šef dirigent Berlinskih filharmonikov.

Besede ljubljanskega župana Zorana Jankoviča na prvi aprilski predstavitvi letošnjega dogajanja: »Poletja v Ljubljani si ne znamo predstavljati brez Festivala Ljubljana.«

Spremljevalni program se tik pred uradno otvoritvijo začenja z mednarodnim projektom MusMA, ki že tretje leto zapored omogoča raziskovanje in predstavitev nove glasbe na mednarodnih festivalih. Letošnja tema je »eksotični zahod«. V glasbenem ateljeju bodo premierno zaživele skladbe za tolkala, izbrane na osmih evropskih festivalih. Ena teh je skladba Med vzhodom in zahodom mlade slovenske skladateljice Petre Strahovnik.

Poseben program je tokrat namenjen otrokom in mladini. Organizirane bodo štiri delavnice (ena se začne že danes): Na začetku je bil ritem, Plesni poletni preludij, Festivalska paleta in Superzvezda je rojena. Že naslovi nakazujejo, s katero vrsto umetnosti se bodo spoznavali udeleženci. Vse delavnice so brezplačne.

Na koncu tiskovne konference so sodelujoči podpisali slavnostno listino o sodelovanju. Vodilo Festivala Ljubljana je kakovost, saj le ta zagotavlja stalnost. Letos so sklenili partnerstvo s Slovensko filharmonijo, RTV Slovenija, Slovenskim narodnim gledališčem Maribor, Mestnim gledališčem ljubljanskim in SNG Opero in baletom Ljubljana. Natančnejši opis vseh dogodkov na letošnjem festivalu najdete na njegovi spletni strani.


DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice