SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Festival rokerskih dokumentarcev

Festival rokerskih dokumentarcev

Uredništvo
30. marec 2013

Festival Rock'n'roll filma obeta vzpostavitev prvega resnejšega festivala dokumentarnih glasbenih filmov pri nas.
Festival Rock'n'roll filma obeta vzpostavitev prvega resnejšega festivala dokumentarnih glasbenih filmov pri nas.

V prvem tednu aprila (med 1. in 6. aprilom) bo v mariborskem Kinu Udarnik agilni Subkulturni azil pripravil svoj prvi Festival Rock'n'Roll filma. Gre za festival, ki se tematsko prvenstveno osredotoča na slovenski oziroma širši ex-jugoslovanski rokerski milje. Letošnja in hkrati prva edicija v središče očitno postavlja dokumentarce, ki predstavljajo protagoniste ali že kar heroje jugoslovanskega punkovskega in novovalovskega gibanja (Pankrti – Dolgcajt, KuZle, Otroci socializma – Zamenite mi glavo, Kad Miki kaže da se boji o kultnem Branimirju Štuliću oziroma bendu Azra, Vlada o glavnem kreativnem motorju benda VIS Idoli Vladi Divljanu, Kako smo ušli u Europu – Slučaj SexA) oziroma ta fenomen obravnavajo na ravni scene (Sretno dijete). Nabor letošnje filmske bere zaokrožuje dokument o povratniški turneji enega izmed najvplivnejših bendov iz naših logov, legendarne skupine Buldožer (4 koncerti za Buldožer in ...), ki je sicer ne moremo šteti za del novovalovskega preporoda, a je bila vsekakor njegov pomemben sopotnik in soustvarjalec scene tako s svojo proto novovalovsko estetko kot z neposrednim udejstvovanjem posameznih članov Buldožerja (predvsem Borisa Beleta kot producenta in Boruta Činča kot gostujočega glasbenika) pri ustvarjalnem procesu nekaterih ključnih albumov tega obdobja.

Organizator festivala napoveduje, da bo v prihodnjih letih poleg programa tuje in domače produkcije poskušal razkrivati tudi pozabljeno glasbeno zgodovino Maribora, česar se je Subkulturni azil, ne pozabimo, lotil že z izdajo vinilne kompilacije Yugoslavia Rock Legends z obširnim spremljajočim tekstom urednika Dušana Hedla. Optimistično torej lahko upamo, da Slovenija – ob raznih sporadičnih ciklih rokerskih dokumentarcev (nazadnje v ljubljanskem Kinu Šiška v okviru festivala Tresk!) – končno dobiva svoj prvi pravi redni festival glasbenih dokumentarcev, verjetno je še nekoliko preuranjeno reči, a morda pa vendarle nekakšnega sopotnika hrvaškemu Dorf-u. Tudi če se festival ne bo razvil v tej smeri, pa je vsakršna tovrstna prireditev nedvomno spodbuda za ustvarjanje glasbenih dokumentarcev na naših tleh in podpora tovrstne produkcije, sploh ob dejstvu, da se glasbene vsebine na televizijskih medijih v zadnjih letih predvsem krčijo.

NE SPREGLEJTE:


Fragment iz leta '83
nedelja, 26. oktober 2014
Bistvo rock'n'rolla je sporočilo
sreda, 07. avgust 2013
Zgodba o Buldožerjih
torek, 08. september 2015
V spomin Branetu Bitencu
četrtek, 11. september 2014
S prvim korakom odločno naprej
petek, 29. marec 2013
Proto-indie rock
sobota, 22. februar 2014
Osmišljanje poslušanja
nedelja, 14. julij 2013
Obvezno (poletno) berilo
petek, 28. junij 2013
Ni meja za "generacijo prihodnosti"
torek, 12. marec 2013
Nekoč sivina, danes megla
četrtek, 08. november 2012

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice