SPLETNA REVIJA O GLASBI


Festival Slowind - Scrivo in Vento

Sara Železnik
16. november 2011, Slowind

Ansambel Slowind (foto: Sara Železnik)
Ansambel Slowind (foto: Sara Železnik)

Z drugim in tretjim koncertom Festivala Slowind smo že globoko zapluli v ustvarjalni opus Elliotta Carterja. Koncerti, predkoncertni pogovori in delavnice nas srkajo vedno globlje in globlje v srž njegovega ustvarjanja. Do sedaj smo imeli možnost spoznati že kar nekaj kompozicij iz področja njegovega solističnega, komornega in orkestrskega ustvarjanja. Kot pa je bilo omenjeno v preteklih prispevkih, na tokratnem festivalu niso izvajana zgolj Carterjeva dela. Na drugem koncertu sta bila deležna pozornosti tudi Božidar Kos, slovenski skladatelj, ki je dolgo časa živel in ustvarjal v Avstraliji, ter eden izmed Carterjevih glasbenih učiteljev, Walter Piston.

Poleg Elliotta Carterja, čigar duh visi v zraku ves čas festivala, sta na tretjem koncertu ob njem zasedala vidno mesto Lojze Lebič in Robert Aitken. Prvi kot avtor izjemnih skladb Kons (b) in Kons (a), ki sta bili na koncertu izvedeni, slednji pa kot interpret; dirigent Lebičevih skladb in flavtist. Izjemen umetnik, tudi skladatelj, čigar kompozicija bo na sporedu na četrtem festivalskem koncertu, je prevzel solističen part v kar dveh skladbah. Sprva v Carterjevi skladbi za solo flavto Scrivo in Vento (Pišem v veter), ki je posvečena prav Aitkenu in nato še v Carterjevem Koncertu za flavto.Na festivalu sledi: 4. koncert Festivala Slowind – Canto. Slovenski komorni zbor pod vodstvom Martine Batič, Slovenski tolkalni duo idr. Na sporedu bodo skladbe Elliotta Carterja, Roberta Aitkena in Isanga Yuna.

Sreda, 16. november 2011 ob 20.00, Slovenska filharmonija, Ljubljana.

NE SPREGLEJTE:


Čas Elliotta Carterja
ponedeljek, 21. november 2011
Tempo e tempi Elliotta Carterja
ponedeljek, 07. november 2011
Festival Slowind - Zaključek
ponedeljek, 21. november 2011
Festival Slowind - Sodobna glasba je v mestu!
četrtek, 10. november 2011
Festival Slowind - Novosti. Nove poti. Odkrivanje neznanega …
petek, 18. november 2011
Festival Slowind - Carter & Mahler
sobota, 12. november 2011
»Modernost« in historična izvajalska praksa
četrtek, 04. avgust 2011
Zgodovinska izvajalska praksa?
torek, 08. maj 2012
Zborovski tekmovanji v Mariboru
torek, 17. april 2012
Zaradi krčenja sredstev brez plavajočega odra na Dravi
petek, 26. junij 2015

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice