SPLETNA REVIJA O GLASBI


Finale Velike zborovske nagrade Evrope prvič v Sloveniji

JSKD
19. april 2012, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

Sofia Vocalensemble iz Švedske, lanskoletni zmagovalec Mednarodnega zborovskega tekmovanja Maribor (foto: JSKD)
Sofia Vocalensemble iz Švedske, lanskoletni zmagovalec Mednarodnega zborovskega tekmovanja Maribor (foto: JSKD)

Maribor se bo konec tedna dokončno zapisal med najpomembnejša mesta na svetovnem zemljevidu zborovske glasbe. Mesto, ki je od nekdaj predano tovrstni glasbi, bo prihodnji vikend, ki bi ga lahko poimenovali tudi praznik zborovske glasbe, prvič v zgodovini gostilo Finale tekmovanja za Veliko zborovsko nagrado Evrope (European Grand Prix for Choral Singing). Praznik zborovske glasbe se bo pričel že v petek, 20. 4. 2012 ob 20.00 z otvoritvijo 22. Slovenskega zborovskega tekmovanja Naša pesem, se nadaljeval v soboto in nedeljo z Našo pesmijo ter zaključil v nedeljo, 22. 4. 2012 ob 16.00 s 24. Finalom tekmovanja za Veliko zborovsko nagrado Evrope. Vse prireditve se bodo odvijale v mariborski dvorani Union.

Finale tekmovanja za Veliko zborovsko nagrado Evrope je eno najzahtevnejših in najprestižnejših mednarodnih zborovskih tekmovanj vrhunskih ljubiteljskih zborov, ki so v zadnjem letu zmagali na enem od šestih tekmovanj, vključenih v Zvezo za Veliko zborovsko nagrado Evrope. Letošnji Finale tekmovanja za Veliko zborovsko nagrado Evrope je del programa Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 in bo letos potekal pod pokroviteljstvom evropske komisarke, gospe Androulle Vassiliou.

Neposredni prenos tekmovanja bo potekal na valovih tretjega programa Radia Slovenija, Televizija Slovenija pa bo tekmovanje v celoti posnela.

24. finale tekmovanja za Veliko zborovsko nagrado Evrope

Finale, ki ga letos prvič gosti Maribor, je izjemno odmevno ne le v Evropi, temveč tudi drugod, saj se
za to prestižno nagrado poteguje tudi vse več zborov z drugih celin.

Mednarodno zborovsko tekmovanje Maribor je bilo po večletnih prizadevanjih Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Mihele Jagodic, samostojne strokovne svetovalke za vokalno glasbo JSKD in direktorja tekmovanja Matije Varla leta 2008 sprejeto v prestižno Zvezo tekmovanj za Veliko zborovsko nagrado Evrope. Lani so predstavniki tekmovanj Zveze odločili, da Mednarodnemu zborovskemu tekmovanju Maribor zaupajo tudi vodenje generalnega sekretariata Zveze. Finale, ki ga letos prvič gosti Maribor, je izjemno odmevno ne le v Evropi, temveč tudi drugod, saj se za to prestižno nagrado poteguje tudi vse več zborov z drugih celin.

Letos se bo v Mariboru pomerilo pet najboljših zborov, vsak pa se bo predstavil s približno 25 minutami glasbe. Nastope bo ocenila mednarodna žirija v sestavi Stojan Kuret (Slovenija, predsednik), Enrique Azurza (Španija), Lorenzo Donati (Italija), Gancho Ganchev (Bolgarija), Zoltán Pad (Madžarska), Loïc Pierre (Francija), Māris Sirmais (Latvija) in Wilma ten Wolde (Nizozemska).

Letošnji finalisti:

1. Sofia Vocalensemble, Švedska, dirigent Bengt Ollen, mešani zbor
(zmagovalec Mednarodnega zborovskega tekmovanja Maribor, Slovenija 2011)
2. Ateneo de Manila Colege Glee Club, Filipini, dirigentka Maria Lourdes V. Hermo, mešani zbor
(zmagovalec International May Choir Competition – Varna, Bolgarija, 2011)
3. Harmonia Ensemble, Japonska, mešana vokalna skupina
(zmagovalec Florilège Vocal de Tours, Francija, 2011)
4. Vox Gaudiosa, Japonska, dirigent Ko Matsushita, mešani komorni zbor
(zmagovalec Concorso Polifonico Guido d'Arezzo, Italija, 2011)
5. Oreya, Ukrajina, dirigent Alexander Vacek, mešani zbor
(zmagovalec Certmen Coral de Tolosa, Baskija, Španija, 2011)

Slovenija je na finalnih prireditvah za Veliko zborovsko nagrado Evrope med vsemi sodelujočimi državami doslej dosegla največ uspehov glede na število prebivalcev.

Slovenija je na finalnih prireditvah za Veliko zborovsko nagrado Evrope med vsemi sodelujočimi državami doslej dosegla največ uspehov glede na število prebivalcev. Za to prestižno nagrado se lahko vsako leto poteguje le pet najboljših zborov z vseh celin, pri čemer je Slovenija v zgodovini tekmovanj postavila kar nekaj mejnikov: je prva država, ki je imela v istem letu (2010) med petimi finalisti kat tri predstavnike, Stojan Kuret je edini dirigent, ki je nagrado osvojil dvakrat in edini dirigent, ki jo je osvojil z dvema različnima zasedbama. Njegov VAL – Vokalna akademija Ljubljana pa je prvi moški zbor v zgodovini tekmovanj, ki je prejel to prestižno nagrado (2010).

Zveza tekmovanj za Veliko zborovsko nagrado Evrope je bila ustanovljena leta 1988 na pobudo tekmovanj Concorso Polifonica Guido d’ Arezzo, Arezzo (Italy), Béla Bartók International Choir Competition Debrecen (Hungary), Concorso C. A. Seghizzi, Gorizia (Italy) in Florilège Vocal de Tours, Tours (France). V naslednjih dveh letih sta se pridružili še dve tekmovanji: International May Choir Competition, Varna (Bolgarija) in Certamen Coral de Tolosa (Baskija / Španija). Leta 2008 je iz zveze izstopilo tekmovanje v Gorici, pridružilo pa se ji je Mednarodno zborovsko tekmovanje Maribor. Mednarodni tekmovanji Maribor in Debrecen potekata bienalno, torej se vsako leto izmenjujeta, ostala štiri tekmovanja pa potekajo vsako leto.

22. Tekmovanje slovenskih pevskih zborov Naša pesem in 50 let od prvega srečanja zborov v Mariboru pod imenom Naša pesem

Vikend zborovske glasbe se bo v Mariboru pričel že v petek, 20. 4. 2012 ob 17.00 s spremljevalnim programom v Narodnem domu in nadaljeval z otvoritvenim koncertom 22. Tekmovanja Slovenskih pevskih zborov Naša pesem ob 20.00 v dvorani Union, na katerem bo nastopil Moški zbor VAL – Vokalna akademija Ljubljana z gosti in dirigentom Stojanom Kuretom. Tekmovalni program Naše pesmi bo potekal v soboto, 21. 4., ves dan, in nedeljo, 22. 4. 2012, dopoldne, v nedeljo ob 15.00 pa bo žirija v sestavi Martina Batič (predsednica), Karmina Šilec, Andraž Hauptman, Enrique Azurza in Wilma ten Wolde razglasila zmagovalce.

Natančen urnik zborovskega vikenda s sobotnim in nedeljskim razporedom tekmovanja Naša pesem ter Finalom za Veliko zborovsko nagrado Evrope najdete na tej povezavi.

NE SPREGLEJTE:


Zborovski tekmovanji v Mariboru
torek, 17. april 2012
Smo in nismo
ponedeljek, 30. april 2012
Ubrano bo zapelo več kot 110 slovenskih pevskih zborov
sobota, 16. junij 2012
Letošnja Prešernova nagrajenca za glasbo
torek, 07. februar 2012
APZ-jev glasbeno-pesniški vrtiljak
petek, 30. marec 2012
1500 mladih pevcev v Zagorju ob Savi
ponedeljek, 26. marec 2012
Čopijevo delo Sanjam ali sanjanje z odprtimi očmi
sreda, 09. september 2015
Čas Elliotta Carterja
ponedeljek, 21. november 2011
Čarniški obletnični večer v znamenju Vivaldija in slovenskih novitet
sreda, 20. november 2013
»Modernost« in historična izvajalska praksa
četrtek, 04. avgust 2011

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice