SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Flow Festival Ljubljana bo oživil kompleks nekdanje tovarne

Flow Festival Ljubljana bo oživil kompleks nekdanje tovarne

Dušan Mijanović
05. april 2015

Prvi Flow Festival Ljubljana bo luč sveta ugledal 26. junija. V treh dneh bo v kompleksu Tobačna mesto gostil več kot 30 svetovno in lokalno zvenečih imen iz sveta glasbe.
Prvi Flow Festival Ljubljana bo luč sveta ugledal 26. junija. V treh dneh bo v kompleksu Tobačna mesto gostil več kot 30 svetovno in lokalno zvenečih imen iz sveta glasbe.

Flow Festival je večdnevni urbani dogodek, ki se vsakega avgusta od leta 2004 naprej odvija v finski prestolnici. Festival zaznamujejo glasbene vsebine od indie rocka, soula, jazza in ljudske glasbe vse do sodobne klubske elektronike. Poleg glasbe so na festivalu zastopane tudi številne družbeno angažirane vsebine, saj je poslanstvo festivala osveščanje, izobraževanje in prispevek k trajnostnemu razvoju ter povezovanje z lokalnimi izobraževalnimi in kulturnimi inštitucijami.

Festival iz Helsinkov bo v začetku letošnjega poletja premierno predstavil svojo izpostavo v Ljubljani. Prvi Flow Festival Ljubljana bo luč sveta ugledal 26. junija. V treh dneh bo v kompleksu Tobačna mesto gostil več kot 30 svetovno in lokalno zvenečih imen iz sveta glasbe. Za realizacijo prve edicije je najbolj zaslužen od leta 2008 v Ljubljani živeči Finec Mikko Lehtinen, ki je idejo za ljubljanski festival dobil pred tremi leti, ko so štirje slovenski študentje arhitekture uspeli na natečaju Flow Helsinki & Wastelands za oblikovanje enega izmed festivalskih odrov. Mikko je za potrebe ljubljanskega festivala k sodelovanju povabil študente s Fakultete za arhitekturo in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Na tiskovni konferenci, ki je 31. marca potekala v Bistroju Bazilika, sta poleg direktorja ljubljanskega festivala spregovorila dekan Akademije za likovno umetnost in oblikovanje dr. Boštjan Botas Kenda in vodja projekta na Fakulteti za arhitekturo dr. Domen Zupančič. Oba sta izrazila navdušenje nad možnostjo sodelovanja v projektu, saj bodo tako skupine študentov z idejnimi rešitvami in mislijo na ohranitev zgodovinske vrednosti nekdanje tovarne skrbele za celostno umetniško podobo festivala. Pod mentorstvom profesorjev bodo izvedli intervencijo v nekdanji industrijski kompleks in ga spremenili v urbani prostor. Pri tem jih bodo vodile ekonomičnost, enostavnost izdelave in fleksibilnost rešitev. Zato si organizator želi, da bi nekatere prostorske invencije v Tobačni obstale in služile meščanom tudi po zaključku festivala.

Kot je povedala predstavnica za stike z javnostmi Tanja Žarkovič, so za izbor nosilnih izvajalcev glasbenega programa odgovorni izkušeni organizatorji s Finske. Ti so v goste povabili zveneča imena svetovne glasbe, kot so Pet Shop Boys, Jose Gonzalez, Metronomy, Derrick May, Róisín Murphy, Run The Jewels, Caribou, Dixon, DJ Koze ... Med domačimi nastopajočimi so Polona Kasal, New Wave Syria, TorulBakto, Ichisan, Niplodok in drugi ... Dodala je, da si organizator prizadeva s pomočjo znanih imen iz svetovnega glasbenega sveta pri širši javnosti in medijih vzbuditi zanimanje tudi za nastopajoče iz Slovenije in zahodnega Balkana. Za izbor slednjih sta bila poleg Mikka zadolžena študenta ALU-ja in poznavalca domače hipsterske in elektronske scene Jan Senčur in Urh Uršič. Tisti domači artisti, ki niso prišli v ožji izbor, bodo lahko svoj talent in kvaliteto izkazali na uradnih preddogodkih festivala, ki bodo potekali v nekaterih evropskih prestolnicah.

Zanimanje za festival s strani tujih medijev in obiskovalcev je izjemno, zato organizator poziva potencialne domače obiskovalce, naj se podvizajo in vstopnice kupijo ceneje v predprodaji. Želja organizatorja je, da bi bili poleg tuje publike na tej povezovalni kulturno-umetniški platformi, na kateri se bodo poleg glasbe predstavile tudi okrogle mize z različnimi tematikami, kinematografija, performansi, moda, ulični dogodki, inovativne podjetniške ideje in lokalne restavracije, v čim večjem številu prisotni tudi obiskovalci iz Slovenije.

NE SPREGLEJTE:


Urbano dejanje: malo mešano na ža(n)ru 
četrtek, 16. julij 2015
Čista in še večja jeba – Mi2
ponedeljek, 09. februar 2015
Zaradi krčenja sredstev brez plavajočega odra na Dravi
petek, 26. junij 2015
Za človeški faktor gre
nedelja, 31. maj 2015
Totaliteta prostora – prostorska totalnost
torek, 27. januar 2015
Sajeta 2013
ponedeljek, 29. julij 2013
Osmišljanje poslušanja
nedelja, 14. julij 2013
Kameradske prerokbe
torek, 11. marec 2014
„Nikamor“ skozi ritmično elektroniko
sreda, 02. januar 2013
Življenje kot v črni kroniki 
torek, 07. julij 2015

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice