SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Glasba bo zmagala

Glasba bo zmagala

Andrej Hočevar
13. junij 2011

Glavni gost festivala bo saksofonist Evan Parker, ki bo tudi vodil delavnice. (foto: Caroline Forbes)
Glavni gost festivala bo saksofonist Evan Parker, ki bo tudi vodil delavnice. (foto: Caroline Forbes)

Briška srednjeveška vasica Šmartno, kjer so si svoje začasno domovanje našla razna festivalska in druga umetniška dogajanja, bo 17. in 18. junija bogatejša za nov glasbeni festival. Smartfest, festival kreativne glasbe, je rezultat sodelovanja med Agencijo Jota, italijansko Euritmico (ta je med drugim organizator jazzovskega festivala v Vidmu) in Zlatkom Kaučičem, ki je idejni vodja projekta, odgovoren predvsem za vsebinski del.

Festival, ki si sicer ni prizadeval povabiti znanih in že uveljavljenih glasbenikov, bo svoj poudarek namesto tega prenesel na mlade glasbene ustvarjalce z obeh strani meje. Zlatko Kaučič, nagrajenec Prešernovega sklada, ki se v svojem delovanju z brezprimerno predanostjo posveča tudi glasbenopedagoškemu delu, je na predstavitvi festivala povedal, da želi z njim ustvariti predvsem priložnost za trajna in plodovita sodelovanja med mlajšimi glasbeniki. Takšnih priložnosti je bilo nekoč, preden so bile meje odprte, mnogo manj, pravi Kaučič, ki mladim glasbenikom obenem želi dopovedati, naj te priložnosti zares izkoristijo.

Parker bo  v petek, 17. 6., nastopil v triu s Kaučičem in Giovannijem Maierjem. V soboto, 18. 6.,  bo potekalo srečanje glasbenikov in kritikov na temo »Raznolikost v glasbi«.
Poleg delavnic in koncertov bodo na festivalu pripravili koncertiranje ob nemih filmih, večere poezije ter stojnice s ploščami in domačimi izdelki.

V dveh dnevih strnjenega festivalskega dogajanja bodo kljub skromni finančni sposobnosti (organizacija je potekala neodvisno od razpisov) sodelovali mnogi glasbeniki, ki bodo v Šmartnem nastopili – in se z novimi izzivi soočili – v različnih zasedbah. Kreativno bistvo festivala je namreč prav v spontanih, improviziranih glasbenih interakcijah med posameznimi gosti, ki se bodo skupaj udeležili tudi dvodnevne delavnice. To bo vodil glavni gost festivala, znameniti angleški jazzovski saksofonist Evan Parker, znan kot pomemben inovator in improvizator. Parker bo v petek, 17. 6., nastopil tudi v triu z Zlatkom Kaučičem in Giovannijem Maierjem. Od glasbenih gostov iz Slovenije bodo prisotni še Aleš Brdonč, Boštjan Simon, Vitja Balžalorsky in Jošt Drašler (slednja že stopata po svoji lastni ustvarjalni poti, sodelujeta pa tudi v Kaučičevem Kombu) in od tujih glasbenikov kitarist Denis Biason, flavtist Massimo de Mattia, pevec in tolkalec Luca Grizzo ter eklektični italijanski orkester Diavoli Rossi, ki v svoji udarni, antidepresivni glasbi izraža veselje do združevanja čim širših glasbenih materialov. Petnajstčlansko zasedbo vodi pianist in dirigent Claudio Cojaniz. Rezultati delavnice bodo predstavljeni na koncertu, večera pa bosta zaključili spontani glasbeni srečanji.

Pomemben dogodek, ki zasluži vso, ne zgolj strokovno pozornost, bo srečanje glasbenikov in kritikov na temo »Raznolikost v glasbi«. Tovrstnih srečanj predvsem pri nas primanjkuje, a so še kako pomembna za nemoten pretok idej in širšo kulturno rast. Kot enega dodatnih izzivov za nastopajoče je Kaučič omenil še improvizacijo ob nemih filmih, ki bo glasbenike najbolj neposredno soočila s problematiko žive improvizacije ne glede na to, ali se posamezni ustvarjalci poznajo že od prej. Poleg filma bo na festivalu s Petro Koršič sodelovala tudi poezija, na stojnicah pa bodo ob ploščah in majicah dišali domači izdelki.

NE SPREGLEJTE:


Raznolikost improvizacije
petek, 24. junij 2011
Brezmejni orkester
sreda, 18. september 2013
Zveneči ostri robovi
petek, 08. maj 2015
Zlati zvoki trobent
sreda, 04. julij 2012
Z jazzom sem začel in z jazzom bom tudi končal
sreda, 15. junij 2011
V Šmartnem so posneli melodijo za demonstracije v Londonu
sobota, 18. oktober 2014
V Šiški še ni bilo toliko bobnov
ponedeljek, 26. januar 2015
Spoj izkušenj in mladosti
sreda, 09. september 2015
Prešernovi nagrajenci za glasbo
ponedeljek, 07. februar 2011
Poglobljeno mnogozvočje
sreda, 10. september 2014

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice