SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Glasbeniki, podvizajte se, prihaja STG!

Glasbeniki, podvizajte se, prihaja STG!

Dušan Mijanović
17. januar 2013

Slovenski teden glasbe, ki bo letos potekal med 5. in 8. februarjem se je predstavil na tiskovni konferenci v CUK Kino Šiška (foto: Jani Ugrin)
Slovenski teden glasbe, ki bo letos potekal med 5. in 8. februarjem se je predstavil na tiskovni konferenci v CUK Kino Šiška (foto: Jani Ugrin)

V sredo, 16. januarja, je Slovenski teden glasbe (dalje STG) v CUK Kino Šiška na konferenci za novinarje predstavil letošnji obširni program za svojo drugo edicijo, ki bo potekala med 5. in 8. februarjem na različnih ljubljanskih prizoriščih. Letošnje dogajanje bo pestro, saj se bodo v štirih dneh odvile delavnice, predavanja, na okroglih mizah bodo sodelovali mednarodni gosti, na koncertih pa se bodo predstavile domače in tuje glasbene skupine.

Letošnji STG je omogočilo predvsem sodelovanje z dvema koproducentoma, Slovenskim glasbenoinformacijskim centrom in Kinom Šiška, razen tega pa tudi podpora Britanskega konzulata, Ambasade Republike Madžarske in Konzulata Republike Avstrije.

Generalna sekretarka SIGIC-a, Barbara Švrljuga, je na konferenci povedala, da SIGIC podpira STG od samega začetka, saj je koncept STG podoben osrednjim nalogam SIGIC-a. Oba dajeta poseben pomen izmenjavi informacij tudi s tujino, povezujeta domače glasbenike ter promovirata slovensko glasbo doma in v tujini. Dodala je, da je SIGIC že lani na Slovenskem tednu glasbe organiziral izobraževalno delavnico za glasbenike, sodeloval je na mednarodnem sklopu in podpiral tuje festivalske partnerje, denimo avstrijske Waves Wienna, s katerimi letos namerava okrepiti sodelovanje s pomočjo projekta mreženja glasbenih profesionalcev srednjeevropskih držav. Letos bo spletna revija Odzven, ki jo izdaja SIGIC, organizirala delavnice glasbenega novinarstva, ki bodo praktičnega značaja s predavanji in namenjene tako izkušenim piscem kot tudi tistim, ki so šele na začetku novinarske poti. Delavnice bodo potekale pod vodstvom glasbenega kritika in publicista Igorja Bašina. V sklopu delavnic bodo tudi tri predavanja, ki jih bodo izvedli Matjaž Manček, Gregor Zemljič in Luka Zagoričnik. (Za več informacij o prijavi na delavnico  pa TUKAJ!) 

Na letošnji razpis STG za glasbene izvajalce se je prijavilo 111 izvajalcev, izmed katerih je slovenska glasbena žirija s pomočjo mednarodnih festivalskih partnerjev izbrala dvanajst domačih glasbenih zasedb. Izbrani so bili Barely Modern, Bro, Furry Walls, Hamo & Tribute 2 Love, Helahirn, Icarus Down, Katice, Kill Kenny, Moonlight Sky, Napravi mi dete, Puppetz in The Vast Blast, ki se bodo na dvajsetminutnih nastopih predstavili na odrih Orto bara, Menze pri koritu (AKC Metelkova mesto) in Kina Šiška. Družbo jim bodo delali glasbeniki iz tujine. Najmanj eno od omenjenih domačih glasbenih skupin bo pod svoje okrilje vzelo šest festivalskih partnerjev (Exit, Springfestival, Sziget, Taxirat, Waves Wiena in Terraneo), ki letos sodelujejo s STG, saj so se zavezali, da bodo skupine promovirali na svojih festivalih.

Obkoncertno dogajanje na letošnjem STG bosta dodatno podprla Austrian Music Export in Waves Wienna, ki bosta 8. februarja organizirala avtobusni prevoz iz Dunaja in Gradca. V Ljubljano bosta pripeljala akterje avstrijske glasbene industrije, zato da bi se okrepilo sodelovanje in komunikacija med glasbeniki iz Slovenije in avstrijskimi glasbenimi promotorji. STG je letos uspel še en velik met; s pomočjo Britanskega konzulata bo namreč pripeljal v Ljubljano producenta Grega Havera, ki slovi predvsem po sodelovanju z Manic Street Preachers. Tudi Greg Haver bo pod svoje okrilje vzel eno od zgoraj omenjenih glasbenih zasedb ter z njo v enem od slovenskih glasbenih studiev v dveh dneh posnel glasbeni komad. 

Letošnja novost je tudi ta, da bosta Kino Šiška in Radio Terminal na pogovore in mreženja povabila domače glasbene klube ter sorodne radijske postaje iz okoliških držav. Slovenski glasbeni izvajalci pa lahko do 25. januarja v STG poslušalnico pošljejo svoje posnetke, o katerih bo sproti svoje mnenje podajala mednarodna komisija.

Cena vstopnice za celotni festival znaša 38 €, za dnevno vstopnico bodo morali obiskovalci odšteti 15 €, medtem ko bodo udeleženci Odzvenove delavnice plačali polovično ceno. Prvih 30 kupcev bo ob predložitvi vsaj dveh vstopnic, ki dokazujeta, da so bili od oktobra lani na dveh koncertih slovenskih izvajalcev, prejeli vstopnico za celotni festival za pičlih 10 €.

Na koncu tiskovne konference je direktorica STG Mateja Koren pozvala tako tiste, ki so bili, kakor tudi tiste, ki niso bili izbrani na natečaju STG, in vse ostale glasbenike, naj navežejo stik z glasbenimi strokovnjaki, ki bodo sodelovali na STG, ter spremljajo okrogle mize in ostalo dogajanje. Slovenski glasbeniki se namreč pogosto ne zavedajo povsem, da so tovrstni dogodki namenjeni prav njim in promociji njihove glasbe. 

NE SPREGLEJTE:


Učenje, poslušanje, mreženje
četrtek, 14. februar 2013
MENT- prvi showcase festival pri nas
sobota, 31. januar 2015
Dunajski Waves Vienna je letos luči usmeril na aktualno slovensko glasbeno produkcijo


četrtek, 10. oktober 2013
Tiskovna konferenca Waves Vienna 2013 na Dunaju
ponedeljek, 10. junij 2013
Terraneozaver Rex
četrtek, 22. avgust 2013
Pomagaj si sam in NPK ti bo pomagal!
četrtek, 25. julij 2013
Nov moMENT za slovensko glasbo na Waves Vienna
torek, 16. september 2014
Avstrijski festival in konferenca Waves Vienna
četrtek, 18. oktober 2012
29 ur Druge godbe
sreda, 17. april 2013
Ženski in drugi glasovi Druge godbe
torek, 26. maj 2015

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice