SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Inflacija festivalov

Inflacija festivalov

Dušan Mijanović
15. junij 2011

Med debato na okrogli mizi (foto: Dušan Mijanović)
Med debato na okrogli mizi (foto: Dušan Mijanović)

Na javnem omizju se je zbrala kompetentna ekipa kulturnih delavcev: Maša Klavora, podžupanja Občine Tolmin in logistična podpora Matalcampu pri njegovem nastajanju, Janez Leban, sklicatelj omizja, predsednik Zveze tolminskih mladinskih društev in organizator Kreativnega tabora Sajeta, Ana Duša, dolgoletna programska voditeljica Kamfesta, ki je postal eden prepoznavnejših slovenskih festivalov, etnolog Miha Kozorog, preučevalec festivalov, ki je izdal knjigo s podnaslovom Prostor, festivali in lokalna identiteta na Tolminskem, Peter Tomaž Dobrila, ustanovitelj mariborske Kible in član programske ekipe Evropske prestolnice kulture 2012, ter Ivo Stropnik, pesnik in vodja Lirikonfesta iz Velenja. Javno razpravo je vodil Zdravko Duša, pisec, prevajalec in urednik ter vodja festivala Lukatelce. Na pogovoru so sodelovali tudi posamezniki iz civilne družbe, med njimi Vesna Zornik, vokalistka Katalene, skupine, ki je izrazito festivalsko naravnana.

Miha Kozorog je poudaril, da festivali zaradi tega preobilja niso več time out of time, (...) niso več izjemen dogodek, saj jih je enostavno preveč.

Vsi udeleženci so se strinjali, da živimo v času inflacije festivalov. To je potrdil tudi Miha Kozorog, ki je poudaril, da festivali zaradi tega preobilja niso več time out of time, niso več posebni čas v letu, kot so bili v osemdesetih letih prejšnjega stoletja – niso več izjemen dogodek, saj jih je enostavno preveč. Pri dojemanju pojma »festival« prihaja do anahronizma, saj se danes med festivale uvršča tudi, denimo, festival praženega krompirja, za katerega bi bilo primerneje, če bi se imenoval srečanje. »Festival mora imeti ustrezno produkcijo in pregled te produkcije, ta pa mora biti vrhunska. Festival mora težiti k nečemu višjemu, in to ne glede na področje, ki ga pokriva,« je dejal Ivo Stropnik.

Sodelujoči na omizju so se dotaknili tudi lokalne problematike, saj občina Tolmin kljub izjemnim naravnim danostim še nima razdelane festivalske politike. Zato je treba na tej ravni nekaj ukreniti, da se v prihodnje ne bi več dogajalo to, kar se je zgodilo letos, namreč – dve tako različni prireditvi, kot sta zbor motociklistov in kreativni tabor Sajeta, sta hoteli organizirati koncerte v istem terminu in, kar je še bolj problematično, na istem festivalskem prostoru. Stvari so torej zaenkrat prepuščene stihiji in zato je podpredsednica občine, Maša Klavora, prosila, naj akterji podajo predloge za postavitev temeljev festivalske strategije v občini Tolmin. Na koncu javne razprave je Peter Tomaž Dobrila povabil Kreativni tabor Sajeta, ki ga organizira Zveza tolminskih mladinskih društev, da se drugo leto predstavi v Mariboru v okviru Evropske prestolnice kulture 2012.

Po okrogli mizi se je večer nadaljeval z Magdalenco, festivalom kultur sveta. Na Mestnem trgu so nastopili vojvodinski Frame Orchestra s plesalci tanga in skupina Same babe iz Ljubljanskega barja. 

NE SPREGLEJTE:


Čez dan butično, zvečer pa eruptivno in uživaško
torek, 23. julij 2013
Sajeta 2013
ponedeljek, 29. julij 2013
Dokler je alternativa, punt ni mrtev!
ponedeljek, 19. avgust 2013
15. jubilej Kreativnega tabora Sajeta
ponedeljek, 07. julij 2014
Ženski in drugi glasovi Druge godbe
torek, 26. maj 2015
»Postati želimo pomemben festivalski akter na nacionalni ravni.«
četrtek, 17. september 2015
Vrnitev h koreninam
petek, 13. marec 2015
Urbano dejanje: malo mešano na ža(n)ru 
četrtek, 16. julij 2015
Tiskovna konferenca Waves Vienna 2013 na Dunaju
ponedeljek, 10. junij 2013
Terraneozaver Rex
četrtek, 22. avgust 2013

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice