SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Iz garaž nekdanje domovine

Iz garaž nekdanje domovine

Mario Batelić
29. marec 2011

Za domiselen ovitek je poskrbel Filip Ćetković iz skupine Rough Blue (gre za parafrazo fotografije rudarja Alija Sirotanovića, ki je v nekdanji Jugoslaviji krasila bankovec za 10 dinarjev).
Za domiselen ovitek je poskrbel Filip Ćetković iz skupine Rough Blue (gre za parafrazo fotografije rudarja Alija Sirotanovića, ki je v nekdanji Jugoslaviji krasila bankovec za 10 dinarjev).

Le nekaj mesecev po izidu vinilne zbirke eksperimentalne elektronike iz nekdanje Jugoslavije, ki se je osredotočila na osemdeseta leta prejšnjega stoletja, je Subkulturni azil v ponedeljek, 28. 3., predstavili še eno vinilno kompilacijo, tokrat z drugačnima glasbo in časovnim okvirom.

Naslov albuma je zadosti poveden, Ex-Yu Rock'n'Roll Bastards!!!, na njem pa najdemo predstavnike garažnega rock'n'rolla iz nekaterih nekdanjih jugoslovanskih republik. Konceptualno se album odkrito navezuje na prelomni album jugoslovanske garažne scene (oziroma kasneje na serijo takih kompilacij, ki še vztraja) z naslovom Bombardiranje New Yorka legendarnega hrvaškega založnika Zdenka Franjića (Slušaj najglasnije).

Izbor skupin in komadov ter vsa »logistična« dela z zasedbami je opravil Aleš Otorepec, sicer kitarist štajerskega banda Muškat Hamburg, ki je tudi prisoten na zbirki (na nedavni marčevski turneji po Srbiji je band že promoviral izid omenjenega cvetobera ostre garažne muzike). Srbija je na albumu predstavljena s kar petimi zasedbami, in kot je povedal Otorepec na tiskovki, so bile prav srbske zasedbe tudi najbolj navdušene nad idejo o izdaji takšne plošče. »Predstavljenih je trinajst različnih zgodb ljudi iz različnih koncev bivše skupne domovine, ki si upajo izpovedati, ki si upajo stisniti roko,« je ob izidu kompilacije povedal Dušan Hedl.

Garažni zvok Srbije zastopajo Concrete Worms, Ragman, Hosenfefer, Psychosonic Boris and Hosenfefer (frakcija banda Hosenfefer) in Rough Blue, iz Bosne in Hercegovine prihajajo No Rules, hrvaški »garažarji« so Dykemann Family, Erotic Biljan & His Heretics ter Hitchcock, medtem ko slovenske garažne izpuhe ob Muškat Hamburg prispevajo še Dr. Zero, Diego ter CZD. Kot razlaga Otorepec v besedilu, ki so ga iz založbe odposlali pred konferenco (svojevrsten povzetek zgodovine nastanka kompilacije), je od prve zamisli o taki zbirki do izida minilo skoraj pet let. Sprva so nameravali objaviti singlico, nato se je spričo raznolikosti garažne scene začela oblikovati ideja o albumu. Največ težav je bilo v komunikaciji z bandi, saj ti zares delujejo v duhu undergrounda in so jim, tako kaže, vsakršne formalnosti precej odveč. »Super ljudje, ampak logistika, ajajaj«, je komentiral Otorepec svoje težave pri zbiranju gradiva (ne le komadov, marveč tudi faktografskih podatkov, fotografij ipd.). Otorepec je želel na albumu objaviti več izvirnih komadov, torej takih, ki bi premiero doživeli prav na albumu, kar pa se – spet zaradi logistike – nazadnje ni izšlo (tako je na albumu le kaka polovica novih skladb).

Album je izšel v nakladi 400 kosov in večino so odkupile same zasedbe ter s tem sofinancirale izid albuma, ki ni prejel nobene državne podpore. Ker gre za zbirateljski kos vinila, bo na voljo le v redkih izbranih ploščarnah, prek naročil po pošti in predvsem na koncertih zastopanih bandov. Kar nekaj izvodov je že na poti v tujino, kjer zbiralcev vinilk ne manjka in kjer še vedno vlada veliko zanimanje za glasbo iz nekdanjega »vzhodnega bloka«.

Ex-Yu Rock'n'Roll Bastards!!! je svojevrsten otrok festivalov z garažnim rockom in podobnimi podtalnimi zvrstmi, kot so No Border Jam, Garage Explosion, Garage Spring Roll in Garage Fire. Na tiskovni konferenci so za maj že napovedali tudi »nov kamen v mozaiku svežega vala ex-yu rock'n'rolla«, in sicer pod streho festivala Undeground.

NE SPREGLEJTE:


Ne pustimo se pohoditi!
torek, 31. maj 2011
Eksperimentalna elektronika iz ex-YU
torek, 11. januar 2011
Skriti mejniki
petek, 18. februar 2011
Mapiranje obrobja
sobota, 31. december 2011
Sila kontinuitete
petek, 11. marec 2011
Prva petletka
četrtek, 20. december 2012
Presek izkušenj in nadobudnosti
četrtek, 24. marec 2011
Po glasbenih razpotjih
sreda, 16. november 2011
Petindvajset častnih za Pridigarje
torek, 11. junij 2013
Novo poglavje slovenske elektronike?
sreda, 13. maj 2015

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice