SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Jesenske serenade 2012

Jesenske serenade 2012

uredništvo
03. september 2012

Žiga Brank na lanskoletnih Jesenskih serenadah (foto: arhiv cikla Jesenske serenade)
Žiga Brank na lanskoletnih Jesenskih serenadah (foto: arhiv cikla Jesenske serenade)

V svojem 49. letu delovanja Glasbena mladina ljubljanska kljub okrnjenim finančnim sredstvom ne klesti svojega programa. Koncertni program društva 4. septembra začenjajo Jesenske serenade, ki bodo tudi letos obsegale štiri vsebinsko zaokrožene koncerte v Ljubljani in v petih drugih slovenskih krajih. Ciklus je ponovno oblikoval Boris Rener, ki je k sodelovanju povabil tri zasedbe in enega solista. Tako bodo na koncertih s programskimi naslovi nastopili tolkalci Akademije za glasbo z Nuško Drašček, pihalni kvintet Noobsayswhat, vokalna skupina Jazzva ter violončelist Gregor Fele. Z umetniško besedo bosta glasbene nastope popestrita igralca Tina Uršič in Dejan Pevčević.

Priprava programa vedno predstavlja izziv, saj je večina komorne glasbe pisane za klavir, tega pa na serenadah ni. Izbor skladb je v celoti prepuščen izvajalcem, zahteva se le, da je vsebinsko zaključen. Nuška Drašček in tolkalci so izbrali spored s poudarkom na marimbi, Noobsayswhat nastopajo s plesno in srednjeveško glasbo, Jazzva bo predstavila prerez svojega repertoarja vokalne zabavne glasbe od slovenskih popevk do popa in rocka, violončelist Gregor Fele pa bo soočal sodobno ustvarjalnost z barokom.

V dogajanje letos vstopa nov soorganizator, Turistično združenje Izola, ki je koncerte razpršilo na tri lokacije. V Medvodah bodo koncerti potekali na štirih prizoriščih, v Dravogradu, Ajdovščini in na Jesenicah ostajajo zvesti že znanim prostorom, prav tako v Ljubljani, kjer jih bo gostil atrij Trubarjevega antikvariata.

Že utečenim ciklom ( Ob klavirju, Prisluhnimo idr.) so letos dodali novega, posvečenega jazzu, Turjaške muze pa je nadomestil Glasbeni samovar, cikel koncertov, ki bodo potekali v Ruskem centru znanosti in kulture.

Kot smo omenili, bo Glasbena mladina ljubljanska v novi sezoni 2012/13 kljub manjši finančni podpori obeh glavnih podpornikov, mestne občine in pristojnega ministrstva, program izvedla celo v nekoliko večjem obsegu. Ob profesionalnih ansamblih je kot novost uvedla srečanje s Komornim zborom Ave, ki bo mladim poslušalcem poskušal približati sodobno glasbo. Že utečenim ciklom, kot so Ob klavirju, Prisluhnimo v Križankah in drugi, na katerih nastopajo mladi slovenski glasbeniki, so dodali novega, posvečenega jazzu, Turjaške muze pa je nadomestil Glasbeni samovar, cikel koncertov, ki bodo potekali v Ruskem centru znanosti in kulture.

Pomemben del društvenega delovanja predstavlja tudi mešani mladinski pevski zbor ljubljanskih srednješolcev Veter, ki bo letni koncert posvetil svojemu pobudniku in ustanovitelju, letos preminulemu kulturnemu delavcu Jožetu Humru.

NE SPREGLEJTE:


Čas Elliotta Carterja
ponedeljek, 21. november 2011
»Modernost« in historična izvajalska praksa
četrtek, 04. avgust 2011
Zgodovinska izvajalska praksa?
torek, 08. maj 2012
Zborovski tekmovanji v Mariboru
torek, 17. april 2012
Zaradi krčenja sredstev brez plavajočega odra na Dravi
petek, 26. junij 2015
Z umetnostjo raste tudi družba
sreda, 19. september 2012
Vrhunsko, salonsko in jazzy
sobota, 01. oktober 2011
Uspeh skladatelja Vita Žuraja na Rostrumu
torek, 12. junij 2012
Ubrano bo zapelo več kot 110 slovenskih pevskih zborov
sobota, 16. junij 2012
Tkanine sodobne zvočnosti
petek, 22. julij 2011

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice