SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > JSKD slovesno otvoril nov slovenski zborovski arhiv – donacijo dr. Mirka Cudermana

JSKD slovesno otvoril nov slovenski zborovski arhiv – donacijo dr. Mirka Cudermana

Tanja Benedik
29. januar 2013

Dr. Mirko Cuderman ob predstavitvi novega slovenskega zborovskega arhiva. (foto: Tanja Benedik)
Dr. Mirko Cuderman ob predstavitvi novega slovenskega zborovskega arhiva. (foto: Tanja Benedik)

Direktor JSKD Igor Teršar in dr. Mirko Cuderman sta na otvoritvi podrobneje predstavila arhiv neprecenljive vrednosti, ki bo prvič dostopen strokovni in drugi zainteresirani javnosti. Nekaj besed je prisotnim na začetku namenil tudi mag. Franci Pivec, predsednik nadzornega sveta JSKD, predstavitev pa je popestrila ženska vokalna skupina Gallina. Na otvoritvi so se zbrali številni zborovodje, skladatelji, zborovski pevci in navdušenci, takorekoč crême de la crême slovenskega zborovstva, kar dokazuje, kako visoko se ceni osebnost dr. Cudermana v našem prostoru. Lahko bi rekli, da sta s pokojnim Janezom Boletom najpomembnejši zborovski osebnosti ne tako davne preteklosti, ko se je slovensko zborovstvo počasi, a vztrajno umeščalo v svetovni prostor. Slovenija se že uvršča v sam vrh evropskega zborovskega delovanja, nova pridobitev pa je lahko odločilna za nadaljnji razvoj in promocijo tega področja.

Igor Teršar je prisotnim namenil nekaj predstavitvenih besed:

Slovenski zborovski arhiv obsega osebno zbirko dr. Mirka Cudermana in arhiv zbora Consortium musicum, vsebuje pa slovenske posvetne in cerkvene glasbene revije, ki so izhajale v Sloveniji, slovenske oratorije, kantate, maše ter posvetne skladbe slovenskih skladateljev, zbirke večjih vokalnih opusov evropskih skladateljev, zbirke slovenskih pesnikov, iz katerih so slovenski glasbeniki črpali besedila, plošče, kasete in zgoščenke slovenske ter svetovne zborovske glasbe, domače in tuje priročnike ter sodobne skladbe evropskih skladateljev. Vse gradivo je urejeno in popisano v petih knjigah, kar je plod dveletnega dela dveh oseb.

Za direktorjem sklada je besedo prevzel dr. Cuderman in zanimivo ter duhovito opisal svojo življenjsko nalogo zbiranja tega gradiva, česar se je lotil že pri sedemnajstih letih (daljši video posnetek je dostopen tukaj). Edini pogoj, ki ga je dr. Cuderman postavil upravljavcu arhiva, je bil ta, da je arhiv javno dostopen, da živi naprej in se dopolnjuje ter nadgrajuje. Posebna skrb naj bi se namenjala slovenski zborovski literaturi.

Za javnost bo gradivo dostopno dvakrat tedensko, in sicer ob torkih med 10. in 13. uro ter ob četrtkih med 15. in 18. uro, obisk pa bo mogoč tudi po dogovoru. Namenjen bo študiju zborovske literature in strokovnim srečanjem. V soboto, 2. februarja, bodo pripravili dan odprtih vrat, ko bo arhiv odprt med 10. in 13. uro. 


DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice