SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Kaj prinaša nova abonmajska sezona

Kaj prinaša nova abonmajska sezona

Sara Železnik
15. junij 2011

Cankarjev dom v Zlatem abonmaju praviloma skrbi za najprestižnejšo ponudbo simfonične v Srebrnem pa  komorne glasbe (foto: CD)
Cankarjev dom v Zlatem abonmaju praviloma skrbi za najprestižnejšo ponudbo simfonične v Srebrnem pa komorne glasbe (foto: CD)

Orkester Slovenske filharmonije ter Simfonični orkester RTV Slovenija bosta v prihodnji sezoni z izbranimi skladbami, solisti in dirigenti poslušalce vodila med glasbo in naravo (tako se imenuje sezona filharmonikov), in sicer od znanih in uhojenih poti okretno mimo ostrih ovinkov, z vmesnimi odstiranji novih polj, do končnega in varnega pristanka.

V ciklu Simfoničnega orkestra RTV Slovenija z imenom Kromatika, bomo razen šefa dirigenta En Shaa, Davida de Villiersa, Cristiana Mandeala in Lorenza Castriote slišali tudi interpretacije domačih dirigentov Marka Letonje in Uroša Lajovica. Medtem ko bo slednji poleg izvedbe Mozartove glasbe predstavil še eno izmed treh novitet, Matičičevo Kantato »Artemis«, bo Letonja dirigiral izključno Šostakovičeva dela. Na tiskovni konferenci je Letonja izpostavil, da bo v celotni sezoni med vsemi solisti nastopil en sam pianist, kar je redkost tudi v svetovnem merilu, kajti pianisti ob violinistih in violončelistih še vedno sestavljajo glavnino solističnih sporedov. Rdečo nit pri izbiri solistov bi lahko imenovali mladost, saj v to kategorijo razen pianista Dejana Lazića spadata tudi violinistka Ye-Eun Choi (deluje pod okriljem Anne-Sophie Mutter) in flavtistka Eva Nina Kozmus. Izpostaviti kaže tudi enega najbolj priznanih evropskih hornistov, Radka Baboraka, ki se bo predstavil s Koncertinom za rog in orkester v e-molu Carla Marie von Webra. Ustvarjalci napovedujejo mogočno izvedbo Brucknerjevega Te Deuma in njegove 9. Simfonije, kjer se bodo Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija pridružili pevski solisti ter Simfonični orkester in zbor Opere SNG Maribor. Poleg omenjene Kantate »Artemis« je Simfonični orkester RTV Slovenija naročil še dve noviteti. Koncertu za flavto in orkester Dušana Bavdka bomo lahko prisluhnili že na uvodnem koncertu (solistka bo Eleonore Pameijer), v pomladnem delu abonmaja pa skladbi Čakra – koncert za tolkalca in simfonični orkester Petra Šavlija. Z njo se bo predstavil član orkestra Andraž Poljanec.

Slovenska filharmonija sezono posveča Václavu Talichu, prvemu dirigentu leta 1908 ustanovljenega Orkestra Slovenske filharmonije. S skupnim vsebinskim vodilom – Glasba in narava – se prvič povezujeta oba filharmonična abonmaja, Oranžni in Modri. Poleg takšne ali drugačne široke navezave skladb na naravo so se pri načrtovanju koncertnega sporeda spomnili tudi 100. obletnice smrti Gustava Mahlerja, 220. obletnice smrti Wolfganga Amadeusa Mozarta, 280. letnice rojstva Josepha Haydna in 150. obletnice rojstev Clauda Debussyja in Frederica Deliusa. Slovenskih skladb bo izvedenih zelo malo, in sicer bodo to Simfonija št. 5 Blaža Arniča ter nova dela Tadeje Vulc, Božidarja Kosa in Marjana Šijanca. Na drugi strani bomo spoznali množico tujih skladb, ki jih bo orkester Slovenske filharmonije izvedel prvič, čeprav je med njimi precej skladb, ki spadajo v kanon glasbe dvajsetega stoletja. V modrem abonmaju so tako med drugimi napovedane Žalna glasba za violo in godalni orkester Paula Hindemitha, Koncert za orkester Elliotta Carterja, Ligetijeve Atmosfere in Štirje letni časi v Buenos Airesu Astorja Piazzolle. Tudi v oranžnem abonmaju bo mogoče prvikrat pri nas prisluhniti nekaterim delom, denimo Oceanidam Jeana Sibeliusa, Lisički Zvitorepki Leoša Janáčka in Eksotičnim pticam Olivierja Messiaena.

Omenimo še nekatere dirigente in glasbenike, ki bodo prihodnjo sezono gostovali pri nas v okviru abonmajev Slovenske filharmonije. Eden od težko pričakovanih koncertov bo 6. oranžni, ko se bo našemu občinstvu prvič predstavil sir Neville Marriner. Med pevci bomo imeli priložnosti slišati baritonista Jonathana Michieja, tenorista Torstena Kerla in Tomislava Mužka. Množici imenitnih se pridružujejo Frédéric Chaslin, Eugene Ugorski, Jacek Kaspszyk, Allen Vizzutti, Sarah Chang in domači poustvarjalci Jaka Stadler, Sabina Cvilak, Bernarda in Marcos Fink ter Bernarda Bobro. Med zanimivejšimi koncerti bo tudi zadnji modri, ko bo Nicolas Altstaedt pod taktirko Matthiasa Bamerta izvedel Schumannov Koncert za violončelo in orkester v a-molu.

Z najprestižnejšo koncertno ponudbo običajno postreže Zlati abonma. Tako bo tudi v prihajajoči sezoni, ki se osredotoča na odmevna dirigentska imena. Sezona se bo pričela z Dunajskimi simfoniki pod taktirko Hansa Grafa. Francoski nacionalni orkester nas bo z Mahlerjevo 10. simfonijo v različici Derycka Cooka popeljal proti koncu dvoletnega slavja, s katerim smo obeležili skladateljevi rojstvo in smrt. Vodstvo orkestra bo v rokah njihovega šefa, Daniela Gattija, ki je tudi glavni dirigent Züriške opere. Z Rotterdamsko filharmonijo bo gostoval Yannick Nézet-Séguin, Thomas Hengelbrock pa s Simfoničnim orkestrom Severnonemškega radia iz Hamburga. Na sporedu abonmaja so tudi večje vokalno-instrumentalne skladbe. Prvo, Beethovnovo Misso Solemnis, bodo izvedli Collegium Vocale Gent, Accademia Chigiano iz Siene in Orkester Elizejskih poljan pod vodstvom Philippa Herrewegheja. Skladbi Svatba Igorja Stravinskega in Celonočno bedenje Sergeja Rahmaninova bomo poslušali v izvedbi Ruske državne kapele in Valerija Poljanskega. Srebrni abonma bo poskrbel za navdušence komornega muziciranja, ki bodo med drugim lahko izkusili interpretacije pianista Pierre-Laurenta Aimarda in slovitega Kvarteta Emerson.


DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice