SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Letošnja Prešernova nagrajenca za glasbo

Letošnja Prešernova nagrajenca za glasbo

Mihael Kozjek
07. februar 2012

Trobentač Franc Kosem (foto: osebni arhiv)
Trobentač Franc Kosem (foto: osebni arhiv)

Tudi letos je na predvečer slovenskega kulturnega praznika v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma potekala slovesna podelitev Prešernovih nagrad, ki veljajo za najprestižnejše umetniško odlikovanje Republike Slovenije. Za razliko od lanskega leta, ko so na glasbenem področju laskave nagrade podelili trem kandidatom, sta prejemnika nagrad Prešernovega sklada tokrat dva: trobentač Franc Kosem in dirigent Stojan Kuret. Med preostalimi nagrajenci je za igralske dosežke nagrado sklada prejel tudi priljubljeni kantavtor Iztok Mlakar.

Franc Kosem
Trobentač Franc Kosem se je rodil leta 1982 in tako spada med mlajše slovenske glasbene poustvarjalce. Po končani srednji glasbeni šoli v Celju je nadaljeval študij trobente na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu Antona Grčarja. Študij je leta 2005 zaključil s samostojnim diplomskim recitalom, ki je bil ocenjen z najvišjo možno oceno, tri leta pozneje pa je pri istem profesorju končal podiplomski specialistični študij. Podiplomski študij je nato nadaljeval v tujini, in sicer na Visoki šoli za glasbo v Karlsruheju, v razredu Reinholda Friedricha, kjer je leta 2010 študij uspešno končal. Izpopolnjeval se je tudi na mojstrskih seminarjih pri Boju Nilssonu, Jamesu Thompsonu, Hansu Ganschu, Klausu Schuwerku, Davu Bilgerju, Kristianu Steenstrupu in drugih. Prve večje nagrade je Kosem prejel že med študijem: leta 2002 je prejel srebrno plaketo in 3. nagrado na Tekmovanju mladih glasbenikov RS, naslednje leto pa študentsko Prešernovo nagrado ljubljanske Akademije za glasbo za izvedbo Koncerta v As-duru Aleksandra Aratjunjana s Simfoničnim orkestrom Mariborske filharmonije pod vodstvom Milivoja Šurbka. Kot solist, komorni ali orkestrski glasbenik je doslej nastopil na številnih vrhunskih glasbenih festivalih (Glasbeni festival Pacific, Festival v Luzernu, Festival Slowind ...) in koncertnih odrih po svetu. Sodeloval je s priznanimi orkestri in ansambli iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Italije, Japonske in Švice pod dirigentskim vodstvom Marka Letonje, Leopolda Hagerja, En Shaa, Christopha Eschenbacha, Jamesa Levina, Pierra Bouleza in Claudia Abbada. Od leta 2004 je solo trobentač osrednjega Orkestra Slovenske filharmonije, obenem pa tudi redni član Trobilnega ansambla Slovenske filharmonije, trobilnega tria Triumvirat in gostujoči član Orkestra Mozart iz Bologne. Svojo vsestranskost od leta 2010 dopolnjuje kot mentor na MIO2012 (Mednarodni orkester Maribor 2012) akademiji, kjer poučuje orkestrsko igro. Kljub mladosti je Franc Kosem preizkušen in uveljavljen glasbenik ter pedagog, ki je s svojim umetniškim delovanjem že pustil močno sled.

Stojan Kuret
Drugi Prešernov nagrajenec s področja glasbe je Stojan Kuret, ki je danes kar najtesneje povezan s slovensko zborovsko poustvarjalnostjo, uveljavil pa se je tudi kot odličen pedagog in predavatelj. Rodil se je leta 1957. Najprej se je učil igranja klavirja na Glasbeni matici v Trstu, diplomiral pa je leta 1981 na ljubljanski Akademiji za glasbo, smer dirigiranje, in sicer pri prof. Antonu Nanutu. Dve leti pozneje je na Konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu zaključil študij klavirja, od leta 1983 pa tam predava kot docent. V nadaljevanju se je Kuret posvetil skoraj izključno zborovskemu vodstvu. Že leta 1974 je med študijem ustanovil Mladinski pevski zbor Glasbene matice Trst in je deset let pozneje prejel Gallusovo plaketo za izjemne dosežke na zborovskem področju. Leta 1991 je ponovno ustanovil zbor Jacobus Gallus, med leti 1992–2002 pa je bil umetniški vodja in dirigent APZ Tone Tomšič v Ljubljani. Predvsem z njim, a tudi z drugimi zborovskimi sestavi je dosegel zavidljive mednarodne umetniške uspehe. Omeniti velja predvsem zmago na veliki nagradi Evrope 2002 v Arezzu. Leta 2000 je prejel plaketo mesta Ljubljane in dve leti pozneje zlato priznanje JSKD za ustvarjalno vodenje APZ-ja. Od januarja 2003 do aprila 2005 je bil dirigent Komornega zbora RTV Slovenija, leta 2008 pa je ustanovil zbor Vokalna Akademija Ljubljana, ki ga vodi še danes. Poleg vodenja zborov Kuret intenzivno predava na priznanih zborovskih seminarjih in festivalih po Evropi in je pogosto redni član žirij na najpomembnejših zborovskih tekmovanjih po Evropi. S svojim vsestranskim glasbenim udejstvovanjem, s težiščem v zborovski glasbi, je Kuret v zadnjih (dveh) desetletjih poskrbel za občuten razmah in popularizacijo zborovske glasbe na Slovenskem, še posebej pa za njeno kakovostno rast.

Obema nagrajencema iskreno čestitamo in jima želimo še veliko glasbenih uspehov. 

NE SPREGLEJTE:


Zborovski tekmovanji v Mariboru
torek, 17. april 2012
Ubrano bo zapelo več kot 110 slovenskih pevskih zborov
sobota, 16. junij 2012
Svetovni dan zborovskega petja
torek, 09. december 2014
Smo in nismo
ponedeljek, 30. april 2012
Prešernovi nagrajenci za glasbo
ponedeljek, 07. februar 2011
Finale Velike zborovske nagrade Evrope prvič v Sloveniji
četrtek, 19. april 2012
APZ-jev glasbeno-pesniški vrtiljak
petek, 30. marec 2012
1500 mladih pevcev v Zagorju ob Savi
ponedeljek, 26. marec 2012
Čopijevo delo Sanjam ali sanjanje z odprtimi očmi
sreda, 09. september 2015
Čas Elliotta Carterja
ponedeljek, 21. november 2011

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice