SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Ljubljana kliče Budimpešto

Ljubljana kliče Budimpešto

Dušan Mijanović
01. januar 2011

Srečna mladina (foto: arhiv skupine)
Srečna mladina (foto: arhiv skupine)

Na festivalu Ljubljana Calling v Budimpešti sta se 10. in 11. decembra predstavili slovenski skupini Laibach in Srečna mladina. To je bila uvertura v festival My City, na katerem naj bi drugo leto Ljubljana v madžarski prestolnici predstavila delovanje svoje kulture. Zastopana naj ne bi bila samo glasba, kakor tokrat, temveč najboljši dosežki z različnih polj umetnosti. Spomnimo, da se je na začetku junija lani v Ljubljani v okviru tega evropskega projekta predstavila prav Budimpešta.

Slovenski alternativni skupini sta svoja koncerta izvedli na nekdanji ukrajinski tovorni ladji, ki se (po privezu) imenuje A38. Pritrjeni splav na Donavi nudi kulturnim konzumentom mondeni koncerni prostor podobne velikosti, kot je zagrebška Močvara, ter restavracijo in glasbeni studio. Od leta 2003, odkar ta kulturna ustanova deluje, je postala priznano kulturno središče v Budimpešti. Na splavu, na katerem se nenehno odvijajo koncerti, so nastopili že premnogi raznovrstni eminentni glasbeni gostje, kot so Ozric Tentacles, Maceo Parker, DJ Krush, Einstürzende Neubauten, The Plastic People of the Universe in drugi.

Skupina Laibach, ki spada v družbo zgoraj omenjenih skupin in je pred kratkim praznovala svojo tridesetletnico, je nastopila v petek v okviru prvega dela svoje evropske turneje Revisited, medtem ko je za polovico mlajša Srečna mladina nastopila v soboto, družbo pa sta ji delali madžarski skupini Metrosection in Turbo. »Trboveljčani« so predstavili na novo aranžirane verzije skladb z začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja, kot so Boji, Brat moj, Država, Mi kujemo bodočnost, Smrt za smrt, Ti izzivaš, Nova akropola, ki bodo naslednje leto objavljene na ekskluzivnem albumu skupine. Odigrali so tudi izbor skladb z drugih albumov, denimo natovski Alle Gegen Alle, ter nekatere himne velikih držav. Srečna mladina, ki je dobila ime po skladbi kultne skupine Niet, igra v nasprotju z Laibach bolj organsko glasbo. Organizatorji so jim čas nastopa umerili na petinštirideset minut, kar jih je prisililo, da so se morali odpovedati nekaterim skladbam. A fante poznamo kot prave profesionalce, ki znajo ponujeni čas izmeriti s filigransko natančnostjo in izpeljati odličen nastop.

Oba koncerta sta bila zelo dobro obiskana. Ostane nam samo še, da stisnemo pesti v želji, da se drugo leto v madžarski prestolnici zgodi festival »Ljubljana moje mesto«.


DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice