SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > mnenja >

Hang the DJ

18. november 2014, Gregor Bauman

V svojem drugem mnenjskem razmisleku se bom iz (ne)uredniških radijskih frekvenc premaknil na plesišča ter se vprašal, ali ti, ki sučejo plošče, nosijo del odgovornosti za glasbeno razgledanost »onih« pod visečo kroglo, polno majhnih ogledalc

Radijski urednik – ogrožena vrsta

08. november 2014, Gregor Bauman

Od poznih sedemdesetih let dalje in skozi osemdeseta so bile tiste redke radijske postaje naše okno v svet in izbrani glasbeni uredniki carji in učitelji obenem.

Trgovina za izbrance

24. oktober 2014, Urša Chitrakar

V zadnjem mnenju Urša Chitrakar piše o SAZAS-u, zlorabi prevladujočega položaja in nepravilnostih v zadnjih letih delovanja.

Kdo potrebuje »publisherja«

04. oktober 2014, Urša Chitrakar

Ko govorimo o glasbeni industriji in iz angleščine besedo publisher prevajamo z »založnik«, lahko povzročimo rahlo zmedo. Pri nas namreč izraz »glasbena založba« običajno uporabljamo za tistega, ki posname in izda posnetek izvedbe glasbenega dela, medtem ko publisher ni izdajatelj posnetkov, temveč imetnik avtorskih pravic na skladbah različnih avtorjev.

Zakaj se (založbam) ne splača izdajati plošč

12. september 2014, Urša Chitrakar

Vedno znova poslušamo in beremo poročila o upadanju prodaje plošč in skorajšnjem propadu glasbene industrije. A črnogledim napovedim navkljub glasbeniki še niso prenehali z ustvarjanjem in nova glasba še vedno nastaja. Le dolgo uveljavljeni model delovanja velikih glasbenih založb, ki ga predstavljam v nadaljevanju, se umika novim poslovnim praksam.

So avtorske pravice spodbuda ali ovira kreativnosti?

23. avgust 2014, Urša Chitrakar

Kadar v javnih debatah steče beseda o avtorskih pravicah, pogosto slišimo, da pri nas avtorske pravice niso urejene ali pa so brez pravega pomena. Ključni razlog naj bi bil, da avtorji kršiteljem pravic nič ne morejo. Praviloma se v taistih javnih debatah avtorske pravice opredeljuje kot ključno oviro za razvoj ustvarjalnosti.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice