SPLETNA REVIJA O GLASBI


Ob svetovnem dnevu zborovskega petja za solidarnost, mir in razumevanje – koncerta v Ljubljani in Mariboru

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
08. december 2012, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

Svetovni dan počastitve 21. svetovni dan zborovskega petja.
Svetovni dan počastitve 21. svetovni dan zborovskega petja.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti pripravlja dva večja dogodka, s katerima bomo v sodelovanju z International Federation for Choral Music počastili 21. svetovni dan zborovskega petja. Osrednji koncert z izbranimi slovenskimi zbori se bo zgodil na predvečer zborovskega praznika, v soboto, 8. 12. 2012, ob 18.00 v koncertni dvorani Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Gre za sklepni koncert Sozvočenj, cikla tematsko oblikovanih zborovskih regijskih koncertov iz vseh slovenskih pokrajin, katerih namen je spodbujanje zanimivejših koncertnih sporedov.

Regijske koncerte Sozvočenj, ki so potekali od 17. do 25. novembra 2012, so spremljali priznanji slovenski zborovodje Danica Pirečnik, Sebastjan Vrhovnik, Andreja Martinjak, Marko Vatovec, Helena Fojkar Zupančič, Ambrož Čopi, Maja Cilenšek in Patrick Quaggiato. Za sklepni koncert so izbrali najzanimivejše zasedbe, ki so prepričljivo predstavile razgibane sporede z izvirnimi idejami, manj izvajanimi skladbami in različnimi glasbenimi žanri. Nastopili bodo Vokalna skupina Fantje na vasi KUD Rače, Moški pevski zbor Vres Prevalje, Komorni pevski zbor Mysterium Kranj, Ingenium ensemble, Mešani pevski zbora Viva Brežice in Vokalna skupina Vinika.

Naslednji večer, v nedeljo, 9. 12, bomo ob 19.00 svetovni dan zborovskega petja praznovali v dvorani Union v Mariboru s koncertom Mešanega pevskega zbora Pro musica, Moškim zborom KUD Pošta Maribor in Komornim zborom Huga Wolfa. V sklepnem delu koncerta bo občinstvo ob pomoči pesmaric prepevalo skupaj z vsemi zbori. Mariborski koncert je del programa Evropske prestolnice kulture – Maribor 2012 in bo za obiskovalce brezplačen.

Osnovni namen dneva zborovskega petja je poudarjati, da v glasbi ne iščemo le oblikovne popolnosti in poustvarjalne lepote, temveč z združenimi močmi slavimo solidarnost, mir in razumevanje. Praznovanje svetovnega dneva zborovskega petja je na generalni skupščini svetovne zborovske zveze IFCM, ki je bila med II. Svetovnim simpozijem zborovske glasbe v Helsinkih leta 1990, predlagal venezuelski skladatelj Alberto Grau. Odtlej je praznik zborovskega petja aktivno obeležilo že več kot 15.000 zborov in več milijonov pevcev. 


DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice