SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > obzorja >

Moč glasbenega uvida Nikolausa Harnoncourta

17. marec 2016, Gregor Pompe

En dan pred svojim 86. rojstnim dnevom je interpretativna volja Nikolausa Harnoncourta za vedno potihnila in v makabrem letu 2016 je odšel še eden izmed velikih glasbenikov.

Po sledi rim in popevk – Dušan Velkaverh (1943–2016)

09. februar 2016, Matej Krajnc

Poslovil se je Dušan Velkaverh, nosilni besedilopisec »mladega« vala slovenske popevke, ki se je na istoimenskem festivalu v avtorski vlogi prvič pojavil leta 1968.

Pierre Boulez (1925–2016): modernistični aristokratski revolucionar

09. januar 2016, Gregor Pompe

L. 1952 je takrat komaj sedemindvajsetletni Pierre Boulez napisal znameniti članek Schönberg je mrtev. Prejšnji teden se je srce ustavilo tudi Boulezu, zato se samo po sebi zastavlja vprašanje, ali bi lahko podobno provocirajoč naslov, Boulez je mrtev, zapisal tudi kak nadebudni predstavnik mlade skladateljske generacije.

Paraliza prihodnosti: pozicija in možnosti delovanja ženske in/ali lezbične glasbenice

28. september 2015, Nina Dragičević

Članek poskuša identitetne označevalce žensk in/ali lezbijk, ki delujejo na področju glasbe, umestiti v kontekst prihodnosti.Članek poskuša identitetne označevalce žensk in/ali lezbijk, ki delujejo na področju glasbe, umestiti v kontekst prihodnosti.

Stol, kitara in mikrofon- Tomaž Domicelj in slovenska popularna glasba 1965–2015

13. julij 2015, Matej Krajnc

V Križankah je bilo praznovanje petdesetletnice kariere enega redkih naših avtorjev in izvajalcev s poznavanjem, upoštevanjem in tudi komercialno uspešnim parafraziranjem stoletnega bogatega izročila zgodovine popularne glasbe- Tomaža Domicelja.

Usoda glasbenih nagrad v Sloveniji

04. julij 2015, Izak Košir

Po bumerangih, zlatih petelinih in zlatih zidakih je slovenska scena ponovno dobila nove glasbene nagrade, tokrat piščali. Spet zlate, seveda. Koliko časa bodo zdržale in kaj (do)prinašajo glasbeni sceni?

1 2 3 4 5 6

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice