SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > obzorja >

STIHI MOJIH DNI: Janez Menart in nekaj izbranih poglavij iz slovenske glasbe

01. april 2014, Matej Krajnc

Janeza Menarta širše občinstvo pozna kot pesnika in prevajalca, za začetek iz že omenjene skupine »štirih« pesnikov, nekatere njegove povezave z zgodovino domače popularne glasbe pa so letos, ko mineva deset let od njegove smrti, nedvomno omembe vredne.

Od kod nam festival? – ali odmev popularnosti Antonína Leopolda Dvořáka

31. januar 2014, Miha Kozorog

Miha Kozorog sledi rabi besede festival v našem jeziku in prihaja do zanimivih ugotovitev o dveh prevladujočih rabah izraza, ki smo jih Slovenci v svoj jezik vtkali preko omemb skladatelja Antonína Leopolda Dvořáka in sledenja glasbenega dogajanja v Pragi.

Giuseppe Verdi – postopni operni »revolucionar«

09. november 2013, Gregor Pompe

Ob dvestoti obletnici rojstva velikega italijanskega opernega skladatelja Giuseppeja Verdija se v razmislek o njegovem ustvarjanju podaja dr. Gregor Pompe.

Perspektive nove zgodbe jazza pri nas

30. junij 2013, Andrej Hočevar

S prihodom ambicioznih mlajših glasbenikov se začenja za jazz v Sloveniji novo poglavje. Ali jim bo z avtorskim pristopom uspelo začeti tudi novo zgodbo?

Dvign glavo - zgodba glasov nekega upora

29. april 2013, Katarina Juvančič

Katarina Juvančič v eseju Dvign glavo - Zgodba glasov nekega upora ponuja aktualen vpogled na vlogo glasbe in glasbenikov v kronologiji zgodb odpora in protestov zadnjih nekaj mesecev.

Wagner – umetnik sinteze, udejanjene v gledališču

15. marec 2013, Gregor Pompe

Predstavitev dela in figure velikega opernega prevratnika Richarda Wagnerja, ki je svoje ideje sinteze udejanjil v umetniško osvobojeni formi gledališča.

1 2 3 4 5 6

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice