SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > recenzije > koncerti > Ozvočena Stara Ljubljana

Ozvočena Stara Ljubljana

Mario Batelić
30. avgust 2011

Tran Quang Hai (foto: tranquanghai.info)
Tran Quang Hai (foto: tranquanghai.info)
Noči v Stari Ljubljani 2011
prizorišča ob Ljubljanici, od 25. do 27. 8. 2011

Že triindvajsetič je ustanova Imago Sloveniae – Podoba Slovenije pripravila festival Noči v Stari Ljubljani, ki je hkrati zaključek »njenega« večmesečnega festivala Poletje v Stari Ljubljani. Za razliko od zvečine na klasični glasbi temelječem programu »poletja« je bil poudarek »noči«, ki so od 25. do 27. avgusta potekale na več prizoriščih na odprtem v Stari Ljubljani, na etno in jazz glasbi. Slogan festivala Sozvočje različnosti je sovpadal z mednarodno znanstveno konferenco Stiki med tradicijsko glasbo in plesom in evropsko glasbeno kulturo v različnih okoljih in obdobjih, ki jo pripravil Oddelek za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v soorganizaciji z Imagom (in nekaterimi drugimi organizacijami) ter je tudi del programa festivala sodil v spremljevalni program konference. S konferenco so sicer zaznamovali začetek štiriletnega bivanja pisarne Mednarodnega sveta za tradicionalno glasbo (International Council for Traditional Music, ICTM), vodilnega svetovnega združenja etnomuzikologov, v Ljubljani.

Čeprav je bilo kar nekaj nastopajočih iz tujine, sploh v povezavi z omenjeno konferenco, pa je bil vendarle največji odmerek programa namenjen domačim glasbenikom. Slišali smo lahko tako prekaljene izvajalce, kakor tudi manj znane ali pa šele uveljavljajoče se. Tisti domači, katerih žanrska oznaka se v večji ali manjši meri opredeljuje kot etno, so nastopali na odru na Dvornem trgu, izbor nastopajočih pa so Imagu pomagali sestaviti člani glasbene redakcije Radia Študent. Jazzovska glasba se je nudila na Gornjem trgu, kjer je vse poletje že tako tekel cikel Jazz na Gornjem trgu, pred Magistratom so se predstavile večje in bolj v širšo publiko usmerjene zasedbe, Novi trg je gostil tradicionalne ustvarjalce iz Slovenije in tujine, v program festivala pa so sodili nekateri dogodki na prizoriščih, ki že tako redno gostijo glasbenike. Bilo je poskrbljeno tudi za najmlajše s pripovedovalskim varietejem, lutkarskimi delavnicami in zabavo. Vse tri dni pa je bilo opaziti in kajpak slišati različne poulične glasbenike, ki so se zunaj programa, torej po lastnem navdihu, zavzeli svoj kotiček na kakem mostu ali klopci na promenadi ter zabrenkali mimoidočim.

Ciganski zavzeti glasbeniki so še zlasti navdušili s kombinacijo dobro znanih napevov (Oči čornije) v novih aranžmajih ali pa s poigravanjem z neciganskimi idiomi, kot je bila osvežitev priljubljene teme iz filma Grk Zorba.

Na svečanem začetku festivala se je predstavila Svetlana Makarovič s solisti Madžarskega nacionalnega ciganskega orkestra. Izvedli so literarno-glasbeni dogodek Zvezda nad goro, katere predanost in ognjevitost si zaslužita (vsaj) še kako ponovitev, upamo pa, da bodo ta projekt tudi objavili na albumu. Ciganski zavzeti glasbeniki so še zlasti navdušili s kombinacijo dobro znanih napevov (Oči čornije) v novih aranžmajih ali pa s poigravanjem z neciganskimi idiomi, kot je bila osvežitev priljubljene teme iz filma Grk Zorba. Uvodni dan smo nadaljevali na jazzovskem odru, kjer smo želeli preveriti formo veteranov iz Lolite, ki so pred kratkim prenovili zasedbo. Žal pa je bilo ozvočenje odločno neustrezno oziroma prešibko, da bi se specifičen Lolitin zvok, tokrat ozaljšan z violino Matjaža Sekneta in vokalnimi artikulacijami Neže Trobec, sploh začel oblikovati. Toliko bolj je – zaradi slabe slišnosti ostalih – izstopala ritem sekcija, kjer smo ob vedno zanesljivem basu Iztoka Vidmarja lahko občudovali spretnost novega bobnarja Uroša Srpčiča, ki je »mlatil« kot v kakem rockovskem bandu, a hkrati ohranjal jazzovski fluid.

Naslednji, petkov dan smo največ časa prebili pred odrom na Novem trgu, kjer je društvo Folk Slovenija predstavilo ustvarjanje nekaterih svojih članov. Večer Bomo eno po domače je (tako kot tisti naslednjega dne, Drugačna Slovenija) sodil v spremljevalni program konference, drugi del koncerta pa je bil namenjen nastopom nekaterih tujih gostov. Katice, Ljoba Jenče, Tomaž Podobnikar, vokalna skupina La Porporella in mnogi drugi domači varuhi tradicionalne glasbe so v prvem delu koncerta s kratkimi, učinkovitimi nastopi brez odvečnih razlaganj ponazorili raznolikost slovenske zvočne pokrajine. Zvezda večera pa je bil simpatični vietnamski glasbenik Tran Quang Hai. Briljiral je tako v prvem delu, ko je sam ponazoril dih jemajočo veščino igranja na žlice, iz katerih ni izvabljal le presunljivih ritmičnih vzorcev, temveč tudi melodijo, kakor tudi na koncu večera, namenjenem improviziranem muziciranju. Pridružili so se mu še argentinski tablist Carlos Yoder ter domače sile: tubist Goran Krmac, harmonikar Janez Dovč in pihalec Boštjan Gombač. Slednji je kmalu našel skupni jezik z vietnamskim gostom; spontano sta začela voditi ad hoc zasedbo v navdihnjenem izmenjavanju idej. Tako je denimo »nedolžna« napoved v angleščini, češ »kaj bomo zdaj počeli«, preraslo v zabavno rapanje Tran Quang Haija, na katero so se navezali ostali glasbeniki. Vrstile so se variacije na raznorodne tradicionalne godbe od slovenskih prek irskih do klezmerja, ki jih je z izkušenim muzikaličnim duhom in sluhom peljal Gombač, medtem ko sta oba tuja gosta na tabli in žlicah spretno lovila ritme: parne, neparne in tiste vmes.

Med prvim delom večera smo si privoščili obisk odra na Dvornem trgu, kjer smo ujeli del koncerta novejše zasedbe Orkestrada. Zasedba, ki jo vodi pevka Rada Kikelj, je poetična besedila odela v vihrave aranžmaje, ki so se spogledovala s šansonom, novim jazzom in tudi klasiko. Pevka pa je s svojim zasanjanim, a jasnim vokalom ter dodelanim odrskim nastopom z lahkoto plavala med novim šansonom in staro popevko. Kot so napovedali, je v pripravi prvenec in že zdaj lahko rečemo, da bo šlo za eno zanimivejših domačih glasbenih izdaj.

Zadnji dan festivala nam je vreme pošteno zagodlo: nevihta je preprečila izvedbo nekaterih koncertov, nekateri pa so potekali v zaprtih prostorih. Tako se nismo mogli sprehajati od odra do odra (tako smo zamudili obetajoči program Drugačna Slovenija in Alwan Trio, ki se posveča arabski glasbi), marveč smo se odločili ostati na Dvornem trgu oziroma v tamkajšnji kavarni, kjer sta nastopila duo Bakalina ter Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape. Kljub spremenjenim pogojem za koncert (minimalno ozvočenje, nastop brez tonske vaje) sta obe zasedbi ponudili izvrstno glasbo. Bakalina (ki smo jo slišali prvič) je navdušila z izpiljenim odrskim nastopom, v katerem sta harmonikarka Renata Lapanja in pevec/pripovedovalec Jani Kutin združila prvine kvaziljudske glasbe, performansa in kabareta. Naštete prvine že od nekdaj krasijo izraz Uršule Ramoveš, ki pa je tokrat s svojo zasedbo Fantje z Jazbecove grape postregla s prenovljenim programom in rahlo spremenjenimi vlogami treh članov zasedbe. »Jazbecova« fanta, Joži Šalej in Metod Banko, zdaj veliko več pojeta in z vodilnim Uršulinim vokalom tvorita domiselne harmonije, medtem ko se pevka včasih umakne oziroma ob dveh moških glasovih izpelje vokalno »zastranitev«, obvod, ki že tako posebnim pesmim podaja nov pomen. Ob že znani uglasbeni poeziji Janeza Ramoveša smo slišali kar nekaj predelav/prepevov znanih jazz in rock pesmi (Time oziroma Cajt Toma Waitsa, Armstrongovo It's a Wonderful World), ki s svojo izvirno podomačitvijo, ki se vije stran od standardnih predelav, pomeni nov vetrc v izrazu zasedbe.


DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice