SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > recenzije > plošče > Petindvajset častnih za Pridigarje

Petindvajset častnih za Pridigarje

Simon Vene
11. junij 2013

Legendarni ormoški ska punk zasedbi Pridigarji se je na plošči Pridigarji XXV poklonilo kar 25 domačih zasedb.
Legendarni ormoški ska punk zasedbi Pridigarji se je na plošči Pridigarji XXV poklonilo kar 25 domačih zasedb.
Različni izvajalci:
Pridigarji XXV 
(Front Rock / Subkulturni azil, Giljotina, 2013)

http://www.sigic.si/odzven/uploads/datoteke/Srečna Mladina - Alarm.mp3

Srečna Mladina: Alarm

Pridigarji XXV je album, na katerem je petindvajsetih različnih slovenskih izvajalcev priredilo petindvajset pesmi zasedbe Pridigarji ob njenem jubilejnem petindvajsetletnem pojavljanju na odrih v Sloveniji in prek meja. Premierna predstavitev se je odvila 25. maja, praktično dva tedna nazaj, na slavnostnem koncertu na odru ormoškega Unterhunda. Koncertni oder so si razdelili Pridigarji vseh zasedb skozi čas ustvarjanja vse tam od leta 1987. Generacijski most so poudarile zasedbe Scuffy Dogs – novogoriške ska punk staroste, izkušeni mariborski punk'n'rolerji Muškat Hamburg in ZMP; divji punk rock iz Slovenj Gradca, ki zanimivo dozoreva. Ob tem slavnostnem dogodku, ki je ponazoril časovni presek in aktualno ustvarjalno pot Pridigarjev, so predstavili ilustracije Igorja Muršiča, CD zbirko različnih pesmi iz bogatega izročila zasedbe z naslovom Retro dizajn, nov glasbeni spot za pesem Smrt v režiji Vitomirja Kavčiča in novo knjigo Revni kot cerkvene miši izpod basovskih prstov Pridigarja Davorina Bešvirja – Dabeta

Pri konceptu in izvedbi zbirke različnih izvajalcev ima vidno vlogo Giljotina.org, slovenska donatorska DIY glasbena založba in spletna skupnost za izvajalce, povezane s punkom, kot je zapisano na njeni spletni strani. Zdi se, da so sodelujoči bendi izbrani prav v duhu poslanstva kolektiva Giljotina. Brez dvoma je album Pridigarji XXV punk rock plošča, ki predstavi del glasbene zapuščine Pridigarjev, vzorčene na šestih albumih in sedmi palčni vinilki. Petindvajset slovenskih bendov se je z lastnim glasbenim pristopom in s širino tudi izven žanrskih meja zlilo z godbo Pridigarjev, z njihovim receptom mešanja mehke karibske ska glasbe in urbanega neuglajenega punk rocka, ki se rad poigrava z eksplozijami zvoka in ritmičnim drvenjem. In ta je vedno dobro začinjen s hudomušno in neposredno poetiko besed značilnega znižanega vokala.

Pridigarji so petindvajseto obletnico proslavili ustvarjalno in delovno. S pričujočo zbirko priredb različnih slovenskih izvajalcev je glasbeno občinstvo dobilo pregled glasbenega ustvarjanja skozi čas ter pogled na raznoliko aktualno glasbeno sceno zasedb, založb, kolektivov in občinstva, ki sobiva z ustvarjalno energijo Pridigarjev.

Petindvajset zasedb, med katerimi so tako zveneča imena slovenskega rocka (Demolition Group, Elvis Jackson, Srečna Mladina, Ana Pupedan, ...) kot tista, ki šele prihajajo (Sell Out, Bütli, SZD, ...) in tista, ki so od vedno in za vedno. S tem albumom ne proslavljamo le Pridigarjev temveč tudi močno in zrelo glasbeno sceno, ki je v navidezni senci medijsko sprejemljivejših glasbenih izrazov in načinov zrasla v obsežen prostor z neodvisno glasbeno produkcijo. To poganja velika ustvarjalna želja in malo denarja. Obrt versus industrija? Pa si osvetlimo slavljeni dogodek v svetovnem in zgodovinskem merilu: Elvis Presley ni avtor niti ene pesmi, s katerimi se je povzpel na rock'n'roll prestol in bo tam za vedno ostal. Pridigarji so po grobi oceni naredili kakšnih sto avtorskih skladb in bodo za vedno ostali Pridigarji ter gredo naprej. Petindvajset slovenskih bendov je imelo možnost slediti Elvisu na prestol, z glasbeno zbirko Pridigarji XXV pa so se nasprotno odločili slediti glasbi ormoških Pridigarjev in njihovemu hard core ska panku, podmazanemu z grobo vokalno opremo satirične kritike družbe. Časi niso romantični in tudi glasba ne more biti – tako še en letošnji jubilant (avgusta bo dopolnil osemdeset let), skladatelj Jure Robežnik, razmišlja o trenutnem stanju slovenske popevke. Čeprav izjava prihaja iz povsem druge glasbene perspektive, govori o tem, da je sodobna avtorska glasba tista, ki v ustvarjalnem procesu povzema družbene razmere. In prav vse zasedbe so dosledno pristavile lasten glasbeni način v priredbe družbeno angažiranih in hkrati zimzelenih pesmi Pridigarjev. Z albumom Pridigarji XXV smo tako dobili petindvajset neromantiziranih in sodobnih priredb z dodano vrednostjo brezkompromisnega avtorskega pristopa sodelujočih. V CD obliki je album dostopen preko mariborske založbe Subkulturni azil. Z njene spletne strani si lahko zastonj pretočite single izid predelave pesmi Alarm zasedbe Srečna mladina. Nehvaležno je izpostaviti le enega izvajalca ali le eno pesem, in vendar na tem mestu dodajam single izboru uredništva še naslednje predelave pesmi: skupina Cyphre Louis je na plošček prispevala predelavo pesmi Živalska farma in jo odela v samosvojo surf folk rockersko izvedbo; pristavljam tudi izvrstno Zlobne babice žrejo dojenčke v izvedbi zasedbe Buetli in do nerazpoznavnosti distorzirano in minimalizirano Izterjevalec hardkorovcev Wasserdicht.

Za pretok celotnega albuma na vaš računalnik ali telefon obiščite stran Giljotina.org. Dolpoteg je brezplačen, vendar je odprta tudi možnost plačila za vse tiste, ki želijo denarno in moralno podpreti avtorje in sodelavce projekta Pridigarji XXV. Za še kaj podobnega v prihodnosti.

Pridigarji so petindvajseto obletnico proslavili ustvarjalno in delovno. S pričujočo zbirko priredb različnih slovenskih izvajalcev je glasbeno občinstvo dobilo pregled glasbenega ustvarjanja skozi čas ter pogled na raznoliko aktualno glasbeno sceno zasedb, založb, kolektivov in občinstva, ki sobiva z ustvarjalno energijo Pridigarjev.

NE SPREGLEJTE:


Aktualen retro dizajn
nedelja, 05. maj 2013
Kje so Laibach?
ponedeljek, 15. april 2013
Urbano dejanje: malo mešano na ža(n)ru 
četrtek, 16. julij 2015
Trade mark Elvis Jackson
ponedeljek, 23. marec 2015
Rokenrol je mrtev, živel rokenrol!
ponedeljek, 30. marec 2015
Prleški western-billy
četrtek, 15. avgust 2013
Pridigarji so gnile duše
nedelja, 26. februar 2012
Ni meja za "generacijo prihodnosti"
torek, 12. marec 2013
Nažigaška uživancija
sreda, 24. junij 2015
Čez dan butično, zvečer pa eruptivno in uživaško
torek, 23. julij 2013

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice