SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Eksperimentalna elektronika iz ex-YU

Eksperimentalna elektronika iz ex-YU

Viktor Škedelj Renčelj
11. januar 2011

Ovitek vinilke Ex Yu Electronica
Ovitek vinilke Ex Yu Electronica

V ponedeljek, 10. januarja 2011, je v ljubljanski galeriji ŠKUC potekala tiskovna konferenca v organizaciji novoustanovljene založbe Monofonika, ki deluje v okviru zavoda SubKulturni azil. Gonilna sila zavoda in založbe Dušan Hedl in glasbeni urednik Nenad Vujić sta predstavila butično vinilno ploščo z naslovom Ex Yu Electronica vol. I: hometaping in self-management. Na tej »ultimativni izdaji spregledane glasbe«, ki je izšla v nakladi tristo kosov, so predstavljeni »restavrirani« primerki eksperimentalne elektronske glasbe iz osemdesetih let 20. stoletja z območja nekdanje skupne države.

Skladbe na njej so izbrane po »nacionalnem ključu«, se pravi, da so zastopani umetniki iz vseh nekdanjih jugoslovanskih republik, z izjemo Črne gore (avtorji projekta s tega območja in obdobja niso našli primernega gradiva). Kot je povedal Nenad Vujić, ki kljub svojim mladim (petindvajsetim) letom velja za enega najboljših poznavalcev tovrstnega ustvarjanja na teh geografskih koordinatah, je bila scena eksperimentiranja z elektronsko glasbo in z njo povezana neke vrste samizdat »kasetna kultura« najmočneje razvita v severozahodnem delu nekdanje skupne države, torej v Sloveniji in na Hrvaškem. Po mnenju avtorjev projekta gre za prvi dokument tovrstne glasbe izza nekdanje železne zavese. Predstavniki založbe Monofonika obljubljajo, da je izdaja resnično zgolj prva v vrsti in da bomo dočakali tudi Ex Yu Electronico vol. II, vol. III itd.

Ta nenavadna glasba, ki je bila doslej dostopna le na kasetnem formatu, bo tako dobila primeren nosilec zvoka v obliki prestižnega vinila; za preskok v digitalno dobo pa se bodo morali ljubitelji potruditi sami. V stilu »hometapinga« pač …

Fotogalerija› celotna galerija

NE SPREGLEJTE:


Skriti mejniki
petek, 18. februar 2011
Ne pustimo se pohoditi!
torek, 31. maj 2011
Mapiranje obrobja
sobota, 31. december 2011
Iz garaž nekdanje domovine
torek, 29. marec 2011
Sila kontinuitete
petek, 11. marec 2011
Presek izkušenj in nadobudnosti
četrtek, 24. marec 2011
„Nikamor“ skozi ritmično elektroniko
sreda, 02. januar 2013
Žongliranje z beati v dveh hitrostih
ponedeljek, 30. april 2012
Žanrska mavrica v simfo estetiki
sobota, 08. september 2012
Vabilo na ples
ponedeljek, 05. maj 2014

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice