SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Prvenec zasedbe Neomi

Prvenec zasedbe Neomi

uredništvo
19. december 2011

Neomi (foto: Blaž Zupančič)
Neomi (foto: Blaž Zupančič)
V sodelovanju z založbo Celinka smo pripravili nagradno igro, v kateri bomo podelili dve vstopnici za koncert. Nagradna igra poteka na Odzvenovih profilih na Facebooku in Twitterju.

Med skupinami, ki v prednovoletni gneči iščejo pozornost poslušalcev, je tudi Neomi, relativno nova združba glasbenikov, ki sebe opisujejo kot »urbano glasbeno skupino na začetku ustvarjalne poti«. Svojo glasbo so v posluh ponudili na pravkar objavljenem prvencu Poglej (Celinka).

Jedro zasedbe sestavljajo Saša Vipotnik ter njena bratranca Jernej Kržič in Tadej Košir, v bandu pa igrajo še bobnar Anže Žurbi in klaviaturist Erik Marenče ter na spremljevalnih vokalih brat in sestra Urban in Katja Sever. V zasedbi ne najdemo nobenega z imenom Neomi; ime si je zasedba nadela po imenu neke izraelske punce, ki sta jo Jernej in Saša srečala v Indiji; ime naj bi pomenilo »sladko in prijetno«.

Zasedba se je začela oblikovati pred približno petimi leti, ko je Saša Vipotnik, sicer študentka medicine, svoje pesmi in besedila predstavila bratrancema, ki se z glasbo ukvarjata profesionalno. Oba (basist Jernej Kržič in kitarist Tadej Košir) sta se šolala na konservatoriju v Celovcu, Jernej pa končuje študij še na SAE inštitutu. Bratranca sta bila nad pesmimi navdušena in takoj so se lotili aranžmajev ter snemanja demo posnetkov v Jernejevem studiu. Zaradi številnih obveznosti pa so se projektu lahko zares posvetili šele pred letom dni, ko so k sodelovanju povabili še ostale člane zasedbe. Sprva so načrtovali, da v dveh mesecih skupaj zvadijo vse pesmi in jih nato v studiu posnamejo. Čeprav je na začetku šlo za »projekt«, so se glasbeniki med seboj zelo povezali, vabila na koncerte pa so prispevala k temu, da se je iz kratkotrajnega projekta razvil pravi band.

Saša Vipotnik v besedilih piše o lastnih izkušnjah in izkušnjah njenih bližnjih, dotika pa se raznoraznih tematik, od ljubezenske, bivanjske pa vse do družbeno-kritične.

Vse pesmi, z izjemo treh, so posneli v živo v studiih Jork in RS, končno obliko pa ja album Poglej dobil v Helsinkih, v studiu Kick out the Jams Ramija Helina, kjer so pesmi zmiksali. Za mastering je prav tako v Helsinkih poskrbel Nemec Jürgen Hendlmeier. Saša Vipotnik, večinska avtorica in pevka skupine, v besedilih piše o lastnih izkušnjah in izkušnjah njenih bližnjih, dotika pa se raznoraznih tematik, od ljubezenske, bivanjske pa vse do družbeno-kritične. Besedila so odeta v zračne aranžmaje z vplivi modernega popa, popevke, šansona in jazza. Album Poglej (istoimensko pesem so objavili kot prvo singlico) bo zasedba premierno predstavila v torek, 20. decembra, v Kinu Šiška, v dvorani Komuna. Kot gostje bodo nastopili Andraž Mazi, Bojan Zupančič, Igor Matković in Miha Koretič, ki so sodelovali tudi pri nastajanju plošče.

NE SPREGLEJTE:


Oči pesmi
petek, 30. januar 2015
Ko študent poleti spi, se med knjigami zasliši glasba
torek, 15. julij 2014
Življenje kot v črni kroniki 
torek, 07. julij 2015
Ženski in drugi glasovi Druge godbe
torek, 26. maj 2015
Še vedno iskre
sreda, 04. julij 2012
Čista in še večja jeba – Mi2
ponedeljek, 09. februar 2015
Čez znamenito zebro in nazaj
četrtek, 20. november 2014
»Vse, kar je na albumu, lahko zaigramo tudi v živo.«
torek, 24. februar 2015
»To smo mi, v dobrem in slabem«
četrtek, 02. april 2015
»Naša kaseta bo kvazipank«
sreda, 24. avgust 2011

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice