SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Razširitev glasbenega tekmovanja in festivala Svirél 2016

Razširitev glasbenega tekmovanja in festivala Svirél 2016

Maia Juvanc
29. marec 2016

Tekmovanje bo letos gostilo več kot 700 tekmovalcev, v programu je 20 glasbenih dogodkov in 350 glasbenikov.
Tekmovanje bo letos gostilo več kot 700 tekmovalcev, v programu je 20 glasbenih dogodkov in 350 glasbenikov.

8. mednarodno glasbeno tekmovanje in festival za soliste ter komorne skupine Svirél bo drugič zapored potekalo v Goriških Brdih. Svirél, ki ga s podporo Zavoda za turizem, kulturo, šport in mladino Brda organizira Kulturno društvo UPOL, bo kot največje mednarodno glasbeno tekmovanje v Sloveniji letos gostilo še večje število udeležencev kot lani, kar 700 tekmovalcev iz Slovenije in 21 tujih dežel. Festival in tekmovanje, ki žaromete usmerjata v številne glasbene prvine (razen klavirja in petja) bosta med 30. marcem in 10. aprilom potekala v Vili Vipolže in na Gradu Dobrovo in se nadaljevala z zaključnim tednom med 14. in 17. aprilom v Konkatedrali Kristusa Odrešenika v Novi Gorici z disciplino harmonike, čembala in orgel.

8. mednarodno glasbeno tekmovanje solistov ter komornih skupin Svirél se bo s tekmovanjem med 30. marcem in 3. aprilom najprej posvetilo godalom in brenkalom, sledile bodo discipline pihal, trobil in tolkal v Gradu Dobrovo in Vili Vipolže med 5. in 10. aprilom, ob zaključku pa se bo predstavila še nova, tretja kategorija, in sicer za orgle in čembalo, ki predstavlja edino tovrstno tekmovanje v Sloveniji.

Festival

Svirélov program bo med 30. marcem in 17. aprilom ponudil 20 glasbenih dogodkov. Na 10 prizoriščih po Brdih in na Goriškem ter v zamejstvu bo v sklopu festivala nastopilo 350 glasbenikov, med katerimi so številne komorne zasedbe slovenskih in italijanskih glasbenih šol (Brda, Nova Gorica, Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica, konservatorija za glasbo in balet iz Ljubljane in Maribora, Akademija za glasbo Ljubljana). 1. aprila se bosta v Hotelu San Martin v Šmartnem predstavila slovenski ansambel flavt FlavtIstra in italijanski godalni kvartet TAAG.

Trije finalni koncerti mednarodnega tekmovanja bodo vključevali nastop finalistov pred častno komisijo in podelitev nagrad. Koncertno dogajanje bo vsebovalo tudi tri nedeljske matineje: družinski koncert z otroškimi in mladinskimi orkestri goriških in zamejskih glasbenih šol, Tolkalni živžav s tolkalci Zveze primorskih glasbenih šol ter orgelsko mašo v Konkatedrali v Novi Gorici z žirantom Robertom Padoinom.
S poudarkom na študentsko-profesorski navezi se bo 2. aprila odvil celovečerni dogodek Svirél pozno v noč s strokovnim pogovorom in dvema koncertoma, študentskim in profesorskim, z žiranti godal. Svirél pozno v noč vključuje zaključni koncert Akademije NOVA z mladimi solisti na violini, violončelu in harfi ter posvetilo glasbeni misli v obliki pogovora z muzikologi. Dogodek z naslovom Svirél o glasbi, strokovni pogovor z muzikologi in člani žirije Veroniko Brvar, Natalio Gorbunovo, Mario Grün, Markom Feriem in Georgom Glaslom, bo moderirala muzikologinja Helena Filipčič Gardina. Za zaključek večera bodo na profesorskem koncertu nastopili violinist Primož Novšak, violončelistka Maria Grün, kontrabasist Stefano Prattisoli in pianistka Beata Barcza.

Orgelska glasba bo tudi v sklopu festivala stopila v ospredje na koncertu Orgelske impresije; predstavil nam jo bo organist Milko Bizjak skupaj z mezzosopranistko Anjo Šinigoj in pozavnistom Tinom Bizajlom.

Tekmovanje mladih glasbenikov

Tekmovanje Svirél podaja vpogled v poustvarjalno nadarjenost in potencial mladih instrumentalistov ter postavlja mlade slovenske poustvarjalce v stik z mednarodnimi sodobniki. Na tekmovanju bo moč slišati različne izvedbe klasičnih del izpod rok mladih glasbenikov iz Avstrije, Belgije, Češke, Danske, Finske, Francije, Hrvaške, Italije, Izraela, Južne Koreje, Nemčije, Nizozemske, Turčije in Velike Britanije ter ZDA. Interpretacije solistov in komornih skupin treh različnih disciplin bo ocenjevala mednarodna žirija, sestavljena iz uveljavljenih profesorjev in koncertantnih virtuozov.

17-člansko strokovno žirijo Mednarodnega glasbenega tekmovanja Svirél sestavljajo slovenski glasbeniki violinist Primož Novšak, violončelist Milan Hudnik, harmonikar Slavko Magdić in tolkalec Simon Klavžar ter tuji žiranti, med katerimi so madžarska harfistka Natalia Gorbunova, italijanski kitarist Marko Feri, violončelistka Maria Grün, klarinetist Dario Zingales, evfonist Steven Mead, organist Roberto Padoin in čembalist Pavao Mašić.

Vsi finalisti Sviréla bodo prejeli denarno nagrado iz finančnega sklada občin, kipec Svirélček ter povabilo k sodelovanju in koncertiranju z različnimi izvajalskimi telesi. Nagrajenci dobijo tako priložnost nastopiti kot solisti ali substituti s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor, Pihalnim orkestrom Krka, Simfoničnim orkestrom Domžale-Kamnik, Simfoničnim orkestrom Cantabile, Filharmonijo NOVA, sodelujejo pa lahko tudi s poljsko Opero in filharmonijo Podlaska – Evropskim centrom umetnosti v Białystoku.

Mojstrski tečaj

Poleg tekmovanja in festivalskega dogajanja bodo za posamezne instrumente (tolkala, evfonij in trobento) potekali mojstrski tečaji Svirél 2016, ki bodo ponudili specialistično izobraževanje na individualnih učnih urah pri članih žirije (Nicolas Sutter, Jacques Hostettler, Steven Mead in Adam Rapa).
 


DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice