SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Tresk #3

Tresk #3

uredništvo
08. marec 2012

Na sklepni dan Treska, 9. 3.,bo nastopila tudi Saint Saviour, najbolj znana po vokalnem angažmaju v plesnem pop fenomenu Groove Armada. (foto: arhiv organizatorja)
Na sklepni dan Treska, 9. 3.,bo nastopila tudi Saint Saviour, najbolj znana po vokalnem angažmaju v plesnem pop fenomenu Groove Armada. (foto: arhiv organizatorja)

Radio Študent in Center urbane kulture Kino Šiška sta že tretje leto zapored pripravila Tresk – obračun glasbe in založništva. V dveh dneh, 8. in 9. marca, bo v Kinu Šiška potekal pester program, ki obsega sejem s predstavitvami založb, delavnice, okrogle mize in koncerte, s katerimi se bo zaključilo vsakodnevno dogajanje.

Namen Treska je ob dejanskem letnem »obračunu« diskografskega dogajanja v preteklem letu povezovanje vseh akterjev glasbene scene, od založb in agentov do novinarjev in glasbenikov. Oziroma, kot sama organizatorja poudarjata, Tresk »predstavlja, obravnava, združuje in povezuje domačo glasbeno založniško dejavnost. Založbe, avtorje, izvajalce, koncertna prizorišča in producente. Je vir informacij iz sveta kakovostnega, ne pa tudi nujno širšemu občinstvu znanega glasbenega ustvarjanja.« Program prvega dne se bo začel z delavnico (15.00), ki so jo pripravili v sodelovanju s SAE Institute Ljubljana; predstavili bodo program Ableton Live, najnovejše računalniško orodje za produkcijo glasbe, namenjeno predvsem ustvarjalcem elektronskih žanrov. Pred večernimi koncerti bosta sledili še predavanje odvetnice Urše Chitrakar o avtorskih pravicah (17.00) ter nato še okrogla miza Digitalno založništvo in avtorske pravice (18.00). Svojevrstna priprava na koncertni del bo »kavč debata«, na kateri bo Jamirko predstavil berlinsko elektronsko založbo Raster-Noton in njenega vodjo Byetona, najbolj izpostavljenega nastopajočega prvega dne Treska. Poleg njega bodo od 21.00 dalje nastopili Oknai, Dubzilla, N'toko ter Beatmyth feat. N'toko.

Letošnji Tresk je uvedel novost, ki naj bi pomagala neuveljavljenim zasedbam.
V času Treska bodo namreč svoje poskusne posnetke lahko pustili v »demo kotičku«
ti pa bodo nato posredovani izbranim novinarjem, urednikom, koncertnim organizatorjem in založnikom.

Tudi naslednji dan bo med nastopajočimi glasbeniki uveljavljeno tuje ime, in sicer Becky Jones – Saint Saviour, najbolj znana po vokalnem angažmaju v plesnem pop fenomenu Groove Armada. Medtem ko bo Jonesova domačemu občinstvu zapela prvič, pa bodo na sklepnem dnevu Treska nastopili še eni tuji glasbeniki, ki pa so pri nas že večkrat igrali, in sicer srbski Repetitor. Domače barve bosta branili zasedbi Nikki Louder in Werefox. Na delavnici (16.00) bodo glasbeniki lahko izvedeli »Kako do demo posnetka«, na okrogli mizi (18.00) bo debata tekla o »Krčenju javnih sredstev za neodvisno glasbeno ustvarjanje«, potem sledi še predstavitev »naredi sam« založništva in Zdenka Franjića, lastnika kultne neodvisne založbe Slušaj najglasnije! (19.30). Letošnji Tresk je uvedel novost, ki naj bi pomagala neuveljavljenim zasedbam. V času Treska bodo namreč svoje poskusne posnetke lahko pustili v »demo kotičku«, veliki škatli, v katero mora posamičen izvajalec oddati petnajst izvodov svojih posnetkov, ki bodo nato posredovani izbranim novinarjem, urednikom, koncertnim organizatorjem in založnikom. Po zaključku Treska bo demo kotiček zaživel na spletu Radia Študent. V namen širjenja glasbe manj znanih izvajalcev pa so na Radiu Študent sestavili digitalno kompilacijo Šopek domačih, ki je na voljo na naslovu www.radiostudent.si/tresk/sopek.

Na Tresku bodo s svojimi izdajami prisotne številne založbe: God Bless This Mess, KAPA, Moonlee., Trivia, Celinka, Beton, ZKP RTVSLO, Slušaj najglasnije, On parole, Sanje, Buba, Biomechanics, rx:tx, ReadWriteMusic, Založba Radia Študent ter Sigic, ki se bo predstavil s svojimi izdajami: z dvema doslej izdanima kompilacijama slovenske etno in jazz glasbe ter s tiskanim Odzvenom.

NE SPREGLEJTE:


Vijuganje med osvobojenim, hrupnim in osebnim
ponedeljek, 29. junij 2015
Spet treska
sreda, 13. marec 2013
MENT- prvi showcase festival pri nas
sobota, 31. januar 2015
Festival rokerskih dokumentarcev
sobota, 30. marec 2013

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice