SPLETNA REVIJA O GLASBI


Ubrano bo zapelo več kot 110 slovenskih pevskih zborov

JSKD
16. junij 2012, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

Združeni zbori na lanskoletnem taboru v Šentvidu pri Stični (foto: JSKD)
Združeni zbori na lanskoletnem taboru v Šentvidu pri Stični (foto: JSKD)

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in upravni odbor tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični vabita v soboto, 16. 6. 2012, in nedeljo, 17. 6. 2012, na 43. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Gre za najbolj množično zborovsko srečanje pri nas, posvečeno slovenskim zborovskim pesmim, ki se ga bo letos udeležilo več kot 110 slovenskih pevskih zborov iz Slovenije in drugih držav. Tema letošnjega srečanja so pesmi o rožah, zbori pa se bodo s pesmijo Če zapojemo veselo poklonili stoti obletnici rojstva mojstra Bojana Adamiča. Slavnostni govornik letošnjega tabora bo Valentin Inzko, visoki predstavnik EU za Bosno in Hercegovino ter ugledni slovenski kulturnik in prevajalec z avstrijske Koroške.

Na predvečer množične prireditve, v soboto, 16. 6. 2012, ob 20.00, se bodo na koncertu v avli OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični predstavili vse številčnejši slovenski pevski zbori iz drugih držav. Po skupni generalki, ki se bo pričela v nedeljo, 17. 6. 2012, ob 9.00, pa se bo osrednja prireditev začela ob 12.30 s pojočo povorko in se nadaljevala ob 13.15 s koncertom združenih pevskih zborov. Moški, ženski in mešani zbori bodo pod vodstvom priznanega zborovodje Igorja Švare zapeli vsak po šest pesmi. Ob koncu bodo vsi zbori skupaj in ob spremljavi godbe zapeli pesem Slovenska dežela Benjamina Ipavca, Zdravljico ter Če zapojemo veselo Bojana Adamiča.

Repertoar izbranih skladb je izključno slovenski, izbran pa je tako, da ga je moč izvajati tudi v množični zasedbi, in z zbori, ki imajo določene tehnične omejitve.

Tradicionalno srečanje odraslih slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični je najbolj množično pevsko srečanje pri nas. Letos bo srečanje po besedah Staneta Pečka, programskega vodje tabora, potekalo pod naslovom Vse najlepše rožice – roža v slovenski ljudski oziroma ponarodeli pesmi. Repertoar izbranih skladb je izključno slovenski, izbran pa je tako, da ga je moč izvajati tudi v množični zasedbi, in z zbori, ki imajo določene tehnične omejitve. Priprava programa poteka vse leto, pri tem pa je ključen seminar za zborovodje, ki ga dvakrat letno vodi zborovodja Igor Švara. Prireditev je izjemnega pomena predvsem zato, ker je za veliko zborov ena redkih možnosti, da se predstavijo in srečajo s podobnimi zbori, poleg tega si organizatorji prizadevajo, da bi zajeli celoten slovenski kulturni prostor, torej tudi tistega zunaj državnih meja.

Na sobotnem večeru zborov iz drugih držav, kjer bo vse navzoče pozdravila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak, bodo nastopili Camerata Slovenica, Sarajevo, Bosna in Hercegovina (zborovodkinja Melita Čičić), Pojoča družba, pevski ansambel Društva Slovencev Sava v Beogradu, Srbija (zborovodkinja Božica Toskić), MePZ Avgust Pavel Zveze Slovencev na Madžarskem, Gornji Senik, Madžarska (zborovodja Ciril Kozar), Mešani pevski zbor Encijan, Pulj, Hrvaška (zborovodkinja Paola Stermotić), Obirčanke SPD Valentin Polanšek, Obirsko, Avstrija (zborovodja Emanuel Polanšek), Mešani pevski zbor Triglav, Split, Hrvaška (zborovodkinja Tatjana Kurajica), Pevski zbor Tončka Čok, Lonjer, Trst, Italija (zborovodja Manuel Purger), Mešani pevski zbor Slovenski dom, Zagreb, Hrvaška (zborovodja Ivica Ivanović) in Mešani pevski zbor Davorin Jenko Društva Slovencev Triglav, Banjaluka, Bosna in Hercegovina, Republika Srpska (zborovodja Aleksandar Jeremić). Po koncertu bodo sledili nastopi različnih glasbenikov in otvoritveni ognjemet.


DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice