SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > V letu hip hopa

V letu hip hopa

Borja Močnik
14. september 2011

V filmu se seveda pojavi tudi Klemen Klemen, ki bo 16. 9. v Kinu Šiška pripravil poseben koncert ob 10-letnici prvenca.
V filmu se seveda pojavi tudi Klemen Klemen, ki bo 16. 9. v Kinu Šiška pripravil poseben koncert ob 10-letnici prvenca.
V letu hip hopa
Režija: Boris Petkovič
Katapult / Luksuz produkcija, 2011
V ljubljanskem Kinodvoru
od 15. 9. 2011
Spored
predvajanj filma po drugih krajih Slovenije.

Na platna kinodvoran prihaja drugi letošnji in drugi sploh (!) dokumentarni film o zgodovini slovenske hiphoperske in raperske scene z naslovom V letu hip hopa. Film je delo Borisa Petkoviča, a ga ne bi bilo brez soscenarista in moderatorja Marka Godnjavca oziroma Jizaha. Predpremierno je bil predvajan na festivalu dokumentarnega filma v Cankarjevem domu, na redni program pa prihaja 15. 9. v Kinodvor ter nato v druga slovenska art kina.

Eden redkih formalnih vizualnih dokumentov koščka lokalne popularne kulture, sploh glasbene, še bolje rečeno marginalno glasbene, nazorno prikaže razvoj scene skozi zgodovinsko prizmo. Slovenski rap predstavi linearno, od njegovih (pred)začetkov do danes, posebno pozornost pa nameni predzgodovini, osemdesetim letom in raznim poizkusom v formi, ki je takrat v ZDA šele dobivala pravi zalet in prve popularne reprezentante. Po Grandmaster Flashu in njegovi ekipi ter po komercialnem hitu zasedbe Sugarhill Gang na samem začetku desetletja so bili, recimo, člani Run D.M.C. takrat še mlečnozobci. Zanimivo, pri nas so se takrat žanra po svoje lotili stari kantavtorji (kot je Jani Kovačič), pop bendi in gledališki kolektivi.

Film nas seznani tudi z raznolikimi »uporabami« rapa; nekateri izvajalci so namreč izjemno družbeno kritični, drugi spet manj, eni so izjemno nastopaški, drugi skromni.

V glavnini filma se potem predstavijo pomembnejši oziroma bolj izpostavljeni ustvarjalci naše države: Ico, Dalaj Eegol (Ali En), Simon Stojko Falk, Ezy-G, Ziebane, 6 Pack Čukur, Valterap, Murat & Jose, Doša, Klemen Klemen, Stekli psi, Tekochee Kru, Thug Connect, N'toko, Pižama, Kosta, Trkaj, Zlatko ... Film vsebuje ogromno arhivskih posnetkov tako rekoč vseh akterjev zgodovine in predzgodovine, vsakega lika, ki se pojavi pred kamero. Predstavljene so mikroscene raznih delov Slovenije, regionalne specifike slogov, tematik, morda celo imidža, ki so seveda odvisni od neposrednega okolja, v katerem nastajajo. Film nas seznani tudi z raznolikimi »uporabami« rapa; nekateri izvajalci so namreč izjemno družbeno kritični, drugi spet manj, eni so izjemno nastopaški, drugi skromni. In tu se skriva eden od povodov, da je do nastanka filma sploh prišlo. Petkovič svojo fascinacijo nad pojavom razloži takole: »Rap je v Sloveniji trenutno edina glasbena oblika, ki brez vsakršnih filtrov in zadržkov govori o stanju in razmerah v družbi.« Ja, rap skoraj nujno neposredno govori o svoji okolici, miljeju, v katerem »živi«. V letu hip hopa prikaže majhnost scene, a jo prav zato izjemno natančno obdela, od Nove Gorice potujemo preko ljubljanskih Fužin do Velenja in Prekmurja.

V teh dneh se bo zgodila še ena prava raperska manifestacija, ki je ne gre zamuditi, in sicer veliki koncert enega od akterjev v filmu, Trnovčana Klemna Klemna. V Kinu Šiški ob deseti obletnici njegovega albuma Trnow Stajl, do danes najbolje prodajane rap plošče na Slovenskem, pripravljajo dramaturško razdelan nastop, prvič s celim bandom, raznimi gosti in seveda polno vrečo trnowskih štorij.

NE SPREGLEJTE:


Dvajset let Slovenije skozi oči subkulture
sreda, 21. september 2011
Slovenski rap končno v vizualnem paketu
ponedeljek, 06. junij 2011
Obala ima bite!
nedelja, 10. maj 2015
Vstajenje priljubljene trnowske nindže
ponedeljek, 19. september 2011
Uf!
ponedeljek, 11. junij 2012
Težje je biti dober raper kot dober »eksperimentator«
torek, 15. marec 2011
Tekoča iznajdljivost
četrtek, 17. maj 2012
Svet se vrti na vzhod, zavrti se še ti!
sreda, 14. maj 2014
Svet je siv
sobota, 18. avgust 2012
Soul z obale
petek, 25. maj 2012

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice