SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > V Šiški še ni bilo toliko bobnov

V Šiški še ni bilo toliko bobnov

Izak Košir
26. januar 2015

Na koncertu bo Kaučič koncertno predstavil dve novi plošči, duet z Milkom Lazarjem in ploščo zasedbe Kombo B z gosti. (Foto: Matej Vidmar)
Na koncertu bo Kaučič koncertno predstavil dve novi plošči, duet z Milkom Lazarjem in ploščo zasedbe Kombo B z gosti. (Foto: Matej Vidmar)

Zlatko Kaučič – tisti bobnar, ki je bobne postavil pod žaromete. Lahko bi rekli, da je bobnarjev bobnar. V svoji karieri je sodeloval s številnimi svetovno priznanimi glasbeniki, živel in koncertiral v Barceloni, Amsterdamu, gostoval v ZDA in na Portugalskem, ustvarjal s Svetlano Makarovič in nenazadnje prejel nagrado Prešernovega sklada. 

Tokrat bo v Kinu Šiška predstavil kar dva nova glasbena projekta. Dvojni koncertni večer se bo pričel s predstavitvijo jazz dvojca Zlatko Kaučič / Milko Lazar, ki je ustvaril ploščo Ena/One. Obljubljata nenavadno in iskrivo zvočno potovanje. Lazar je skladatelj, dirigent in saksofonist, pianist ter čembalist, ki redno sodeluje z pianistom Bojanom Goriškom, v svoji karieri pa je sodeloval z Big Bandom RTV Slovenija, ustvarjal s skupinama Quatebriga in Štefbet Rifi in je prav tako nagrajenec Prešernovega sklada. Kaučič in Lazar sta moči združila že lani, ko sta osnovala glasbeno-eksperimentalno potovanje Tihožitja slovenskih pokrajin.

Drugi del koncertnega večera bo odrska predstavitev albuma Hramo, ki ga je Kaučič posnel s svojo nadgrajeno zasedbo tolkalcev/perkusionistov in bobnarjev Kombo B. Tokrat se jim bodo na odru pridružili tudi gosti Boštjan Simon (alt saksofon), Jani Šepetavec (tenor saksofon), Matija Mlakar (pozavna) in Damijan Valentinuzzi. Kaučič bo kot umetniški vodja nadziral, usmerjal in vzpodbujal sledeča imena, ki sestavljajo Kombo B: Tina Jenko (bobni, tolkala). Tomi Novak (bobni), Alan Kudič (bobni, tolkala), Žan Spehonja (bobni, tolkala), Nejc Franca (bobni, tolkala), Žiga Ipavec (bobni, tolkala), Urban Kušar (bobni, tolkala), Gal Furlan (džembe, tolkala), Matjaž Bajc (električni bas), Peter Kastrin (električna kitara) in Jan Jarni (el. kitara). Očitno se obeta pravi tolkalski spektakel, in kot poznamo Kaučiča, ne bo manjkalo eksperimentiranja in improvizacije, saj vsak glasbeni nastop jemlje kot posebno, unikatno in neponovljivo izkušnjo. 

O albumu Hramo je dejal, da ga je snemala nova, mlajša generacija – ukvarja se namreč z nadobudnimi glasbeniki od devetega leta naprej. Mentor Kaučič je za prvo različico tega projekta, ki sliši na ime Kombo A, povedal, da so člani že »odleteli iz glasbenega gnezda« in si ustvarili sloves tako v slovenskih kot tudi tujih glasbenih krogih. Naštel je imena, kot so Samo Šalamon, Vid Drašler, Jošt Drašler, Marko Lasič, Vitja Balzalorsky in Gal Furlan

Kaučič tako ostaja eden redkih glasbenikov, ki redno koncertirajo s svojim podmladkom in temu oprostijo tudi kakšen simpatičen »fuš«, saj mu bo, kot pravi Kaučič, plošča Hramo za vedno ostala v spominu. Ne samo zaradi dobrih izvedb, temveč tudi zaradi napak, ki spadajo v vsako pristno glasbeno tvorbo.

Dvojni koncert Zlatka Kaučiča z gosti si boste lahko ogledali 29. januarja ob 21. uri v Kinu Šiška.

NE SPREGLEJTE:


Dve šoli, ena ideja
nedelja, 05. julij 2015
V Šmartnem so posneli melodijo za demonstracije v Londonu
sobota, 18. oktober 2014
Spoj izkušenj in mladosti
sreda, 09. september 2015
Perspektive nove zgodbe jazza pri nas
nedelja, 30. junij 2013
Generacija progresivnega jazz-rocka
petek, 13. marec 2015
Posrk v osončje drugačnosti
nedelja, 02. junij 2013
Improvizirana godba brez meja
četrtek, 12. september 2013
Sramežljivo zadržani elektronski biser
sobota, 23. marec 2013
Pod črto pač živ nastop
torek, 05. avgust 2014
Improvizacija – melodija trenutka
torek, 26. avgust 2014

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice