SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > recenzije > plošče > Z biciklom nad naveličanost glasbene publike

Z biciklom nad naveličanost glasbene publike

Izak Košir
08. september 2015

Na sliki sodelovanje Nine Bulatovix in Natriletno kolobarjenje s praho, kmalu sledijo še N'toko & Igor Vuk ter Napravi mi dete & Aldo Ivančič (Foto: Dvocikel)
Na sliki sodelovanje Nine Bulatovix in Natriletno kolobarjenje s praho, kmalu sledijo še N'toko & Igor Vuk ter Napravi mi dete & Aldo Ivančič (Foto: Dvocikel)

Dvocikel, niz glasbenih dogodkov oziroma koncertni cikel, ki biciklira malo drugače, se vrača z novo, že drugo sezono. Tudi tokrat ponuja neobičajne kombinacije nastopajočih na nenavadnih, za koncerte netipičnih lokacijah. Prvo sezono, ki je prinesla 16 koncertov in spojila 14 glasbenih izvajalcev, si je ogledalo okoli 1.500 ljudi. Tako letošnja kot lanska produkcija, v katero so všteti stroški koncertov in glasbenih rezidenc (prenočišča, hrana, prevozi, najemi prostorov, honorarji, promocija, organizacija), znaša približno 20.000 evrov. Polovica zneska prihaja iz javnih sredstev, ostalo iz »lastnega žepa« organizacijske ekipe. V kratkem bodo, denimo, nastopili še N'toko in Igor Vuk (10. september, Tobačna, Ljubljana) ter Napravi mi dete in Aldo Ivančič (1. oktober, Stolp Škrlovec, Kranj).

Organizatorji so prepričani, da lahko Dvocikel sčasoma postane stalna platforma. Za dodatno sezono so se tokrat odločili, ker so bili glasbeniki navdušeni nad glasbeno rezidenco v Layerjevi hiši. »Perspektivnim bendom omogočamo, da se osredotočijo na ustvarjanje in iz rezidence potegnejo kar največ. Koncept smo letos malo spremenili in mu dodali uporabnost. Glasbeniki se zdaj združujejo z glasbenim producentom, kar v domačem prostoru, kar se tiče alternativne produkcije, ni ravno praksa,« pojasnjuje članica organizacijske ekipe Zala Vidali in dodaja, da je pri projektu sodelovanja različnih akterjev najbolj problematičen čas. Za dobre izdelke je ta namreč ključen.

Dvocikel ne odkriva tople vode

Letošnja sezona je torej usmerjena v delo glasbenikov s producenti. Zasedba Werefox, ki je rezidenco že zaključila, je v Stolpu Škrlovec posnela material za novo ploščo (ta bo izšla pozimi) z avstrijskim producentom Hannesom Jaecklom. Rezidenco sta prav tako že zaključila N'toko in Igor Vuk, ki sta se v Kranju predstavila 5. septembra, ljubljansko občinstvo pa ju bo lahko slišalo 10. septembra v Tobačni. Odločila pa sta se za precej nenavadno sodelovanje; Igor je namreč vešč izdelovanja raznoraznih instalacij in sestavljanja različnih analognih glasbil in je N'toku zgradil muzikalično mašino. Organizatorji pravijo, da so še zlasti zadovoljni, ker bodo imele letošnje glasbene rezidence dolgoročne učinke. Želijo si namreč, da bi glasbenikom lahko omogočili, da širijo svojo paleto ustvarjalnosti in se razvijajo.

»Dvocikel sicer ne odkriva tople vode, vsako sodelovanje glasbenikov je lahko že neke vrste približek Dvocikla. Ali obratno. Idejno smo navezani na projekt In The Fishtank. Aprila smo zasledili, da Izštekani na Valu 202 vabijo v goste dve glasbeni skupini (Nina Bulatovix in Natriletno kolobarjenje s praho), da bi tudi skupaj pripravili poseben repertoar. Poklicali smo člane in jih povabili v Kranj na rezidenco, kjer lahko ustvarjajo v miru. Ideja za Dvocikel je nastala kot odgovor na naveličanost publike, saj so se v istih prostorih pojavljali isti glasbeniki. Ustregli smo torej želji, da slišijo še kaj drugačnega. Tudi glasbeniki sami skoraj brez izjeme z velikim navdušenjem sprejemajo naša vabila. Ker smo omejeni (s časom, kapacitetami in tudi finančno), omogočimo sodelovanje izbranim glasbenim izvajalcem, želeli pa bi si seveda, da bi priložnost dobilo še več glasbenikov,« poudarja Zala Vidali, ki si želi, da bi lahko ponovili uspešno sodelovanje med skupino Karmakoma in Dot ter Bakalino in Janezom Škofom z Marjanom Stanićem

Več o Dvociklu na uradni spletni strani www.dvocikel.si.

NE SPREGLEJTE:


»Postati želimo pomemben festivalski akter na nacionalni ravni.«
četrtek, 17. september 2015
Za človeški faktor gre
nedelja, 31. maj 2015
Totaliteta prostora – prostorska totalnost
torek, 27. januar 2015
Prvi poskus na platformi Ewok
četrtek, 25. april 2013
Globalna možganska hrana
ponedeljek, 27. januar 2014
Ženski in drugi glasovi Druge godbe
torek, 26. maj 2015
»Vse, kar je na albumu, lahko zaigramo tudi v živo.«
torek, 24. februar 2015
»Tišina«, ki rjove
nedelja, 12. april 2015
»Politično« skozi fiktivne scenarije
petek, 13. februar 2015
Zrel indie rock, ki v času sintpopa rešuje kitarsko glasbo
torek, 02. junij 2015

DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice