SPLETNA REVIJA O GLASBI

Nahajate se na: Odzven > v žarišču > domače > Zborovski tekmovanji v Mariboru

Zborovski tekmovanji v Mariboru

Brigita Rovšek
17. april 2012

Vokalni ansambel Sofia iz Švedske, lanskoletni zmagovalec Mednarodnega zborovskega tekmovanja Maribor (foto: JSKD)
Vokalni ansambel Sofia iz Švedske, lanskoletni zmagovalec Mednarodnega zborovskega tekmovanja Maribor (foto: JSKD)
Maribor, dvorana Union:
22. tekmovanje slovenskih pevskih zborov Naša pesem (21. in 22. 4. 2012)
Tekmovanje za veliko evropsko zborovsko nagrado (22. 4. 2012)

Ob koncu tedna se bodo v dvorani Union v Mariboru spet, že dvaindvajsetič, odprla vrata tekmovanja slovenskih pevskih zborov Naša pesem. Tokrat se bo na štirih koncertih pomerilo 22 ansamblov, in sicer v soboto ob 11.00, 15.00 in 19.00 ter v nedeljo ob 10.00. Za njihove uvrstitve brez točk bomo izvedeli pred koncerti, točke in končna razvrstitev ter nagrade pa bodo razglasili v nedeljo ob 15.00. Naša pesem bo v znamenju novih zborovodskih obrazov in debitantskih nastopov mladih sestavov. Mihela Jagodic, svetovalka za zborovsko dejavnost pri Skladu RS za kulturne dejavnosti, meni, da je to rezultat regijskih tekmovanj in dejstva, da letos nekaj zelo uspešnih slovenskih zborov v štajerski prestolnici ne tekmuje.

Program nastopajočih po pravilih ne sme presegati 16 minut, mora pa vsebovati slovensko umetno skladbo, ki je nastala enkrat med leti 1990–2012, delo slovenskega skladatelja, rojenega pred letom 1925, ali priredbo slovenske ljudske, motet komponista, ki je živel med leti 1500–1700, ter skladbo po lastni izbiri. Petčlansko žirijo s tremi domačimi in dvema tujima članoma bo vodila Martina Batič.

Pa nagrade? Zbor z najvišjim številom točk bo bogatejši za 1800 evrov, drugo- in tretjeuvrščeni pa za 300 oziroma 600 evrov manj. Posebne nagrade so »težke« 500 oziroma 400 evrov; ena od nagrad je tudi organizacija koncerta.

Naše pesmi tokrat ne bo sklenil koncert najboljših zborov, temveč, prvikrat pri nas, Tekmovanje za veliko evropsko zborovsko nagrado, in sicer v nedeljo ob 16.00; prenos boste lahko spremljali tudi na radijskih valovih programa Ars Radia Slovenija in prek njegove internetne strani. Med drugim bodo nastopili aktualni zmagovalci
- Mednarodnega zborovskega tekmovanja Maribor: Vokalni ansambel Sofia iz Švedske,
- Mednarodnega majskega tekmovanja v Varni: Mešani zbor Ateneo de Manila Colege Glee Club s Filipinov,
- Tekmovanja Florilège Vocal de Tours v Franciji: Ansambel Harmonia z Japonske,
- Tekmovanja Guido d'Arezzo v Italiji: Komorni zbor Vox gaudiosa z Japonske,
- Tekmovanja Ceratmen Coral de Tolosa v Baskiji, Španija: Mešani zbor Oreya iz Ukrajine.

Tri izmed naštetih smo v Mariboru že slišali, kar »priča tudi o visoki kakovostni ravni mariborskega mednarodnega tekmovanja«, pravi Matija Varl, direktor tekmovanja in koordinator območne izpostave JSKD Maribor.

Pravila bienalnega Tekmovanja za veliko evropsko zborovsko nagrado niso tako natančno začrtana kot tista za Našo pesem, od izvajalcev pa v največ 28 minutah pričakujejo slogovno in po času nastanka raznolik program. Žirija za to tekmovanje bo osemčlanska, vodil jo bo Stojan Kuret.

Denarna nagrada za zmagovalca šteje 3000 evrov, dodana pa ji je organizacija več koncertov v okviru festivala Choeurs Lauréats v Franciji. Naj še spomnimo, da obe tekmovanji odpirata vrata ljubiteljskim pevcem in tudi poklicnim zborovodjem.

Maribor bo v znamenju petja že od četrtka naprej z uvodnimi in spremljevalnimi koncerti tako v dvorani Union kot v Narodnem domu, za petkov otvoritveni koncert fokusiranega slovenskega in svetovnega zborovskega dogajanja pa se pripravlja dobitnik velike evropske zborovske nagrade leta 2010, to je VAL – Vokalna akademija Ljubljana z gosti.

Kandidate za veliko evropsko zborovsko nagrado lahko od četrtka do torka slišite tudi na dodatnih koncertih po različnih slovenskih mestih.


DELI Z OSTALIMI:

pošlji


POVEZAVA:

KOMENTIRANJE

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijavi se

Uredništvo

Odzven od 7. 4. do 14. 4. 2016: Izak Košir recenzira drugo ploščo Balladera, Jaša Lorenčič pa povratniški EP zasedbe Adam.  Katarina Juvančič piše o arhivskem koncertnem albumu legendarne folk zasedbe Sedmina, Gregor Bauman pa o 30. koncertni obletnici zasedbe Panda. Bauman se je hkrati pogovrajal z Tinetom Grgurevičem, znanim pod imenom Bowrain, Terens Štader pa s Prismojenimi profesorji bluesa.

.

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice