Nalaganje nastavitev


Odzvenova delavnica pisanja glasbenih prispevkov, kritik in recenzij na Slovenskem tednu glasbe 2013

! NOVO - URNIK DELAVNIC !

Začetek: torek, 15. januar 2013
Konec: torek, 05. februar 2013

Spletna revija o glasbi Odzven v okviru Slovenskega tedna glasbe med 5. in 8. februarjem organizira delavnico pisanja glasbenih kritik in recenzij, ki bo potekala v obliki participatorne delavnice pod vodstvom mentorja in v obliki predavanj iz različnih polj glasbe, ki poleg ustvarjanja in izvajanja glasbe pomembno prispevajo k njeni končni podobi.

Delavnico in predavanja bodo izvajali domači  strokovnjaki s področja glasbenega novinarstva, kritike, glasbene produkcije, organiziranja koncertov in založništva. To so tri polja, ki močno vplivajo na samo podobo glasbenega dela in ustvarjanja. Gre za bistvene mehanizme 'v ozadju', ki jih glasbena kritika velikokrat spregleda, oziroma jih premalo pozna, njihovo poznavanje pa lahko bistveno zaznamuje podobo recenzije, oziroma kritike ter pripomore k njeni koherentni podobi.

Namen: Od udeležencev delavnice se zahteva aktivna udeležba s pisanjem kritik, ki jih bodo ustvarjali pod vodstvom mentorja, udeležba na predavanjih in na koncertih STG-ja, ki bodo potekali vse dni Slovenskega tedna glasbe. Ob tem bodo udeleženci spoznali različne tipe pisanja kritik, zakonitosti pisanja kritik za različne medije in temeljni vpogled v raznolike mehanizme v glasbeni industriji. Delavnica je namenjena glasbenim novinarjem, novinarjem in vsem tistim, ki jih ta področja zanimajo. Namenjena je tako tistim, ki že delujejo v tem polju, kot novincem, študentom novinarstva kot glasbenim zanesenjakom in glasbenikom samim.

Ob koncu delavnice bo strokovna komisija pregledala oddane recenzije in med njimi izbrala eno, ki bo objavljena na spletni glasbeni reviji Odzven z možnostjo nadaljnjega sodelovanja z njo, ostale pa bodo objavljene na spletni strani STG-ja. STG pa bo izbranemu novinarju/ki omogočil obisk enega izmed poletnih glasbenih festivalov v tujini.


URNIK DELAVNIC:

Sreda 6. 2. 2013

ob 10.00 predvidoma do 12.00, morda malce dlje v CUK Kino Šiška v dvorani Komuna ...
PREDAVANJE IN DELAVNICA: Glasbeno novinarstvo … vodi Igor Bašin

Igor Bašin, bivši radijski in televizijski urednik, novinar, glasbeni kritik in publicist bo na delavnici skupaj z udeleženci razpravljal o različnih načinih pisanja glasbenih kritik ter različnih žanrih in pristopih znotraj dela glasbenega novinarja in kritika v različnih medijih, od tiskanih medijev, preko radijskega medija do televizije in interneta. Delavnica bo slonela tudi na praktični izkušnji pisanja novinarskih prispevkov in kritik s področja glasbe.

ob 15.00 do 16.00 v CUK Kino Šiška v dvorani Komuna
PREDAVANJE: Koncertna organizacija … vodi Matjaž Manček

Matjaž Manček, bivši radijski urednik, glasbeni novinar in kritik, promotor in koncertni organizator, danes vodja glasbenega programa v CUK Kino Šiška bo skozi predavanje prikazal raznolike mehanizme v polju organizacije koncertov in koncertnega promotorstva pri nas in v tujini. Predstavil bo široko polje, ki ga v marsičem oblikujejo velike koncertne agencije, festivali in festivalske mreže, veliki in manjši koncertni prostori, sistemi financiranja in sofinanciranja, ter manjša, a vitalna klubska sredina.


Četrtek 7. 2. 2013

ob 17.00 do 18.00 v CUK Kino Šiška v dvorani Komuna
PREDAVANJE: Glasbeno založništvo …  vodi Luka Zagoričnik

O glasbenem založništvu pri nas in v tujini v preteklosti in danes, o spremembah v glasbeni industriji in njihovem vplivu na samo ustvarjanje glasbenikov. Na delavnici bomo predstavili razvoj glasbenega založništva, njegove različne veje, različne distribucijske poti, razvoj različnih formatov nosilcev zvoka in vpliv digitalnih tehnologij in svetovnega spleta na današnje založništvo.

ob 12.00 do 14.00  v Veliki dvorani Hotela M (pri Kinu Šiška)
Glasbena-novinarska delavnica pod vodstvom Igorja Bašina

ob 14.00 v CUK Kino Šiška v dvorani Komuna
PREDAVANJE: Glasbena produkcija  … vodi Gregor Zemljič

Gregor Zemljič, eden najbolj znanih slovenskih ustvarjalcev elektronske glasbe in eden najbolj prodornih glasbenih producentov pri nas bo svoje dolgoletne izkušnje v glasbeni produkciji razširil skozi predavanje o raznolikih pristopih v glasbeni produkciji, o vlogi studia in glasbenega producenta in o vplivih, ki jih ima(jo) na končno zvočno podobo glasbenega dela v popularni glasbi.
 

www.sigic.si/odzven
www.stg.si


Prijava na delavnico:

Delavnica v času festivala STG 2013 zagotavlja intenzivno delo na besedilih z mentorjem, predavanja strokovnjakov na svojih področjih, ter obisk ostalih predavanj, okroglih miz in koncertov v okviru Slovenskega tedna glasbe 2013. Delavnica in predavanja bodo potekala v prostorih CUK Kino Šiška v Ljubljani.
Cena udeležbe: 19 EUR (vključuje obisk vseh dogodkov in koncertov ter že vsebuje 50% popust na ceno standardne vstopnice za vse dogodke in koncerte STG 2013)

Za prijavo na delavnico nam pošljite:

- ime in priimek
- naslov in spletni naslov
- eno lastno kritiko aktualnega koncerta ali aktualne plošče

Prijave pošljite na spletni naslov: odzven@sigic.si. V naslovu vpišite Za Odzven STG delavnico