Nalaganje nastavitev


Orkester Slovenske filharmonije, Slovenski komorni zbor, Zbor Consortium musicum

6. koncert oranžnega abonmaja 2007/08

Zvrst: Klasična in sodobna resna glasba
Kdaj: četrtek, 27. marec 2008, 19:30h
Kje: Cankarjev dom, Gallusova dvorana,

1959. je Zaklada Koussevitsky naročila Poulencu, naj napiše Glorio. Kritiki so jo slabo sprejeli in dejali, da je na meji bogoskrunstva, avtor pa jim je zabrusil: "Ko sem pisal to skladbo, sem imel v mislih nenehno tiste Crozzolijeve freske angelčkov, ki kažejo jezik, in resne, stroge benediktince, ki sem jih nekega dne videl igrati nogomet." Poulencov smisel za humor in ljubezen do življenja je čutiti v vsakem taktu, neznani sodobnik pa je ugotovil, da "v sebi združuje malce meniha in malce klošarja (razcapanega potepuha)"Francis Jean Marcel Poulenc.

urska_zizek.jpg
Urška Žižek (foto: arhiv sopranistke)
Dirigent: George Pehlivanian. Solista: Fazil Say (klavir), Urška Žižek (sopran). Program: M. Strmčnik (Velikonočne hvalnice – kantata, novo delo), C. Saint-Saëns (Koncert za klavir in orkester št. 2 v g-molu, op. 22), F. Poulenc (Gloria).

Kantata Velikonočne hvalnice za mešani zbor, orgle, simfonični orkester in tape govori o velikonočnem jutru, ko vse stvarstvo odmeva v hvalnicah in se veseli veličastne zmage nad smrtjo. Na traku pa bo predstavljeno velikonočno potrkavanje zvonarjev na Šmarni gori. Nenavadno učinkovit, duhovit, pa vendar globoko občuten Drugi klavirski koncert Camilla Saint-Saënsa je za solistični instrument izjemno zahteven in je pravzaprav nenehno bleščeči dialog med solistom in orkestrom. Prvič je bil izveden leta 1868 v Parizu – solist je bil avtor, za dirigentskim pultom pa je stal Anton Rubinstein.

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali