Nalaganje nastavitev


PAZ Vinko Vodopivec obeležuje 90. obletnico smrti Srečka Kosovela

petek, 19. februar 2016 1

S ciklom koncertov, posvečenim 90. obletnici smrti Srečka Kosovela, se bo PAZ Vinko Vopdopivec poklonil ne samo pesniku, temveč bo dal priložnost tudi mladim slovenskim skladateljem.

Cikel nosi skupni naslov Slutnja bodočnosti, na njem pa bomo slišali kar nekaj novitet.

Zbor se je odločil opozoriti na poezijo primorskega rojaka Srečka Kosovela, ki je v zborovski glasbi dokaj dobro zastopana. Ob 90. obletnici njegove smrti pa nanjo dodatno opozarjajo tudi mladi slovenski skladatelji, ki so ob tej priložnosti napisali nekaj del prav za PAZ Vinko Vodopivec. Tako bosta na koncertih predstavljeni noviteti Astralna erotika skladatelja Davida Vebra in Kons Kos-ovel-u skladateljice Uršule Jašovec. Pri slednji gre za sklop petih Kosovelovih pesmi: 10 zapovedi, 5 »cerkvenih« zapovedi, Konstelacije duha, Proračun in Rime. Poleg omenjenih bo cikel Slutnja bodočnosti na mlade ustvarjalce opozoril tudi širše s še dvema novitetama. Prvo je na besedilo Ane Lorger napisal aktualni zborovodja PAZ Vinko Vodopivec Iztok Kocen in nosi naslov Sonet jutranje kave. Druga pa je skladba Obok obzorja izpod peresa Jerneja Rustje.

Skozi zborovska dela nastopajoči prikažejo Kosovelovo avantgardno usmerjenost, njegov ekspresionistični in konstruktivistični slog, pa tudi njegovo ljubezen do domačega Krasa. Hkrati pa se njegova usmerjenost v nekaj novega odseva tudi v mladih slovenskih skladateljih, ki se s svojimi deli poskušajo postaviti ob bok vidnejšim slovenskim in svetovnim sodobnim skladateljem.

Celovečerni koncerti, na katerih bo nastopila tudi po ena gostujoča pevska zasedba, se bodo odvili:
- 27. 2. 2016 na Ptuju,
- 11. 3. 2016 v Kopru,
- 2. 4. 2016 v Velenju in
- 16. 4. 2016 v Postojni.

PAZ Vinko Vodopivec je leta 1953 ustanovila skupina primorskih študentov v Ljubljani, med katerimi je bil tudi prvi dirigent, Anton Nanut. Zbor so poimenovali po primorskem duhovniku, domoljubu in plodovitem skladatelju, ki je umrl leto pred tem, ter mu tako postavili trajen živ spomenik. 

Koncerti v okviru omenjenega cikla bodo hkrati tudi priprava na 24. zborovsko tekmovanje Naša pesem, 23. in 24. aprila letos v Mariboru ter na koncertno turnejo po Madžarski in Slovaški, ki jo pripravljajo za mesec maj. 
 

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

RINO, 21.02.2016, 14:47

Potrebujete financiranje za vaš dom, za vaše podjetje, za nakup avtomobila, za nakup motocikla, za oblikovanje čista podjetja, za svoje osebne potrebe več v dvomih. Zagotavljamo osebne kredite, ki segajo od 2.000 do 8.000.000€ z nominalno obrestno mero 2%, ne glede na znesek. Prosimo, navedite, v vaše posojilo aplikacije na točen znesek in trajanje povračilo, ki bi si želeli.
Obrnite vaše posojilo zahteva : PRINCEFINANCYOO7@GMAIL.COM

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali